Подготвя се е-портфейл, ще обединява лична карта, шофьорска книжка, плащания

Всички услуги, които държавата предоставя, ще бъдат достъпни от едно място
20 дек 2023 19:00, Анисия Иванова
108
Подготвя се е-портфейл, ще обединява лична карта, шофьорска книжка, плащания
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Електронната идентификация е ключов инструмент за отварянето на вратата към дигиталните услуги, електронното управление и електронния бизнес във всички сектори. Дигиталният портфейл ще обедини лична карта, дипломи, шофьорска книжка и плащания. За българския бизнес и физически лица се случи доста сериозна надстройка на съществуващия портал на държавата, чрез който всички услуги, които държавата предоставя, да бъдат достъпни от едно място, коментира Георги Димитров, председател на съвета на директорите на "Евротръст Технолъджис", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

През изминаващата година България официално нотифицира първата българска схема за електронна идентификация, което е най-голямото постижение досега, като системата минава одит, проведен от институции на ЕС.

За възможността на българските граждани да имат достъп до услугите, предлагани от ЕС, трябва национална схема да бъде трансгранично интегрирана, каза гостът. Той допълни, че националната ни схема трябва да бъде свързана с „възлите“ на останалите държави членки, за да се постигне свързаност и достъп до услугите и институциите на други държави.

"За българският бизнес и физически лица се случи доста сериозна реформа, надстройка на съществуващия портал на държавата, който се надяваме, че ще може всички услуги, който държавата предоставя, да бъдат достъпни от едно място. Новата европейска правна рамка EIDAS 2.0, която ще влезе в сила идната година. Всеки гражданин ще разполага в ръката си с европейски дигитален портфейл, чрез който да има достъп до всички услуги – частни и държавни", обясни гостът.

Вече няма пречки всички услуги, представяни от банките, да бъдат предоставяни отдалечено, като всяка банка е на различен етап от въвеждането на всичките си услуги дигитално, каза гостът. Новостта тази година е, че банките са започнали да предоставят дигитални услуги и за юридическите лица, за които се изисква повече отчетност и регулации.

„Доста се насища пазарът откъм услуги, достъпни изцяло онлайн. Ключовият елемент при тези услуги е електронната идентификация, тъй като без идентификация на крайния потребител – физическо или юридическо лице, това няма как да е възможно.“

Пряко с издаването на новите лични карти е планирано да се пусне държавната схема за електронна идентификация, като новата електронна лична карта е записана върху чипа на документа за самоличност.

"Тази технология съществува отдавна. Много се забави в България този процес. Държавите вече минават към M-government (мобилно електронно управление).”

Предстои да се създаде европейски дигитален портфейл, който ЕС ще въведе, като гражданите ще имат достъп до услуги онлайн и офлайн. Всяка държава-членка ще трябва да създаде свои собствен портфейл, като те ще са свързани между държавите-членки и всяка държава ще може да припознава чуждите портфейли. Този инструмент ще бъде универсален, като ще дава достъп до електронна идентификация и разплащане.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
С една дума слагаш във шкафа книжката и личната карта и ако трябва някъде да ги покажеш ги показваш от телефона - идеята е добра. Все пак така винаги ще можеш да покажеш тези документи дори и да са забравени.
11
26
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 4 месеца
Хахаааа, на дрътите комунисти Евротръст не им трябва. Те се блъскат на 7-мо число в Пощата да си вземат мизерната пенсия :)))))))))))))))))))))))))) Аз го имам на телефона това приложение, голямо улеснение за подписване на документи.
10
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво, всеки с достъп в системата може да те изтрие, пък ти *** доказвай че съществуваш, като го няма на хартия.
9
5
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поинтересувайте се какво е "социален кредит" и как работи в Китай. Ако не си абсолютно послушен, покорен, мълчалив слуга на държавата, "кредита" ти пада. И не може да пътуваш със самолет. После и с влак. Не може да получиш кредит. Хората, покрай които минаваш, получават известия на телефона да се отдалечат от теб, за да не падне и техния кредит. И така нататък. Смей да кажеш КАКВОТО И ДА Е срещу правителството. И всичко това става възможно с "дигиталната идентификация".
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
моя телефон е с копчета. компютър немам, тр0ля от кафенета :))))))
7
24
 
9
 
! Отговори
Икономов преди 4 месеца
Крачка в правилната посока, но недостатъчна. Нужно е в този портфейл да влязат още личните контакти на човека, фейсбук страницата му, коментарите му по новинарски сайтове и ред други. Нужно е да се изгради софтуер, който на базата на тези данни да дава оценка доколко индивидът има правилно политическо мислене. Достъп до данните трябва да имат само нашите членове и членки по места, а за най-специфичните информации само членовете на Ръководството.
6
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-добре е да пуснат един ап и там да може да си дигитализираш всички документи.Не виждам смисъл да нося хиляда документа в мене
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 2 Да, но как???
4
3
 
35
 
! Отговори
дистопия и тук! преди 4 месеца
Око в триъгълник.
3
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Фул контрол.
2
6
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Електронната идентификация е ключов инструмент за превръщането на населението на планетата в свръхконтролирани феодални роби, неспособни да избират какво да купуват, къде да пътуват, наказвани за всяко действие или мисъл, които не са според директивите на управляващите. Това е нещото, срещу което трябва да се борим С ЦЕНАТА НА ВСИЧКО!
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кви плащания