Министърът на земеделието: Абсурдно е да внасяме плодове и зеленчуци

Липсват правила за търговията със земеделски продукти и храни
16 дек 2023 10:36, Елка Василева
144
Министърът на земеделието: Абсурдно е да внасяме плодове и зеленчуци
Снимка: архив, БГНЕС

"Абсурдно е да внасяме плодове и зеленчуци. Има липса на правила за търговията със земеделски продукти и храни, подготвяме такъв законопроект", заяви пред БНТ министърът на земеделието Кирил Вътев.

Според него спецификата на българския пазар е, че 70% от продажбите са промоционални, което не е добре нито за търговците, нито за производителите.

"Затова са нужни правила, които да въведат регламент на търговските взаимоотношения по цялата хранителна верига от полето до рафта в магазина. Няма опасност да влязат ГМО храни, в Европа ГМО не се произвежда", допълни Кирил Вътев.

„Тази година цялото ни зърнопроизводство е на категорична загуба с минимум 20 процента", отбеляза земеделският министър.

"При пшеницата няма проблем, към този момент България в сравнение с 2022 година е изнесла 2 милиона тона пшеница повече, има при слънчогледа, като България в момента не внася слънчоглед от Украйна. Няма данни за замърсяване на украинския слънчоглед", заяви Кирил Вътев.

Той подчерта, че водещо е качеството, а цената е функция от качеството. България е един от отличниците на Европа с най-малко хранителни натравяния, коментира още земеделският министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Земята Българска е отнета от Българските Ковбои след навлизането на СССР през 1944 година, българските селяни са изтрити от лицето на Българската земя, земята им е отнета и сега колхозите в България - ТКЗСетата са собственост на не БЪЛГАРИ!....
66
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако България си направи и тя Световен Супер Маркет по света ... тогава и аз когато съм в България ...ще пупувам от чуждите големи маркети продаващи на територията на България! Как може за толкова дълго време... от 1944г насам Да нямаме Световен Български Магазин? Примерно за производство на Свято и Чисто Лековито Българско Кисело Мляко!
65
1
 
3
 
! Отговори
Чакръкчиев преди 4 месеца
Защо да е абсурдно бе тавариш? Земеделието е трудоемка и неблагодаран работа. Хората предпочитат да бачкат от 8 до 5 за 1000 кинта или евро ако идат на гурбет, отколкото да се нагърбват със селскостопански труд. Има кой да бачка земеделска работа - богати западни страни които могат да си позволят инвестиция в автоматизацият на земеделието или пък бантунстански държави където хората не са придирчиви и бачкат в земеделието за малко пари и много труд.
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От хипермаркетите не купувам почти нищо, понеже веднъж купих замразени ягоди и се оказаха изгнили, но ходя там понеже там се разхождат мадами със искуствени вежди, сразноцветни червила по устните, с разноцветни коси, с напудрени лечица и най важното като им смигна с окото, тръгват след мен с усмивка!
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 61 Дрън дрън, какво те засърбя по малкото мозъче Северна Корея сега? В Северна Корея точно храните са в голяма степен от внос, защото повечето им територия е неплодородна (високи полета, планини). И не се обаждай, като не знаеш!
62
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма никакъв проблем! Аз съм Българин и в България си купувам само хранителни стоки произведени в България, освен тия като плодове и зеленчуци, който на българска територия не растат. Само когато забележа че някой българска стока е видоизменена от производителя, тогава окото ми се насочва към етикетите на чуждите хранителни стоки... Примерно При киселото мляко, ако забележа че не е кисело и на повърхността му няма леко водичка, проверявам за двете Български Пробиотични Бактерии!
61
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Забранете внос на Ябълки, Картофи, Лук, Чесън, Моркови, Зеле. Постепенно и на останалите.
60
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пogroтвя мaт'pиaлa ga яge aмepиkaнckи ГMO-внa...
59
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пpogaжeн nлъx, paзkpиxa им нaмepeниятa c Kokopьo ga xapизвaт бълrapcka зeмя нa aмepиkaнckи koмnaнии и cera фъpлa kьopфишeци и npaви тeaтpo...
58
3
 
10
 
! Отговори
ффф преди 4 месеца
От къде ще дойдат толкова много плодове и зеленчуци да напълнят хилядите хипермаркети и магазини... тоз първо да мисли после да приказва... всички искат да са ит
57
2
 
1
 
! Отговори
така иде преди 4 месеца
До АнонименИ това ще му е най-правилното решение и действие да напусне това некадърно е корумпирано правителство , гарнирано със слугинаж . Другото за С. Корея са глупости .
56
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Леле от това министерство колко се окраде не е истина?!Една етническа партия каква гуша направи от там не е истина?Иначе министъра е длъжен да дрънка глупости,ние си му верваме!
55
0
 
13
 
! Отговори
Икономист преди 4 месеца
Логично. В България от много години се свръхсубсидират само мегаолигарсите произвеждащи жито и слънчоглед. Фермерите произвеждащи мляко, плодове, зеленчуци фалират. Резултатът? - вносни плодове и зеленчуци с ниско качество, най- високите цени в Европа на мляко, сирене, масло и забележете ОЛИО!
54
2
 
11
 
! Отговори
Дон Кикот преди 4 месеца
Е то през комунизма не се внасяха плодове и зеленчуци. Веднъж годишно внасяха банани и портокали през зимата и се чакаше на километрични опашки.
53
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този министър не разбра ли че България само милиционерите си произвежда сама затова са толкова евтини и качествени хахахах
52
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
КАТО НЕ ИСКАШ ВНОС СЪБИРАШ СИ БЪЛГАРСКИТЕ ПАРЦАЛИ И ВЪН ОТ ЕВРОПА. ОТИВАЙ ПРИ ТАРАМБУКИТЕ.
51
3
 
10
 
! Отговори
ЛЕОНАРДО преди 4 месеца
Защо трябва да четем обърканите мисли на поредния сбъркан продукт на диктаторския режим в България.
50
4
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 месеца
До СМЕХ...: Дедо ти е орал с кравата на Боне Крайненеца и е спал на земята защото е нямал креват. Трудил се и живял както е живял дядо му. Но това са минали времена.
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е ЗАТОВА НЯМА ДА ВИДИШ ШЕНГЕН ЕВРОЗОНАТА И ОИСР
48
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Напусни бе министре, напусни ЕС никой насила не те държи. *** в северна корея там внос няма...