"Лукойл": Прекратете безпочвените обвинения и клевети!

Дружеството си плаща данъците и не участва в корупционни схеми
25 окт 2023 19:05, Стела Стоянова
19
"Лукойл": Прекратете безпочвените обвинения и клевети!
Снимка БГНЕС, архив

„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД излезе с позиция по темата за данъците, които плаща.

„В отговор на продължаващия политически натиск ръководството на „Лукойл” отговорно заявява, че изпълнява всички свои задължения към бюджета на България и заплаща всички предвидени от закона данъци в установените срокове. Общата сума на данъците, платени в хазната за 2022 г., възлиза на близо 685 млн. лв., от които 90 млн. са корпоративен данък и временна солидарна вноска. За деветте месеца на настоящата година Дружеството е изплатило близо 647 млн. лева, от които 153 млн. лева авансово изплатени корпоративен данък и временна солидарна вноска”, заявяват от дружеството.

„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД може би е единственият икономически оператор в Република България, който със специален закон се облага с 55% данък печалба (корпоративен данък и временна солидарна вноска). А заявленията пред медиите за допълнително дължим данък от 1 млрд. лева са направо абсурдни. Първо, разликата между котировките на Brent и Urals отдавна не са 30$/барел и към днешна дата е 6-7$/барел и, второ, - в изпълнение на задълженията си, произтичащи от 6-я пакет санкции, Дружеството от 2023 г. планово преминава към преработка на неруски нефтове”, допълват оттам.

Още по темата

В позицията се казва още, че „внушенията, че „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД нарушава европейския регламент, като изнася нефтопродукти, произведени от руски нефт за страни от ЕС, категорично не отговарят на истината и това може да бъде потвърдено от Агенция „Митници“. Също толкова необосновани и неверни са твърденията, че дружеството участва в корупционни схеми с политици и държавни чиновници”.

Ръководството на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД настоява да бъдат прекратени всички несъстоятелни и безпочвени обвинения и клевети, и заявява, че ще използва правото си да защитава интересите и деловата си репутация с всички достъпни и законни средства", пише в позицията.

Припомняме, че с 10 гласа за и нито един против парламентарната комисия по енергетика прие на първо четене промени в Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти. Според тях търговците на горива вече ще имат право да държат до 70% от задължителните 100-дневни запаси от нефт и нефтопродукти в чужбина, на територията на държава членка на ЕС, и само 30% на територията на България. Сега те са длъжни да държат 100% от запасите в България, пише "24 часа".

Темата около дерогацията пък се превърна в ябълка на раздора в НС, след като депутатът Делян Добрев обвини ПП-ДБ за отлагането й и заяви, че има министри и депутати на хранилка на "Лукойл". Днес премиерът Николай Денков заяви, че ще съди хората, които говорят за "хранилката на "Лукойл". Делян Пеевски пък го призова да даде писмено обяснение по казуса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Лукойлпозицияданъци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Предизборни лъжи!
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами крайно време е прокопиевите променкаджии да бъдат осъдени за клевети и лъжи. А не само за това че не са си платили тока като онази козила с нпотата на ппдб.
10
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Лукойл за 24 години в България е нанесла МИЛИАРДИ загуба на България. Я малко по -скромни да бъдат.Ако не беше Путин да ги издъни,още щяха да смучат страната ни.А сега ги чака шут в задните части.
9
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Съди ги Денков, геппаджиите мислят, че всички като тях имат чекмджета!
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И на мен ми се струват твърде бравурни изказванията на Добрев за 70 стотинки на литър. Да намери той -30$ на барел!
7
18
 
8
 
! Отговори
За ЕС и НАТО преди 6 месеца
РуZката Лукоил трябяа да бъде изгонена от България! Всичките и активи и сметки национализирани!
6
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Съд за сорросите ! Да им вземат и последните центове , та да не клеветат и лъжат друг път !
5
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нищо не плащате, още мафиозина Костов ви подари рафинерията за смешните 100 млн. $ + няколко милиона за Костов. Данъкът требе да ви е 80% и не по малко.
4
8
 
5
 
! Отговори
История преди 6 месеца
Дружеството на отрицанието...и ре като...държавата на отрицанието...Русия...Национализация и да се даде на коректно дружество..печелят милиарди..внесли данък 560 мил...трохи...
3
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Haциoнaлизaция!
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз не, той Делянчо бате такива ги говори, че не сте плащали
1
16
 
6
 
! Отговори
Сребров преди 6 месеца
Да идва Aramco!