Министърът на земеделието: Абсурдно е да внасяме плодове и зеленчуци

Липсват правила за търговията със земеделски продукти и храни
16 дек 2023 10:36, Елка Василева
144
Министърът на земеделието: Абсурдно е да внасяме плодове и зеленчуци
Снимка: архив, БГНЕС

"Абсурдно е да внасяме плодове и зеленчуци. Има липса на правила за търговията със земеделски продукти и храни, подготвяме такъв законопроект", заяви пред БНТ министърът на земеделието Кирил Вътев.

Според него спецификата на българския пазар е, че 70% от продажбите са промоционални, което не е добре нито за търговците, нито за производителите.

"Затова са нужни правила, които да въведат регламент на търговските взаимоотношения по цялата хранителна верига от полето до рафта в магазина. Няма опасност да влязат ГМО храни, в Европа ГМО не се произвежда", допълни Кирил Вътев.

„Тази година цялото ни зърнопроизводство е на категорична загуба с минимум 20 процента", отбеляза земеделският министър.

"При пшеницата няма проблем, към този момент България в сравнение с 2022 година е изнесла 2 милиона тона пшеница повече, има при слънчогледа, като България в момента не внася слънчоглед от Украйна. Няма данни за замърсяване на украинския слънчоглед", заяви Кирил Вътев.

Той подчерта, че водещо е качеството, а цената е функция от качеството. България е един от отличниците на Европа с най-малко хранителни натравяния, коментира още земеделският министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
6
 
3
 
! Отговори
Itso преди 4 месеца
До министъра, не му знам името и не съм го чувал - на запад имат огромни складове, където се съхраняват плодове и зеленчуци, това са високотехнологични складове, където температурата в помешенията се поддържа с точност до 0.2 градуса. Там плодовете откъснати леко-зелени се поставят в хибернация - всеки плод или зеленчук има специфична температура, под която може да престои 6-8 месеца без да се развали. Така хората си съхраняват реколтата и я продават цяла година. Аман от *** с дипломи.
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
НАПУСНИ БЕ, НАПУСНИ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, НАПУСНИ СТО И СИ СЕДИ ОТВЪН КАТО ОСТРОВ ТАМБУКТУ ДА НЕ ТИ ПРЕЧИ НИ КОЙ НА КАЛПАВАТА ГЛАВА БЪЛГАРСКА. МАХАЙ СЕ, И БЕЗ ТОВА НИКОЙ НЕ ТЕ ИСКА... ЗАЩО СЕ НАТИСКАТЕ ЗА ОИСР КАТО САМО ЩЕ ПРАВИТЕ МРЪСОТИИ И ЩЕ ПРЕЧИТЕ С БЪЛГАРСКИТЕ СИ ПРОСТОТИИ
45
1
 
2
 
! Отговори
тая не е като оная преди 4 месеца
До АнонименБегат бръже , как да ги внесеш , да фалират ли ?
44
6
 
7
 
! Отговори
Малко за политика преди 4 месеца
До Анонимен 46: Бойко не ни трябва, видяхме какво може. Но по времето на Тодор Живков изнасяхме и плодове зеленчуци. А после влязохме в ЕС като "ейсмени" съгласни за всичко, и затова сега нито имаме достатъчно квоти за износ, нито достатъчно субсидии. И не е виновна само Меглена Кунева за това. И по това време, както и сега, в управлението на държавата бяха п'родажник до п'родажника.
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
МАЙ Е ВРЕМЕ ДА СИ ВНЕСЕМ ФЕРМЕРИ
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
РЕШЕНИЕТО Е ДА ВНАСЯМЕ И ПОЛИТИЦИ
41
2
 
5
 
! Отговори
за 48 преди 4 месеца
До Анонимендържавата няма да се меси за да прави глупости, да не говорим че няма политик който да не обслужва нечии бизнес интереси
40
1
 
