Учителите у нас взимат 1709 лв. заплата, а в Германия - около 4000 евро

Във Франция обаче заплатите са по-ниски
4 дек 2023 13:37, Нели Христова
291
Учителите у нас взимат 1709 лв. заплата, а в Германия -  около 4000 евро
Снимка: Pixabay/jerrykimbrell10

Брутната учителска заплата у нас е 1709 лв. За старши учител е 1763 лева, а за главен - 1831 лева. Заместник-директорите получават 1926 лв., а директорите - 2082 лв. Млад човек се нуждае от около десет години стаж, за да стане старши учител.

"Идвам много рано в училище, много преди учебните часове. Ставам към 5:30 ч., за да мога да съм в училище в 7 часа и да наглася всичко необходимо за началото на часовете. Почти нямам свободно време, а дори и да имам, обикновено разговарям с родители или с дечицата, ако има нещо, което е станало през междучасията. Като приключат учебните часове, попълвам дневника, подготвям материалите за следващия ден", разказва за работата си пред Нова тв Емилия Петкова, учителка в София.

В Германия средната работна заплата е 3333 евро или 6511,55 лева, а средната учителска - около 4000 евро или 7814,64 лева.

"Идва момент, когато човек се чуди - заслужава ли си да уча за учител, може и да не го приемат, може би е по-добре да отида в някоя фирма, там ще спечеля и повече. В сравнение с цялото население учителите не са зле платени, трябва да го кажа честно. Но учителите никога не са били и толкова заети. Има и допълнителна работа като часове с украински ученици, а в същото време броят на преподавателите е същият", обясни Щефан Дюл - президент на сдружението на германските учители.

По-критично е положението в съседна Франция, където преподавателите получават средната заплата или дори по-малко.

"Заплатите ни са много ниски в сравнение с други европейски държави. Не сме достатъчно ценени в обществото. За хората нашата работа е лесна, защото всеки мисли, че може да я прави. Само че да предадеш урок на едно дете не е като да обучават 28 деца", казва Емили Ламар от Франция.

"Японските учители работят от сутрин до вечер, дори когато децата приключат с часовете", сподели Кадзуйоши Кано, директор на училище в Япония. Там учителите са държавни служители и получават твърда заплата. "Стига, стига да не търсим лукс", казва Кано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
16
 
! Отговори
Аз преди 5 месеца
Закона за търсенето и предлагането. Всеки учител който не е доволен от заплатата си може да дойде да работи в завода на машината. Твърдо работно време, ясни правила за почивка и труд, извънреден труд, и всичко останало по КТ. Също така мога да добавя - температура на работното място близка до тази навън, 20 дни платен годишен отпуск, миризма за масла, бои и други неизвестни, стружки навсякъде. И когато решат да направят заплата на БГ учителите като в Германия просто ще си кандидатствате за стари
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не ги пишете тези работи, разбрахме ги вече 30 години! Просто правете нещо
22
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Що? Щото ако не бяха учителите нямаще да можеш да работиш и тая работа. На тях го ДЪЛЖИШ.
21
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Учителите стават рано.Учителите работят много. Само те ли са хора. Кажете нещо за мед.сестри.Започват работа в 7.30.Работят по празници и в почивни дни. Заплатата е около 1200лв. Много от тях работят изънаредно.......
20
4
 
17
 
! Отговори
Истина преди 5 месеца
Не споменават, класа прослужено време който получават, допълнителните пари за начало на учебната година, за Коледа и 24 май, половин ден работа, безброй ваканции,частните уроци, в момента всички вузове са с магистърски програми педагогика, преквалифицират се икономисти и финансисти и хоп учители, ако е зле няма да има такъв наплив,ако е много трудно да отиват да работят по 8-10 часа ,с 20 дни отпуск, като всички други, а не само да искат
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То е добре, че за нашите условия уч. заплата е над средната за страната. Но трябва да е по региони и градове. Защото в Дулово или Тервел 1700 лева е много привлекателна заплата, но в София изобщо не е.
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ха така ходят че никакви ги няма през лятото особено по малките градове и села
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Чистача в Метрото в Германия взема чисто поне 1800 евро
16
3
 
28
 
! Отговори
Що? преди 5 месеца
Абе ние,останалите, да не работим по 3 часа? Излизаме сутрин рано и се прибираме вечер късно.Има пък хора,които работят на смени или само нощем.На тях да не им е по-лесно? Да не получават случайно милиони тези хора,в сравнение с учителите? Аман от мрън-мрън...
15
2
 
20
 
! Отговори
а защо преди 5 месеца
не кажете колко са данъците в Германия,колко са немите,цената на тока и водата и то без немеца да ги краде,все меда гледате,а жилото....
14
0
 
26
 
! Отговори
Успех на всеки, преди 5 месеца
Който иска 4000 евро заплата. Да отива в Германия, ама трябва да владее перфектно немски език.
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ДА СИ НАПРАВЯТ ЕДНА УЧИТЕЛСКА ПАРТИЯ И ДА СПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИТЕ. СЕГА Е МОДЕРНО. ИМАМЕ МИЛИЦИОНЕРСКА ПАРТИЯ, ФАТМАШКА ПАРТИЯ, ЧАЛГАРСКА ПАРТИЯ, ПРОСТАШКА ПАРТИЯ И КОМСОМОЛСКА ПАРТИЯ. ЗАЩО ДА НЯМА И УЧИТЕЛСКА.
12
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да , обче от нашите училища масово излизат наркоманчета , хазартно зависими , чалгализирани идиотчета
11
4
 
5
 
! Отговори
Предатели с Пералня преди 5 месеца
Денкоглу *** харесва това!
10
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Учителите трябва да вземат поне колкото депутатите за да се оправим. Работата им е много по-отговорна и по-напрегната.
9
0
 
30
 
! Отговори
Хах преди 5 месеца
До 10. Тия ги обяснявай на някой друг. Имам член в семейство учител и знам колко "работят" лятото
8
29
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 5 месеца
Нямат три месеца ваканция. В неучебно време пак ходят на работа и подготвят следващата учебна година. Годишната им отпуска е като на всички други.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
1 тогава *** стани и ти чалга певец,а не да седиш ,пред компа,и да се правиш ,на голямата работа.
6
2
 
35
 
! Отговори
Хах преди 5 месеца
Всяка професия си има и плюсове и минуси. Аз взимам повече, но нямам 5 ваканции годишно, едната от която почти 3 месеца. Освен това много от кадърните учители дават частни уроци и си докарват много повече.
5
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А че имат 3 месеца ваканция не споменават!