Министърът на земеделието: Абсурдно е да внасяме плодове и зеленчуци

Липсват правила за търговията със земеделски продукти и храни
16 дек 2023 10:36, Елка Василева
144
Министърът на земеделието: Абсурдно е да внасяме плодове и зеленчуци
Снимка: архив, БГНЕС

"Абсурдно е да внасяме плодове и зеленчуци. Има липса на правила за търговията със земеделски продукти и храни, подготвяме такъв законопроект", заяви пред БНТ министърът на земеделието Кирил Вътев.

Според него спецификата на българския пазар е, че 70% от продажбите са промоционални, което не е добре нито за търговците, нито за производителите.

"Затова са нужни правила, които да въведат регламент на търговските взаимоотношения по цялата хранителна верига от полето до рафта в магазина. Няма опасност да влязат ГМО храни, в Европа ГМО не се произвежда", допълни Кирил Вътев.

„Тази година цялото ни зърнопроизводство е на категорична загуба с минимум 20 процента", отбеляза земеделският министър.

"При пшеницата няма проблем, към този момент България в сравнение с 2022 година е изнесла 2 милиона тона пшеница повече, има при слънчогледа, като България в момента не внася слънчоглед от Украйна. Няма данни за замърсяване на украинския слънчоглед", заяви Кирил Вътев.

Той подчерта, че водещо е качеството, а цената е функция от качеството. България е един от отличниците на Европа с най-малко хранителни натравяния, коментира още земеделският министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Мухахаха... И при Виденов България изнасяше пшеница....
86
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Повечето храни, ако не и всичките са видоизменени в миналото за да са по-устойчиви и да дават по-добър добив. Иначе ще мрем от глад с толкова население на земята.
85
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Мухахаха... Всичко що е сорт е ГМО по дефиниция. Даже Мичурин е правел ГМО.
84
3
 
2
 
! Отговори
до Ристьо Ристов преди 4 месеца
Защо Мухаха, а не както е нормално Хахахааа?!
83
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Легионерите - Българите едно време създадохме Градовете , където стояха Легионите и Градовете бяха създадени с цел да вардят Българските Селяни и Тяхната Собствена Българска Зема от външни нападения на Чергари! Чергарите по времето на Османската Империя, за 500 години, но не успяха да изземат земята на Българските селяни. СССР дойде и наложи "Крепостоно Право" - отне земите на Българските Селяни и сега "Къде е БЪЛГАРИЯ"?
82
1
 
7
 
! Отговори
хи-хи-хииии...... преди 4 месеца
Да де, но тук кой да се занимава с производство?!Началниците фирмаджии, АйТи специалистчетата или онези които са на социал........
81
4
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Мухаха... В ЕС не може да има законов протекционизъм на собственото производство.
80
4
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Мухаха... Ако няма промоции, цените ще са си високите, а стоката ще гние непродадена.
79
2
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 4 месеца
Не знаех,че в България растът банани,портокали,авокадо и т.н.Абе тоя кой го е назначил министър на земеделието ?
78
3
 
5
 
! Отговори
примитиви преди 4 месеца
как ще продавате държавната земя по границата със сърбия като не са изпълнени обезщетенията на комисията ньойския договор . Има ги в държавния архив с подписите на двете държави , стопанин по стопанин откъдето минава границата. Тези хора нито са обезщетени , липсват в закона, нито е предвидено нещо . Ще съдим България в Европейския съд
77
3
 
3
 
! Отговори
Форс преди 4 месеца
АБСУРДНО Е ВИЕ ДА СТЕ НА ВЛАСТ
76
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Собствеността на Българската Земя е Била "НАРОДНА" , когато Българските Ковбои - Селяни са имали СВОЯ СОБСТВЕНА ЗЕМЯ! По времето на Соца Земята вече не е народна - тя се Превръща от БЪЛГАРСКА СОБСТВЕНОСТ НА СЕЛЯНИТЕ .... в СОБСТВЕНОСТна КОМУНИСТИТЕ.... А кой са Коминистите? Какво общо имат те с Българите? Нищо!
75
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тодор Живков е нямал друг избор ... След като СССР е отнело земята на Българските Ковбои и ги е натикало да работят на не свойта земя в колхозите - ТКЗСетта, те са нямали друх избор освен да копат за шепа стотинки на не своя земя ..... иии какъв избор е имал Бай Тошо освен да се кланя на Московията и каквото произведе да го язнася, а българското население (Граждани + Селяни) да висят по опашките на ужким някакви си хранителни магазини за хляб, яйца и месо да си направят кюфтета!
74
2
 
11
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 4 месеца
Абсурдно е че си министър,абсурдно е че е занулено бългаското производство на храни Абсурдно е че от 32г, ни управляват престъпници и национални предатели .до един слуги на козяк.
73
1
 
7
 
! Отговори
Защо внасяме преди 4 месеца
По времето на Тодор Живков изнасяхме и плодове зеленчуци. А после влязохме в ЕС като "ейсмени" съгласни за всичко, и затова сега нито имаме достатъчно квоти за износ, нито достатъчно субсидии. И не е виновна само Меглена Кунева за това. И по това време, както и сега, в управлението на държавата бяха п'родажник до п'родажника.Прочети още на: https://dnes.bg/obshtestvo/2023/12/16/ministyryt-na-zemedelieto-absurdno-e-da-vnasiame-plodove-i-zelenchuci.592528,2
72
1
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
Абсурд е и бивш борец без образование да е министър на земеделието,но явно България е държава на абсурдите.
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Спомням си моят дядо имаше земи и гори в гориста местнос в едно село. Освен това имаше своя работилница за производство на бъчви! Той си ореше земята, сееше, събираше и продаваше. В двора му имаше свинчета, козлета, овчици, крави, биволици, коне и едно магареско. 1966 година, комунистите дойдоха и му взеха земята и си направиха ТКЗС.... дядо ми каза, че няма да работи на не своя земя. Пропи се и след 4 години почина млад ! Бог да го прости! Моят пра дядо е починал на 97 години!
70
2
 
6
 
! Отговори
Qwerty преди 4 месеца
Абсурдно е родните да са по скъпи от вносните...
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Внасяме защото е неконкурентно способен, хубавите неща ги изнася с огромни печалби и си мисли, че ние тука ще ми ядем останалите *** на златни цени!
68
2
 
1
 
! Отговори
хахахаха преди 4 месеца
не е абсурдно. 3 милиарда субсидии на година за селското стопанство. всеки, всеки ден по 1.2 лева им дава. защо да произвеждат? могат само да си лапкат.