Промени в гражданските договори на практика ще е вдигане на данъци

Плащаш осигуровки като за трудов, но без правата му
Обновена: 19 окт 2023 10:54 | 19 окт 2023 10:54, Анисия Иванова
13
Промени в гражданските договори на практика ще е вдигане на данъци
Снимка: Bulgaria ON AIR

Хората, които работят на граждански договор, ще трябва да плащат осигуровки като тези на трудов, но няма да имат същите права. Идеята за промяна идва от Министерството на финансите.

"Гражданските договори са една по-гъвкава форма на ангажиране и нерядко прохождащи предприемачи започват дейността си именно на граждански договор. Променят се две основни неща - хората няма да могат да използват като признати разходи 25% от своите доходи, което е неравнопоставено спрямо юридическите лица и фирмите, които могат да декларират много повече. Допълнително и осигуровките, които биха им наложили. Само по себе си това е просто вдигане на данъците", коментира членът на Българската предприемаческа асоциация Пламен Цеков в студиото на "България сутрин".

Изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов също не подкрепя това предложение на Министерството на финансите и смята, че то трябва да отпадне.

"Гражданският договор е различен от трудовия договор. Това е договор за изработка или договор по поръчка. Това, което предлага Министерството на финансите, е разширяване на дефиницията на трудово правоотношение - включват се абсолютно всички договори, които включват личен труд. Целта е да се прихванат всички прикрити трудови отношения", коментира Иванов пред Bulgaria ON AIR. 

Така, по думите му, се стига до повишаване на данъчно-осигурителната тежест и за бизнеса, и за работниците.

"Намеренията да се вдига максимално осигурителния доход още повече утежнява данъчната тежест върху този тип договори. Това може да задуши предприемачеството в най-ранните му стадии. Все повече хора искат да работят на граждански договор, но искат да си плащат данъците", каза Цеков.

Той добави, че за първи път тази година IT индустрията ще е с едноцифрен ръст. Според него данъците се вдигат и се получава по-лоша конкурентоспособност.

Изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал посочи, че трябва да се помисли за друг подход и друга нова дефиниция, която да определи какво е прикрит трудов договор и какво следва, когато се установи такъв. "По отношение на правата на работниците, крайният резултат ще бъде приходи в бюджета, което няма да рефлектира върху допълнителни права за служителя", добави Иванов.

Според Цеков осигуровките се превръщат в данък. "Икономиката има нужда от по-гъвкави начини на договаряне. Гражданският договор не трябва да бъде само за частна група хора", смята предприемачът.

Иванов е на мнение, че предложението трудно би намерило подкрепа и вероятно ще отпадне още на етап обществено обсъждане.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Само глупости преди 5 месеца
измисля А.В. Има дейности и задания,които изискват точно граждански договор,а не трудов. Абсолютно неправилно решение е да има само трудови договори.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нещо не ви изнася ли,че се запъвате с приемането на коментарии по въпроса.
8
3
 
4
 
! Отговори
Ооо преди 6 месеца
Няма да ги ликвидират, а ще ги направят по-близки до трудовите като разход! В момента гражданските договори имат прекалено много привилегии.Трябва да се върне ДДС на ресторантите, трябва да се спрат държавните субсидии за щяло и нещяло и нещата сами ще си дойдат на място!Намалете държавната администрация и създайте организация за използване на нискоквалифициран труд. Текущо бюрата по труда не вършат никаква работа освен да раздават помощи
7
0
 
5
 
! Отговори
счет преди 6 месеца
На практика ще ликвидират гражданските договори въпреки тромавото и тежко обслужване на трудовите. А с това и спънат бизнеса в това отношение.
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Що ревете бе? Повечето граждански договори са прикрити трудови, за дане плащат осигуровки шефовете.
5
0
 
12
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 6 месеца
Целта е само една: Пълно заробване на българските граждани и най-вече тези , които сме с нулеви доходи и които са най-бедните от български произход .
4
3
 
10
 
! Отговори
Така е .. преди 6 месеца
Ами така като купуват двустайна панелка за 200 000 евро. Значи народа има пари. Държавата трябва да ги вземе.
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На Асенчо хич не му излиза сметката та се почуди от къде да събира пари, то са идеите да продадат Лукойл, да облага транзита на газ па и до гражданските договори го докара.
2
1
 
14
 
! Отговори
123 преди 6 месеца
***, чудят се от къде и кого да запълнят дупката......
1
1
 
19
 
! Отговори
А преди 6 месеца
Стига сте яли OT специалистите. Погледнете в министерства, агенции и пр. калинките колко получават по доп. граждански договори, а някои нищо не вършат-само лапат.