Денков видял в "Пирогов" злоупотреби, Борисов: Брутален акт

Сглобката отново заскърца
Обновена: 5 дек 2023 18:54 | 5 дек 2023 18:38, Александър Попов
51
Денков видял в "Пирогов" злоупотреби, Борисов: Брутален акт
Снимка: БГНЕС

"Министърът на здравеопазването ме информира за одитния доклад още миналата седмица, беше ясен, че има притеснителни твърдения. Беше въпрос на време и процедура да се вземе решение. Това е изцяло в неговите правомощия", каза премиерът Николай Денков по повод смяната на директора на Спешната болница.

"Изненадан съм от тази агресивна реакция, защото работата на Народното събрание е да приема Бюджета и законите, ако основната му задача е да гледа кой директор на болница е сменен, има проблем. Всеки трябва да си гледа задачите, които съответстват на институцията. Има начини НС да се намеси в този процес - да извикат министъра и да го изслушат, но не е това начинът да блокираш Бюджета", допълни премиерът.

Още по темата
Работа на Народното събрание е да приема бюджета и законите, каза още Николай Денков. По думите му има проблем, ако Народното събрание смята, че основната му задача е да гледа кой директор на болница е сменен. Министър-председателят заяви, че всяка институция трябва да си гледа задачите, а ако парламентът иска да се намеси в казуса, има начини – като извика министъра на здравеопазването в комисия или по процедура в пленарна зала.

Денков отговори отрицателно на въпроса имал ли е ангажимент към ГЕРБ, че няма да освобождава шефа на „Пирогов“.

Премиерът уточни, че е бил информиран за освобождаването на директора на болницата, но не е казвал на здравния министър да го освобождава. Денков допълни, че не може и да го спре, защото ще излезе, че въздейства на работата му. Очаквам от министъра да защити позицията, която е изложил, заяви министър-председателят.

Крайно време е да се разберем кой какви правомощия има и Народното събрание да си гледа законите и бюджета, смята Николай Денков. Партийните лидери в Народното събрание да се съберат и да видят как да се „отпуши“ работата, има си парламентарни процедури, да ги използват, призова той.

Денков каза още, че е чел одитния доклад за „Пирогов“ и вижда сериозни нарушения. Директорът има своите основания и възможности да се защитава, коментира той.

Попитан биха ли дали крачка назад за „Пирогов“, премиерът отговори: „На какво основание?“. Ако един министър смята, че има нарушение на правилата, той носи отговорност и използва процедурите по закон, каза Николай Денков и допълни, че ще остави министър Христо Хинков да действа по правилата.

Смяната на директора на Пирогов е брутален акт към докторите и към всички останали. И питам, защо, след като има министър на здравеопазването от ПП-ДБ, министри от ПП-ДБ, шеф на Касата от ПП-ДБ, - какъв интерес имат да сменят директора на Пирогов, попита Борисов пред bTV.

Всички търпим несгодите, които тази сглобка ни причинява. Но искам да кажа и че преди няколко дни в НС лидера на ДБ Христо Иванов, Асен Василев и аз излязохме публично и казахме, че няма да се правят назначения, които няма да бъдат съгласувани между нас тримата. Става въпрос за всякакви назначения, защото - дали е ДАНС или Пирогов, са изключително важни, и възбуждат общественото мнение. Тогава тримата се разбрахме върху какво да се фокусираме - Шенген, Еврозоната, отбраната, и др. Излязохме публично, оповестихме го. Ние не сме съгласни с подобен подход и подобна смяна на директора на Пирогов, без да имам никакви отношения със сегашния директор на Пирогов, който дори насилствено премахна проф. Балтов, уточни Борисов.

Смяната на директора на Пирогов е брутален акт към докторите и към всички останали. И питам, защо, след като има министър на здравеопазването от ПП-ДБ, министри от ПП-ДБ, шеф на Касата от ПП-ДБ, - какъв интерес имат да сменят директора на Пирогов, попита Борисов.

Христо Иванов пък коментира, че към момента очевидно механизмът за съгласуване на назначенията в "не-коалицията" не работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Денков да го разжалват на професор,аа по-добре на доцент. Не иде на академик да лъже толкова долно, защото цел свет знае защо уволнен директора на Пирогов.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нямам никакво съмнение, че в тая държава, където няма контрол, има злоупотреби, а в нашата държава по принцип никъде няма контрол от вече 35 години. На морала на нормалния български гражданин, не може да се разчита, трябва спешна реформа в прокуратурата.
1
15
 
22
 
! Отговори
Хаха преди 5 месеца
Няма по нагли същества от Кирчовци и Кокорчовци. Какви злоупотреби е видял молеца, при положение, че директорът каза, че болницата няма дългове. Нали може да се провери с един одит. Искат да окупират всичко навсякъде.