Лекар: Поставянето на байпаси вече е рутинна операция

Д-р Андрей Неутов и екипът му поставиха 4 на 69-годишен пациент
22 ное 2023 20:23, Анисия Иванова
7
Лекар: Поставянето на байпаси вече е рутинна операция
Снимка: Bulgaria ON AIR

За първи път у нас поставиха четири байпаса на сърце на 69-годишен пациент. Операцията е продължила близо 5 часа.

"Не се наложи да убеждаваме пациента за операцията. Идеалният случай е да дойде мотивиран и вярвайки, че можем да му помогнем и да го излекуваме. Бил е доста активен физически, много обича да ходи по планини. Сърдечното му заболяване му е пречило да извършва редовна физическа активност", каза кардиохирургът д-р Андрей Неутов, участвал във впечатляващата операция.

Той посочи, че в момента поставяне на байпас на сърцето е рутинна операция, а смъртността при плановите пациенти е под 1%. Броят на байпасите няма значение.

"Направихме операцията през доста малък разрез - между две ребра и без разрязване на гръдните кости. Тази операция е по-пипкава и изисква повече търпение от страна на хирурзите. Всеки байпас удължава операцията с 20-30 минути. Не бих я нарекъл уникална операция. За България направихме първа по рода си подобна операция. Горд съм от целия екип, че сме го направили, но донякъде това е закономерност", каза още д-р Неутов за Bulgaria ON AIR.

Седем е максималният брой байпаси, които той е поставял на човек. Кардиохирургът обясни защо се налага поставянето на байпас на сърцето и каква функция извършва.

"След операцията спада имунитетът и в първите месеци трябва да се ограничат контактите, пациентът да се пази от инфекции. При минимално инвазивна хирургия пациентът няма толкова физически ограничения и може да прави всичко. Единственото ограничение е движението, което му причинява болка", посочи д-р Неутов.

Кардиохирургът подчерта, че човешкият организъм е машина, която е създадена да се движи.
    
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А някои от пишещите да е чул за ,,лекарска мафия"...Вече е рутинно за такива неща като ,,мафия " да не се споменава..Опасно е за спокойния ти живот.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И смъртта от лекарски грешки стана рутина .Важното е по касата да текат едни средства . И ДА ЗНАМ КАКВО КАЗВАМ ! Преживях го с роднина която умря от "рутинна операция " в която доктор си забравя парцали в червата на пациент .
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да бе байпаси? Смехории! Познавам човек на който му бяха сложили байпас 2005 година... и постоянно вземаше лекарства за да не му се запуши "байпаса" ... значи така .... вените и артериите му работят и няма да се запушат... а "байпаса" ще се запуши.... И един ден каза, че отишъл при лекаря понеже му прилошало и лекаря му казал, че "байпаса" му трябва да бъде сменен с нов "байпас" ... и го бяха сложили на апаратура за дишане на чист кислород... Изгориха му белият дроб и той почина преди операцията
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Стана рутинна, защото пубаво пълни джобовете на кардиохирурзите - праскат байпаси на общо основание.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А някакви мерки за да няма нужда от тия рутинни операции ?
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да бе да," безобидно" сякаш поставяш абокат??-:( Всяка " операция" си носи риска уви!!!-:(