Обезщетения за липса на ток: Заложени на хартия, дават се само по желание на дружеството

Богомил Николов: Липсва арбитърът в такава ситуация
3 дек 2023 09:18, Елка Василева
80
Обезщетения за липса на ток: Заложени на хартия, дават се само по желание на дружеството
Снимка: архив, БГНЕС

Имаме ли право на обезщетение от държавата, ако ни е оставила дълго време без ток? Можем ли да получим пари, защото колата ни е закъсала по непочистен път и има ли кой въобще да чуе нашите оплаквания? Отговори на тези въпроси даде пред Нова тв изпълнителният директор на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.

Още по темата
"Заради енергото не съм чувал да е имало обезщетения. За закъсала кола може и да е взел някой пари, защото там, ако има застраховка и съответно си заведеш щетата, може да си получиш обещетението. Но при енергото е много по-трудно", посочи той.

Николов допълни: "Обезщетенията ги има на хартия и те са заложени така, че да се изпълнят по желание на дружеството. Само и единствено по негово желание. Ако то реши, да кажем, с някаква пиар цел да се похвали, може някъде да отпусне обезщетения на едно-две семейства".

По думите му липсва арбитърът в такава ситуация, защото "очевидно, ако имахме регулатор в лицето на КЕВР -  с възможности да въздейства, ситуацията можеше да е доста по-различна". "Разбирате, че хората няма да тръгнат един по един да завеждат дела при положение, че дружеството отказва. Имате ситуация на отказ. Затова е ролята на регулатора. Той трябва да може да арбитрира ситуацията и да се намеси. Защото човек за 30 лева няма да отиде да обикаля по съдилищата. Особено, когато говорим за хора в селски райони, където най-малкото да отидеш до съда, ти трябват 30 лева. Ние затова сме създали регулатор като общество и затова му плащаме заплати, за да може този дисбаланс, който изначално имаме между бизнеса и по-слабата страна - потребителите, да бъде преодолян чрез помощта и застъпничеството на регулатора", категоричен е Николов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
3
 
! Отговори
Варна преди 5 месеца
Ние не сме толкова капризни , господа столичани! Ние сме селяни свикнали сами да се справят със живота!
25
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Решението срещу крадливата Топлофикация е бърза ПРЕВАТИЗАЦИЯ. Но дружеството се страхува . Защото ще ги изкарат на улицата
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До23. В София съм и от тридесет и три години на собствено отопление и топла вода . Инсталацията е направена не от държавата,а от частник. Такива са над 80% имотите в София и Софийска Област.
23
2
 
3
 
! Отговори
От Варна преди 5 месеца
Енерго Про може да си каже, прилично обслужване! Цените е друга тема, там КЕВР!
22
2
 
3
 
! Отговори
19-ТИ преди 5 месеца
КОЛКОТО ТОЛКОВА - ТОВА Е ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА, КОЯТО Е ПОДМИНАЛА ШОПИТЕ В СОФИЙСКОТО РАВНО ПОЛЕ. ФАЛИРАШ - ДРУГ ЩЕ ТЕ СМЕНИ И ТОЛКОЗ, КАКВО ТУК ЗНАЧИ НЯКАКВА СИ ФИРМА!!!
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До23. Няма , кой да плати държавните имоти , защото няма да инвестират Частните имоти ще се оправят, ще избяга от ЦЕНТРАЛНОТО ОТОПЛЕНИЕ . Има и много други методи за отопление. Както е в ЕС Централното не е измислило топлата вода. Разходите в Европа, не стой на село и се поитересувай как се отопляват.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В София е отрупано с делка на топлофикация. Която тероризира не клиентите си . А забележете кръстила ги абонати. Тоест сами се абонирали за услугата. Чисто и просто са се натискали да стават АБОНАТИ .
19
0
 
4
 
! Отговори
до 19 преди 5 месеца
Май не си наясно, че ако Топлофикация София продава топлоенергията на пазарни цени, парното трябва да в 3-4 пъти по-скъпо и тогава няма да има кой да ги плати
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В договорите на всеки абонат изрично е записано, че при форсмажорни обстоятелства не се изплащат обезщетения.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всеки застраховател има парво да снима с камера движещите се скъпи автомобили и поради завишен риск от ПТП да поиска увеличение на премията с 50% и при отказ да прекрати полиците им.
16
2
 
5
 
! Отговори
era преди 5 месеца
как пък да не може да завеждаме дела самотоятелно? Можем и го правим, отне ми 3 години и 2000 лева докато ги осъдя, но си върнаха парите като попове. Интересно е защо този индивид Николов разубеждава хората да не търсят правата си и на кого всъщност служи?
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
САГАТА ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ С 1,6 МИЛИАРДА ДЪЛГОВЕ И ПОТРЕБНОСТ ОТ ОЩЕ ТОЛКОВА ЗА ИНВЕСТИЦИИ, ЛЕКИЧКО И ТИХОМЪЛКОМ СЕ ПОДПЪХВА ПОД КИЛИМА,А НИ ЗАНИМАВАТ С ПРОСОТО НА ЕНЕРГОТО ЗА ГЛАДНИТЕ КОКОШКИ... АМИ ШОПИТЕ ВАДЕТЕ ПО 3000 ЛЕВА НА ГЛАВА И СИ ПЛАТЕТЕ МАСРАФА!!!...
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До14. Напълно си прав. Но за да се използват Генераторите се иска. Администрацията по Места в Общините да има характер и да се само задейства. Без да я подсещат. Но народа СПИ. Няма будни
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До15. Много лъжеш ей. Първо АЕЦ Козлодуй / работи на ИШЛЕМЕ/ в СОЦА не даваше гориво без разрешение на Москва. А след смърта на Брежнев " вечната ни дружба " замръзна. След 1989г. Преминахме на проценти прогнозни от 3 % до 10% . А след 2006 г. договорите се нарушаваха от Москва. РОБИТЕ -врачанските пущинаци им плащаха според тоягата от Москва. Мутрите и кутретата носеха горивото за АЕЦ а / имената им се знаят/
12
1
 
3
 
! Отговори
опетков преди 5 месеца
Не знаех, че регулаторът можел и такива работи да прави. Засега само обслужва енерготата. Но то всичко зависи как са написани законите. Доколкото ми е известно, когато е обявено бедствено положение, обезщетение йок.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До12. В Енергетиката има Свободен пазар от няколко години . Само Топлофикация София е жестокия монополист. Който се крепи на държавата , а тя си е затворила очите за нарушенията.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Къде са генераторите на военните и защо не ги закарахте на най-засегнатите места? В *** ли ги пратихте?
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дружество Топлофикация ме направи енергийно беден, направиме длъжник. Без да му желая и да ползвам услугата му. Тридесет години. Ползван Доставчик Последна Инстанция на Енергия от 2017г. . Съгласно ЕС стандарта От Свободния Пазар и съм доволен . Така е в ЕС живее се в комфорт. Не в Задължението на Монополиста топлофикация АД София
8
1
 
8
 
! Отговори
Факт преди 5 месеца
Тези обезщетения са подигравка с хората,закона е направен в полза на монополистите...
7
5
 
3
 
! Отговори
Петров преди 5 месеца
според правилата на ЕС при липса на ток клиента плаща на електро компанията, защото в Русия е обратно и тя е автокрация а тук е демокрация