3
 
! Отговори
ай на празните прика преди 4 месеца
Ами прочети " некадърно управление и квотно финансиране от ЕС " , които в изобилие ги имаме тъдява и ако си понапънеш малко черепната кухина , що друго в нея нема , може и да разбереш , че не апсурдно , а следствено .
39
2
 
7
 
! Отговори
Км преди 4 месеца
Всичко е пушилка за народа.В Украйна се произвеждат ГМО от американските компании и тази продукция и жито и слънчоглед се внася у нас.Не верваме лъжеминистре.
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На българско море повече не ходя. Няма да храня мафията.
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трябва много сериозни да се анализира тази деформация на пазара. И трябва да се спре! Държавата трябва да се намеси в отношенията производител -търговец иначе рискуваме да не произвеждане никакви зеленчуци! Големите вериги, предимно немски налагат много тежки монополни условия на производителите. Другото страшно важно е да се изгони мафията от борсите! Мафията в момента управлява борсите.
36
0
 
4
 
! Отговори
До не я ли асно? преди 4 месеца
На всички е ясно че със субсидии се купуват скъпи коли! При всичките субсидии и фондове раздадени в България последните 10 години, трябваше да сме топ производителя на Европа на земеделска продукция! Ама стоят едни скъпи трактори само за протести и едни скъпи джипове са купени като селскостопанска техника!
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
НЕ НИ ТРЕБВАТ БАНАНИ И ПОРТОКАЛИ НЕ НИ ТРЕБВА УИСКИ И БАДЕМИ... ТРЕБВА НИ САМО БАТЕ БОЙКО В КАБИНЕТА НА ТОДОР ЖИВКОВ И ДА ИЗЛИЗА НА ТРИБУНАТА НА ПЪРВИ МАЙ И ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ ДА ПОЗДРАВЯВА НАРОДА А ПРЕЗ ОСТАНАЛОТО ВРЕМЕ ДА ЧЕТЕ..
34
1
 
8
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 4 месеца
Няма субсидии за оранжерийното производство, производителите са на загуба, не могат да ги отопляват през зимата и се отказват да произвеждат. И това министърът би трябвало да го знае.
33
3
 
6
 
! Отговори
ЗАПАДЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ преди 4 месеца
И ДЕЦА ЩЕ ВИ НАПРАВИМ ДРУГАРИ
32
4
 
2
 
! Отговори
ДИПЛОМАТ преди 4 месеца
Желанието на министъра може лесно да бъде изпълнено. С налагане на санкции на България. Както стана с Русия. Българските политици трябва да продължат да изпълнятав условията за корупция и ограничаване свободата на словото и репресии към прозападни българи.
31
4
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
Българските истински плодове и зеленчуци са класи над вносните и не ни трябват никакви банани, портокали и други вносни обработвани с какво ли не за да изглеждат добре и издържат дълго. Имаме традиции в селскостопанското производство и на това трябва да наблегнем, всичко друго е периферия.
30
0
 
6
 
! Отговори
До 34 преди 4 месеца
Кой те спира да обработваш и произвеждаш с тази толкова плодородна земя, като ги разбираш толкова производството и търговията с плодове и зеленчуци! Веднага си убил вноса! Там и по високи заплати дават и по големи разходи имат, и разходи да доставят до тук имат! То бизнеса ти готов бе, само тебе и мотиката чакат!
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 22РАЗБИРА СЕ, ОТ ХАРВАРД НЕ МОЖЕ, ОБАЧЕ ПЪРВОБИТНИ ШИМПАНЗЕТА ОТ СИМЕОНОВО МОЖЕ
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Не е абсурдно, логично е. Западните слуги скапаха родното производство и участват в търговски фирми, втасящи такова, срещу комисионки." БЪЛГАРИТЕ СТЕ СБЪРКАНИ, ХЕМ ИСКАТЕ ДА СТЕ ЧАСТ ОТ ЗАПАДА, ХЕМ ДА НЕ СТЕ. ТОВА СЕ НАРИЧА ПОЛИТИЧЕСКА ШИЗОФРЕНИЯ