Министърът на земеделието: Абсурдно е да внасяме плодове и зеленчуци

Липсват правила за търговията със земеделски продукти и храни
16 дек 2023 10:36, Елка Василева
144
Министърът на земеделието: Абсурдно е да внасяме плодове и зеленчуци
Снимка: архив, БГНЕС

"Абсурдно е да внасяме плодове и зеленчуци. Има липса на правила за търговията със земеделски продукти и храни, подготвяме такъв законопроект", заяви пред БНТ министърът на земеделието Кирил Вътев.

Според него спецификата на българския пазар е, че 70% от продажбите са промоционални, което не е добре нито за търговците, нито за производителите.

"Затова са нужни правила, които да въведат регламент на търговските взаимоотношения по цялата хранителна верига от полето до рафта в магазина. Няма опасност да влязат ГМО храни, в Европа ГМО не се произвежда", допълни Кирил Вътев.

„Тази година цялото ни зърнопроизводство е на категорична загуба с минимум 20 процента", отбеляза земеделският министър.

"При пшеницата няма проблем, към този момент България в сравнение с 2022 година е изнесла 2 милиона тона пшеница повече, има при слънчогледа, като България в момента не внася слънчоглед от Украйна. Няма данни за замърсяване на украинския слънчоглед", заяви Кирил Вътев.

Той подчерта, че водещо е качеството, а цената е функция от качеството. България е един от отличниците на Европа с най-малко хранителни натравяния, коментира още земеделският министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
13
 
! Отговори
До 24 преди 4 месеца
Какви западни слуги бе смо тан!В Германия едни картофи имат верига на доставка - фермер - транспорт - слкладова база - транспорт - магазини. В България - фермер - транспорт - едър "фермер" - транспорт - прекупвач - транспорт - едър прекупвач - транспорт - борса собственост на някой другар - транспорт - складова база - транспорт - магазини! Всеки иска да става милионер за месец, без работа, ама западняците ви виновни, че сте алчни и мързеливи!
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да наистина, всички нормално мислещи хора ще потвърдят, че внос на плодове и зеленчуци от чужбина е недопустимо за нашата плодородна страна, която си произвежда почти всичко. Но явно новоизлюпените управници не са много в час и допускат тази аномалия.
25
1
 
9
 
! Отговори
ЛЕОНАРДО преди 4 месеца
КАКВО СТАНА БЕ ДРУГАРИ НАЛИ ЗА 30 ГОДИНИ ПРЕХОД БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС ЩЕШЕ ДА СТАНЕ КОНКУРЕНТЕН НА ЗАПАДНИЯ, НАЛИ БОЙКО БОРИСОВ ЩЕШЕ ДА НИ ПРАВИ ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА? ЗАЩО ПАК ПРОВАЛ, ЗАЩО ПАК ПЛАЧ, ЗАЩО ПАК НАДРИСКВАНЕ НА БКП СЪЗДАНИЯ???
24
0
 
5
 
! Отговори
слугинажен приоритет преди 4 месеца
Оня в пловдивско си изреза овошките , защо ли , сигорно е луд човекот , не че нямаше смисъл да ги гледа . Не знам защо като го неможеш нещо се захващаш с него , се в политиката и управлението се врете и се в грижа за народа се кълнете , но с това ви се изчерплат ресурсите -
23
2
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 месеца
Тази песен я пеят другарите от 2009 година насам. Да не внасяме нищо, да не ходим никъде, да не търсим работа в чужбина, да не общуваме с никой от чужбина, да не си купуваме западни стоки. Само да стоим тук и да работим за издигнатите техни деца, внуци, протежета... и да носим вина за техните грешки. и за техните бодигардове..
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Правилата за свободна търговия в ЕС са абсурдни. Ние се радваме и блажим от европрограми, но погледнете в магазините - коя стока е българска? Само тази, която за други не е изгодно да се произвежда. например, в Полша или Италия субсидиите и програмите са повече, затова у нас е пълно с полски и италиански плодове и консерви. А ние да сменяме бордюрите и да правим градинки.
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е абсурдно, логично е. Западните слуги скапаха родното производство и участват в търговски фирми, втасящи такова, срещу комисионки.
20
2
 
