Овчаров: Ако спрем "Марица-изток", няма с какво да покриваме енергийния баланс

Стартира проект по унищожаването на енергийния комплекс, каза той
9 окт 2023 18:25, Анисия Иванова
94

Стартира проект по унищожаването на "Марица-изток", каза в предаването "Опорни хора" по Bulgaria ON AIR бившият енергиен министър Румен Овчаров.

"След като блокадите продължават, значи споразумението не е изпълнило нищо от това, за което беше подписано, а то нямаше как и да се изпълни, защото там за миньорите няма абсолютно нищо. Това са енергетиците, които се позаблудиха от това, че им е хвърлено едно "морковче" като механизъм за капацитет. Нещо, което можеше да реши до някаква степен въпроса, ако беше реализирано преди 3-4 години, когато се обсъждаше този казус. Тогава не беше направено. Така че, и за едните, и за другите няма абсолютно нищо в това споразумение, което да гарантира поминъка им. А съхраняването на териториалните планове във вида, в който са, на практика стартира процесът по унищожаване на енергийния комплекс "Марица-изток", каза той.

Като енергиен експерт Румен Овчаров направи оценка на ситуацията.

Още по темата

"Тези планове слагат началото на края на комплекса "Марица-изток" като енергийно сърце на България. И това е изключително непрофесионално. Просто защото, ако ние спрем тези централи, няма с какво да покриваме енергийния баланс на страната си. Казвам го с числа, защото слушам едни псевдоексперти как ни разказват, че фотоволтаиците ще ни решат проблема. Миналата година от фотоволтаиците в България има произведени 3,8 млн. KWh електроенергия, 3,8. Потреблението в България е 38 млн. KWh. 10 пъти повече. 16 млн. KWh идват от Козлодуй. Когато попитам откъде идват останалите, те ми казват "от внос". Откъде от внос, при положение, че миналата година България покриваше целия дефицит в региона. Изнесохме 12 млн. KWh, 12 милиона! Добре, тази година да кажем, от фотоволтаици ще произведем 5,5 млн. KWh, но до 38? Защото потреблението ще бъде пак толкова", попита Овчаров.

Той припомни 2017 година - големия студ през месец януари.

"Сега ще ви кажа какво ни предстои. Когато мощностният баланс беше стигнал 7700 MW нито една страна не ни даде един MW. Говоря за мощностния баланс, защото освен енергийния, за който говоря, има и мощностен, който трябва да се покрива. В определени моменти мощността става 7000 MW и тези моменти са обикновено зимата, когато е тъмно и студено".

По темата за внос на ток от Турция при нужда, Румен Овчаров бе категоричен: "България е източникът, който покрива дефицита в целия регион, включително и в Турция. В ЕСО има една карта, вижте как са потоците. България в момента изнася повече отколкото внася. Тази година няма да бъде като миналата, когато изнесохме 12, но има 4-5 милиарда, които пак ще изнесем".

Според бившия енергиен министър ВЕИ не могат да бъдат алтернатива на базовите мощности: "Защото ВЕИ са източник, който е несигурен, източник, който трябва да бъде резервиран, източник, който не може да покрива мощности, баланси, особено в периодите на най-голямо натоварване".

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ТЕЦ-а си купува бизнес или става донор на еко-организация и се снабдява със сертификати. Някаква организаця тип на една и съща нива постоянно съдят и премахват дървета - в Африка така правели, засаждат, след това изкореняват и засаждат наново същите дървета - и така по толкова пъти колкото въглеродни сертификати трябва да произведът. Масова практика на големите емитиращи компании. Или ако искат пък да пробват честно, има технологии за лимитиране на емисии и директ еър капчър.
44
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Който иска зелена енергия да се мести под моста, ако ли пък не де млъкне да лъже.
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако ток няма за България при спрени ТЕЦ Марица. Да се спре износа. И без това за Турция , Гърция , Сърбия и РСМ за тях тока е три пъти по евтин от този за България . Така 50 г. им давахме три пъти по евтин ток от този за България
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Купувайки зелени сертификати на пазарни цени е убийство в момента. Гледам какво правят примерно авиокомпаниите какво правят. Срещу 2 евро отгоре подпомагаш някаква еко организация съдяща дървета в Африка. Това им дава право на зелени сертификати и ти казват ти летиш 100% без емисии. Това какво става в Африка е друга работа.
41
1
 
