Министърът на земеделието: Абсурдно е да внасяме плодове и зеленчуци

Липсват правила за търговията със земеделски продукти и храни
16 дек 2023 10:36, Елка Василева
144
Министърът на земеделието: Абсурдно е да внасяме плодове и зеленчуци
Снимка: архив, БГНЕС

"Абсурдно е да внасяме плодове и зеленчуци. Има липса на правила за търговията със земеделски продукти и храни, подготвяме такъв законопроект", заяви пред БНТ министърът на земеделието Кирил Вътев.

Според него спецификата на българския пазар е, че 70% от продажбите са промоционални, което не е добре нито за търговците, нито за производителите.

"Затова са нужни правила, които да въведат регламент на търговските взаимоотношения по цялата хранителна верига от полето до рафта в магазина. Няма опасност да влязат ГМО храни, в Европа ГМО не се произвежда", допълни Кирил Вътев.

„Тази година цялото ни зърнопроизводство е на категорична загуба с минимум 20 процента", отбеляза земеделският министър.

"При пшеницата няма проблем, към този момент България в сравнение с 2022 година е изнесла 2 милиона тона пшеница повече, има при слънчогледа, като България в момента не внася слънчоглед от Украйна. Няма данни за замърсяване на украинския слънчоглед", заяви Кирил Вътев.

Той подчерта, че водещо е качеството, а цената е функция от качеството. България е един от отличниците на Европа с най-малко хранителни натравяния, коментира още земеделският министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
7
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 месеца
АМИ ТАКА ДЕ, КАТО ПРЕЗ СОЦА - ЯБЪЛКИ САМО ПРЕЗ ЕСЕНТА, БАНАНИ И ПОРТОКАЛИ ЗА НОВА ГОДИНА, А ПРОЛЕТ БЪЛГАРИТЕ ЩЕ БЕРАТ КИСЕЛЕЦ ИЗ ПАРКОВЕТЕ. ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ЩЕ СЕ ВНАСЯТ САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗА РЕСТОРАНТИТЕ ЗА ЧУЖДЕНЦИ ЗА ДА ПЕЧЕЛЯТ ВАЛУТА... ЗА БЪЛГАРИТЕ САМО ЛОЗУНГИТЕ ЩЕ БЪДАТ ЦЕЛОГОДИШНО И МУТРИТЕ В ПАРТИЙНИЯ ДОМ.
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не можеш да забраниш вноса бе, умник. Това са част от "привилегиите" да си в ЕС. Свободно движение на стоки. По големия въпрос е как става така че вносните зеленчуци и плодове са по евтини от нашите. И не само плодовете. На Никулден ядохме пресен шаран от Хърватия почистен и охладен 8лв/кг, а нашите тарикати ги продаваха по 10 лв кг не почистен. А нашите производители постоянно искат по големи субсидии, все не им стигало...
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До АнонименБРАВО НО НЕГО
4
0
 
18
 
! Отговори
Факт преди 4 месеца
Това е контрабанда за милиарди,кой щети позволи да сложиш ред в това?!У нас се вкарват стоки който в Европа не ги дават и на животните.
3
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като видиш бългаин над 60 години просто не му слушай глупостите. Това е продукт на диктаторски режим нормално не може да мисли.
2
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОПРАВИ КОГАТО ПОСЛЕДНОТО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ПОКОЛЕНИЕ ИЗМРЕ ИЛИ ИЗЛЕЗЕ ОТ АКТИВНИЯ ЖИВОТ.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И тоз само фърля прах в очите