17
 
! Отговори
Иван преди 4 месеца
Комунистическото поколение си изпрати децата в чужбина да учат. Харвард, Оксфорд , не знам си къде, после ги върнаха като "спасители" на нацията, неможещи да вържат едно смислено изречение на български език, настаниха ги удобно във властта и им раздадоха бизнесите, които те така или иначе контролират.С други думи потомците на комунистическото поколение пак ни управляват!За съжаление няма нито една истинска българска партия,която да желае нормализиране на живота на обикновените хора! Обречени сме
19
0
 
14
 
! Отговори
Токмаков преди 4 месеца
До АнонименШарана Приятел ако е бил нормален нямаше да е 8 лв. Най малкото е пълен с химия и не е одобрен за консумация в Хърватия. Кой продава нещо под себестойноста му.!???? Знай че всичко изхвърлено от западните хипермаркети отива тук на българския пазар. А вие си мислите че сте ударили дивото. Погледни около себе си - навсякъде по аптеките е пълно с хора. Не се ли питаш Защо.
18
2
 
11
 
! Отговори
Съвет преди 4 месеца
Решението е да си произвеждаме сами банани , портокали ,мандарини , фурми и няма проблем.
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като чуя за родно производство и се сещам за Бойко Борисов.
16
2
 
18
 
! Отговори
Мда преди 4 месеца
Абсурдно е Българи да ходят по Испания, Портогалия, Гърция, Германия, Полша, да берат плодове и зеленчуци които се отглеждат и в България, но там да получават 4 пъти повече пари, и същите тези плодове и зеленчуци внесени в България, пак да са по евтини от произведените в България!Алчноста българска край няма!Не съм въдял испански фермер в S класа, ама българските "фермери" се цупят ако S класата им е по стара от година!
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българите 60+ си останаха в социалистическия режим.
14
2
 
20
 
! Отговори
реалист преди 4 месеца
Този човек все едно не живее в България! Само бегла разходка из магазините ще покаже, че 99% от плодовете и зеленчуците са вносни. Български трудно се намират дори по пазарите. Всички се снабдяват от борсите, с там всичко е внос. Няма производители. За робския труд малцината останали производители или са на загуба, или са рекетирани от изкупвачите. Е, кой луд ще седне да се занимава с това!?
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ТРЯБВА ДА ПРОИЗВЕЖДАМЕ ПО-ЕВТИНИ И ПО-КАЧЕСТВЕНИ ПОЛИТИЦИ. А СЕГАШНИТЕ ДА ГИ БРАКУВАМЕ.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Спрете им субсидиите след като внасяме само, ако ще ги субсидират то ги задължете да вадят продукция която обаче да не се изнася, помощи за износ на четворни цени и при кашкавал 35 лева по-скъп от синьото сирене не може да има, трябва да иам глоби!
11
6
 
5
 
! Отговори
БЕЗ ВНОС НО преди 4 месеца
С ПРЕМИЕР БОЙКО БОРИСОВ С ВИЦЕПРЕМИЕР ПЕЕВСКИ
10
4
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА ЗА 7 преди 4 месеца
До АнонименВеднага отговарям: Защо вносните плодове и зеленчуци за по-евтини и качествени от българските. Защото политиците в държавите производители са по-евтини и качествени от българските.
9
2
 
12
 
! Отговори
смахнати управници преди 4 месеца
И що му е аПсурното като не произвеждаме бе , а защо не произвеждаме няма ли да си зададеш въпроса , или там е дълбока водата .
8
2
 
10
 
! Отговори
Пею преди 4 месеца
От уважение към зрителите този можеше да се обръсне. Ама откъде този ум. Такива са ви министрите - нечистоплътни в целия си несъзнателен живот. Но са Ви господари - роби. Вие си ги избирате. А този е с пълна комунистическа закалка. По външния вид ще ги познаете.