Министърът на земеделието: Абсурдно е да внасяме плодове и зеленчуци

Липсват правила за търговията със земеделски продукти и храни
16 дек 2023 10:36, Елка Василева
144
Министърът на земеделието: Абсурдно е да внасяме плодове и зеленчуци
Снимка: архив, БГНЕС

"Абсурдно е да внасяме плодове и зеленчуци. Има липса на правила за търговията със земеделски продукти и храни, подготвяме такъв законопроект", заяви пред БНТ министърът на земеделието Кирил Вътев.

Според него спецификата на българския пазар е, че 70% от продажбите са промоционални, което не е добре нито за търговците, нито за производителите.

"Затова са нужни правила, които да въведат регламент на търговските взаимоотношения по цялата хранителна верига от полето до рафта в магазина. Няма опасност да влязат ГМО храни, в Европа ГМО не се произвежда", допълни Кирил Вътев.

„Тази година цялото ни зърнопроизводство е на категорична загуба с минимум 20 процента", отбеляза земеделският министър.

"При пшеницата няма проблем, към този момент България в сравнение с 2022 година е изнесла 2 милиона тона пшеница повече, има при слънчогледа, като България в момента не внася слънчоглед от Украйна. Няма данни за замърсяване на украинския слънчоглед", заяви Кирил Вътев.

Той подчерта, че водещо е качеството, а цената е функция от качеството. България е един от отличниците на Европа с най-малко хранителни натравяния, коментира още земеделският министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
1
 
! Отговори
хмм преди 4 месеца
Обикновен българино, личи си, че не слушаш БНР, а идваш само да дращолевиш под статията. По-голяма евроатлантичка от Силвия Великова надали ще намериш. Тя се храни директно от грантовата чинийка.
106
2
 
2
 
! Отговори
обикновен БЪЛГАРИН преди 4 месеца
МИТРОФАНОВА И ВОЛГИН,ВЕЛИКОВА И ДР. ВЪН ОТ БНР!!
105
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ГМО кръстоска на круша със свински гени . На всяко клонче по десет свински краченца. Може и стрътки.
104
0
 
5
 
! Отговори
Ппгз преди 4 месеца
Що ? ГМО то защо го гласувахте в еврокомисията? Ще лапеаме буболечки и домати със зъби вътре пипер с пръсти и картофи с око , диня с бял дроб. Боб с нокът.
103
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абсурдно ли? НЕ! Ако имахме газ, щяхме да имаме оранжерийно производство. Но по-добре за българските избиратели е да ходят да мият гръцки пенсионерски гааащи за жълти стотинки, отколкото да сме европейска и световна сила в производството, каквато сме били по едни други времена...
102
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
или този си няма халхабер къде е министър или стои ни лъже в очите,от кого получихте данните че слънчогледа е чист и пшеницата не е ГМО от Монсанто ли тези които засягат милиони хектари в Украйна със слънчоглед и пшеница ГМО
101
0
 
7
 
! Отговори
скъпа технология преди 4 месеца
До Гражданка Това щото са пластмасови , по са скъпи .
100
5
 
12
 
! Отговори
Ах ти да преди 4 месеца
Видиш сетил се идй..та министър!ЕС НАПРАВИ ТАКА,ЧЕ ДА СТАНЕМ ЗАВИСИМИ ОТ ВСИЧКО С ЕВРОТО ЩЕ СТАНЕМ НА 100% ЗАВИСИМИ КЛОНИЯ НА ЗАПАДНИЯ ФАШИЗЪМ!
99
0
 
15
 
! Отговори
Гражданка преди 4 месеца
Абсурдно е да ни пробутват домати по 8 лв.килото
98
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В статия с 10 изречения на министъра прочетох поне 5 лъжи.
97
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всеки иска българско, но някой да му го произведе, съхрани, наготви, сервира. А той само да го изплюска и да каже, че е много вкусно. Най-много реват тези, които никога нищо не са произвели. Все им е скъпо, все им било ГМО, а те, милите, 500 000 калпака, наредени на държавна служба, преуморени, някой друг да им слугува. С нетърпение чакам някой световен катаклизъм, да ги видя тези ненаядени принцеси по службите какво ще ядат.
96
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абсурдно е да. Ама положението е толкова изпуснато от алчност, че за да се оправи е нужно да преминем през една война. Друг изход няма.
95
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това го знаем шефе! Ти си главния, ти направи нещо по въпроса! После да даваме интервюта...
94
0
 
13
 
! Отговори
Гошо преди 4 месеца
Вътев, ти на луната ли си? В магазин не влизаш ли? Портокалите и мандарините в Петрич ли растат, ябълките полски и македонски, доматите турски и гръцки.
93
2
 
7
 
! Отговори
555 преди 4 месеца
Никакви чужди б-ок-лу-ци от веригите. Отивам с колата и хладилната чанта и купувам качествени продукти , а понякога ги поръчвам по интернет. Докато внасят дълбоко замразено 10-20 годишно месо, лъскави десерти и шоколади с палмово масло, пластмасови домати, обработвани плодове да издържат дълго и куп други отврати, отказвам да влизам в магазини. Имам си домашна мелница и си правим хляб от лимец и макар, че живея в София не ме е повлякъл сивия поток.
92
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Преди идването на СССР през 1944г нашите деди - селяни са знаели и помнели от своите баби и дядовци, които са помнели от своите баби и дядовци, как да обработват земята, с какви натурални торове да я наторяват, точно по кое време да сеят, кага да я обират..... как да се грижат за животните, за да бъдат здрави, да има мляко, яйца, как да се прави бобена чорба... и всичко за здрав живот. Сега ако един граждани си купи земя и иска да я обработва - ще се чуди Кой туй нещо "Мотика", "Сърп", "Лизгар"!
91
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Няма данни за замърсяване на украинския слънчоглед", заяви Кирил Вътев."--------------Не ме интересува има ли няма ли. Сам си каза, че земеделието ни е на загуба, така че докато не излезе на печалба, никакъв украински внос. Толкова ли ти е трудно да събереш едно и едно?
90
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Добре че са съседите,та хранят Бг,основно Турция и Украйна,която е във война:))Евростат посече българите: По-богати сте от германци и французи,защото...Германия и Франция по скъпотия на храни,маслото в България е едно от най-скъпите в страните от ЕСОсновни храни в България са по-скъпи отколкото в Германия и Франция,където доходите на хората са значително по-високи.Цените на млякото,сиренето и яйцата в България са с 23,1% по-високи от средното ниво за страните от ЕС.А в е врозоната,още нагоре:)
89
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 116 ....на въпроса "Защо Мухаха, а не както е нормално Хааааа?!" .... Понеже Мухата Цеце влезна в България по времето на Комуната и комунистите успяха даже да сменят на нас Българите когато се смееме и си отваряме устата да произнасяме, както нашите пра дедовци са произнасяли "Хахахахаха" на името на Мухата Цеце "МуХахахаха"!
88
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 116" Защо Мухаха, а не както..." Не ти разбрах забележката.

Спонсорирани публикации