Бизнесът: Липсата на квалифицирана работна ръка е основен проблем

Регулаторни режими спъват дейността на фирмите
Обновена: 10 ное 2023 10:46 | 10 ное 2023 10:46, Анисия Иванова
59

54% от бизнеса са положително настроени за 2024 година и очакват да има подобрение в инфлацията. Данните са от "Европейско икономическо проучване".

"Интервюирали сме 995 български фирми. Основните теми във въпросника са свързани с очакванията на бизнеса за 2024 г. за българските продажби, за експорта, заетостта и очакваните инвестиции", каза в "България сутрин" Боряна Абаджиева - експерт от отдел "Икономически анализи и политика" в Българската търговско-промишлена палата.

Гостът посочи, че трите основни предизвикателства в европейски план са свързани със заетостта в посока липса на кадри и техните умения; с постоянно повишаващите се разходи за труд; с въпроса за енергийните ресурси.

"При нас като основен проблем фирмите са посочили липсата на квалифицирана работна ръка. Налага се фирмите да самообучават персонал", изтъкна Абаджиева пред Bulgaria ON AIR и допълни, че фирмите опитват да прилагат автоматизация на процесите и вкарване на изкуствения интелект в работния процес.

А основните послания са свързани с това политиците да обърнат внимание на регулаторните режими, които спъват дейността на фирмите.

"Не е диференцирано към по-големи и по-малки фирми - регулациите са съществен елемент от работата на фирмите в България. БТПП има становища по всички въпроси, свързани с това да се намали административната тежест за бизнеса", коментира Боряна Абаджиева.

По думите ѝ последната макроикономическа прогноза на правителството дава доста предпазливо подобряване на икономическата среда относно инфлацията. Очаква се да приключим годината с 9% инфлация, а за следващата се очертава 4-4,5%.

Вижте повече в репортажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
3
 
! Отговори
Повечето преди 5 месеца
Квалифицирана ръка отиде в развита Европа! Всъщност това й беше целта,а вие мекерета стойте и викайте ура за *** и бай Дрън!!! Деградирал народ вярващ в западния фашизъм и империализъм ЕС НЯМАТ НАМЕРЕНИЕ ДА НИ НАПРАВЯТ СТРАНА КАТО ТЯХ!!!
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Колкото е квалифицирана работната ръка, толкова е квалифициран и бизнесмена в България. За всичко е виновна държавата, че не си върши работата от много време насам.
52
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само като чуя за Беге бизнес и ми се повръща
51
0
 
13
 
! Отговори
КвалифициранаРаботна преди 5 месеца
Квалифицирана работна ръка: Липсата на адекватно заплащане и условия на труд е основен проблем.
50
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Налага се фирмите да самообучават персонал", еми налага се. Никой не получава наготово. намираш си хора, които да могат да мислят и си ги обучаваш. След това си ги задържаш със съответните мерки(повишения, бонуси, придобивки). Мотивираш си ги и са ти верни дълги години. ИТ бизнесът се усети и имплементира този модел преди много време. Да, все още има недостиг на хора, но не е така грамаден като по другите сектори. Ако толкова не можете да го измсилите, па питайте и ще ви кажем как се прави :)
49
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Основния проблем са мизерните ниски неадекватни африкански заплати на фона на европейските цени и разходи . Кадри има и още утре могат да дойдат но за жълти стотинки никой няма да ти бачка . 3 млн българи имаш зад граница които са на стенд бай . Дай евро заплати и ще имаш на момента кадри
48
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Обучението на кадрите за бизнеса е работа на бизнеса, но бизнеса се ръководи от дебеловрати демократи, а те знаят само да взимат, а не да дават. Все още има квалифицирани кадри, но бързо намаляват, а за да ги задържат дебеловратите демократи трябва да плащат нормални заплати при нормални условия за работа, а не по 12-14 часа всеки ден
47
0
 
14
 
! Отговори
Иван Анисий : преди 5 месеца
Все пак е добре,че в журналистиката няма нужда от квалифицирани кадри,а се назначават всякакви неадекватни и неграмотни списвачи,които не са успели да се реализират на пазара на труда...
46
1
 
14
 
! Отговори
нафърфорий преди 5 месеца
Причината за Липсата на Квалифицирана работна ръка в Бг е, в закриването на Средно Професионалните Технически Училища!!!!!!!! А, причината за тяхното закриване беше в Изкоренената Промишленост в Бг !!!! А, причината за изкоренената Бг промишленост беше в подписаниятот от Луканов американски " План Ран"!!!!!! Всичко е взаимосвързано...
45
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Виждаме какво произвеждат "бизнесмените" - произвеждат поршета по улиците и дрогирани техни ***. Нямаме нужда от излишен бизнес, който да търси евтини работници, за да печели от ишлемета от Запада. Нито работниците печелят, нито държавата.
44
0
 
22
 
! Отговори
taschunka witko преди 5 месеца
Та тия изгониха квалифицираните хораНали едно време колеха и бесеха без срам.Сега плачат Андрешко!Андрешко!
43
0
 
23
 
! Отговори
Никой преди 5 месеца
Докато "бизнеса" не се научи да плаща добри заплати няма да намери квалифицирана работна ръка, а само аналог на нея която ще ги бута в калта!
42
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И работната ръка, като назначените "бизнесмени".
41
1
 
21
 
! Отговори
Itso преди 5 месеца
Проблемът не е в липсата на квалифицирана работна ръка а в нeкадърен мениджмънт. Ако мениджмънта е ОК с подходящи стимули ще се намерят и квалифицирани кадри. Както винаги търсят под вола теле, и тез кат онез, нищо няма да свършат.
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 555. Проблема е, че не им се дават пари и време за обучение. Искат всичко наготово безплатно.
39
0
 
23
 
! Отговори
555 преди 5 месеца
Що за наглост!!! Било проблем, че трябвало да си обучават персонала!!? Т.нар. бизнес в Бг май халюцинира. И какъв е проблемът в о учението??? Или искат висококвалифицирани и нископлатени кадри. Проблемът на БГ бизнесът е, че не иска да инвестира в работниците си. Един управител каза веднъж на мъжа ми: "вие (работниците) сте ми само разход"... И за какъв бизнес говорим, след като в Бургас човек не може да намери целогодишна работа.
38
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абаджиево, че какво искаш ? Някой друг да ти обучава "кадрите" а ти да земаш наготово ли ? Че къде има такова нещо ? Вече било се налагало сами да си обучават "кадри" моля ви се и се оплакват ... Абаджиево ти на кой свят живееш ? Няма да стане по байганювски каквато си.
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Редовната статия по въпроса. Има ли нужда да се чете колеги ? Нещо смислено има ли ?
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Назначени милионери с крадени държавни пари,ето това беше над 90% от *бизнесът* във България,същите тия субекти не само прогониха близо два милиона българи с унизителните заплати които даваха ами голяма част от тях просто унищожиха поверените им предприятия!
35
2
 
12
 
! Отговори
ЩЕ СЕ НАУЧИМ ! преди 5 месеца
Уважаема само от комунистите комунистке . Не говори от наше име !!!!!!!!!! ГОВОРИ САМО ОТ ИМЕТО НА ТВОИТЕ КОМУНИСТИ КОИТО ТЕ ИЗБРАХА ! Комунистическия ти бизнес никога не е изпитвал липса на всякакъв вид работна ръка . Единствено даваше заплати за една супа и малко хляб .Не се задоволи с това ами започна и заплати да не дава . А след това започна да кара работниците да си плащат глобите и наказанията защото идваха на работа и не получаваха заплати . Трябваше да си плащат на комунистическия шеф.