4
 
! Отговори
С години спаха преди 7 месеца
Когато се разпределят въглеродни сертификати е да правиш максимално много шашми и да изкарваш от 100 кладенеца вода, как държавата ти е чиста. Нашето правителство разбира се спа или дори прави точно обратното надявайки се на да глътне пари по някой фонд - еко-програма. Сега тока от ТЕЦ бил скъп. Ми скъп е. Политиката и търговията с сертификати беше ясна от над 10 години. Като ТЕЦ бълва въглеродни емисии си купува бизнес проформа, който да офсетва емисии, за да си купи зелени сертификати.
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До34. Като разбира дърпаше България да не влиза в ЕС. А то било да сме зависими до гроб от Москва . Това ли му се казва разбиране 90% зависими от Русия. Виждаме каква държава е Беларус , Армения , Грузия. Бедни до гуша.
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Крадците на България вместо да са в затворите те са по медиите.А какъв живот си живеехме по соца ей.......
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
България проспа търгуването с въглеродни облигации. Не гледаха какво правят Германия и Холадния. В Холандия дори въведоха някакво темпо от 100км./ч макс скорост на магистрала за да им излязат въглеродните емисии и въглищните им централи да работят и произвеждат евтин ток. Има от къде да се офсетнат емисии
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Дзивко Беляне може и да е бил добър проект, но още преди много години пропадна. Не помня вече коя година беше, когато се оттегли компанията RWE, още тогава стана ясно че проекта е корупционен и шанса да се случи клони към 0. RWE е германски енергиен гигант, който беше и инвеститора в този проект.
36
5
 
8
 
! Отговори
До зозо преди 7 месеца
Цената е висока заради еко квотите,една аднистративна абстракция дето се търгува в Лондон и хедж фондовете играят с нея, нищо пазарно като цяло което вдига цената, иначе това е най евтиния ток, интересно като е вредно и скъпо що Германия почва отново
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сценариите са два. Bang! - и балканите остават без ток за времето на стачката - и вярвайте ми тогава проблема ще се реши бързи. Или спират централите но ток си има и то зелен хубав и евтин, както казват другите експерти.
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чо бе? Ще ни захранвате енергетично с пръдните си, които са адска сила.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Едни експерти казват едно други друго. Нека спрат мариците и тец Варна пък да видим. Нали и без това стачкуват.
32
1
 
2
 
! Отговори
До 29 преди 7 месеца
Цената на газа падна защото хранилищата бяха пълни, а и зимата беше хлабава, очаква се цената да скочи, защото Япония е зле с газа и ще вдигне цената на борсите, американците са прагматични, продават там където им е по изгодно, ще видим
31
7
 
6
 
! Отговори
Гунсна работа преди 7 месеца
Хубав лош .Овчаров поне разбира от енергетика за разлика от цялто жълт-паветно войнство
30
7
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
Промяната ни довлече пълна разруха !!!
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Зозо куче, кажи си адресаааа!
28
2
 
8
 
! Отговори
sd преди 7 месеца
Какво искат миньорите и земеделците - да излезем от ЕС и да обслужваме Русия?
27
1
 
10
 
! Отговори
Р.Овч. преди 7 месеца
Руският агент.
26
1
 
12
 
! Отговори
234 преди 7 месеца
Р. Овч. преди една година твърдеше , че без газ от Газпров на цена 250 лева ще измрем от студ и глад. Днес цената на газа без Газпром е 90 лева. Нямам представа колко трябва да си нагъл за да продължаваш да даваш акъл след това.