Черната 2023-а.: Българските личности, с които се простихме през годината

Взехме си последно сбогом с видни българи
26 дек 2023 19:35, Александър Попов
54

Борис Луканов Цонев е български актьор, носител на Аскеер за цялостно творчество от 2016г. Завършва специалност „актьорско майсторство“ във Висшия институт за театрално изкуство „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев през 1959 г. Работи като актьор в Драматичен театър „Йордан Йовков“ Толбухин (1960 – 1961), Варненски общински театър Варна (1961 – 1982) и Народния театър „Иван Вазов“ от 1982 г. Актьор на свободна практика от 2000 г. във „Варненския театър“ и в София. Участва в 48 български игрални филма. Превъзходно играе ролите на видни и значими личности от различни историчски епохи: Йован Ристич („Легенда за Паисий“, 1963 г.), проф. Александър Цанков („По дирята на безследно изчезналите“, 1979 г.), д-р Александър Пеев („Сами сред вълци“, 1979 г.), генерал-лейтенант Иван Маринов („Ударът“, 1981 г.), Гьорче Петров („Мера според мера“, 1981 г.), д-р Кръстю Кръстев („Дело 205/1913“, 1984 г.), Кавхан Етх („Борис I“, 1985 г.), Стефан Стамболов („Мечтатели“, 1987 г.), бащата на Дали („Дали“, 1991 г.) и др. Участва в испанска и френска продукция, в които партнира на Майкъл Куин и Кристоф Ламбер. През 2017 г. Луканов играе във филма „Вездесъщият“. Почина на 30 май на 86-годишна възраст. Снимка: Божидар Марков/Народен театър "Иван Вазов"

През 2023 г. се простихме с редица видни българи от политиката, музиката, театралната и киносцената, обществения живот.

Двама знакови бизнесмени от прехода също починаха през 2023 г. - Алексей Петров бе застрелян по време на разходка на Витоша, а Ангел Христов от дуета Братя Галеви изненадващо издъхна у нас, докато бе издирван с червена бюлетина. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
5
 
! Отговори
шмatka преди 4 месеца
Поклон и светъл път към вечността за тези,които възпитаваха,създаваха,надграждаха духът и културата,създаваха ценности в съзнанието на народа български!А за тези ,които грабеха,унищожаваха,създаваха пошлости и нихилизъм,възпитаваха в цинизъм и отрицание,нека да горят в катрана на Дантиевия ад и да нямат покой вечно!
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Съжалявам за Ивайло Дичев. Защо за всички тия хора за известните композитори Андрей Дренников и останалите културтрегери медиите си мълчаха. За повечето чак сега разбрах че са починали . Съжалявам.
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Смятайте колко въглерод и азот са в земята. Някой беше споменал някъде, че е хубаво да се засаждат бобови растения в близост до гробищата, защото земните бактерии по-лесно ще го усвояват азота и го превръщат в протеини. Няма да се учудя ако Смилянският боб е тръгнал първоначално от нива в близост до гробища.
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мутрите и комунистите не са личности. Който е бил член на БКП е комунист. Не можеш току така да се откажеш. Все едно да се откажеш от Герб за да не носиш вина за тяхното управление. Не би трябвало да е възможно. Всеки трябва да носи отговорност за делата на партията в която членува вкл. ДПС Герб СДС и ПП ДБ които са управляващи и опозицията също така.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво правят двете мутри межди Емилия Радева и Анжел Вагенщайн?
37
0
 
7
 
! Отговори
Да попитам: преди 4 месеца
Тези изброените били от "черната"23-та година! А измрелите около 100хил.БЪЛГАРИ от "розова"година ли са??? Или за мисирките животът на НАРОДА ни няма изобщо никакво значение? Къде ти обикновен човек да се сравнява с важността,дори и посмъртна на някоя видна мутра,на показен шошоро,на доносници и крадци!
36
0
 
7
 
! Отговори
someone преди 4 месеца
До пияница мистикда СССР те е съсипал,че те е карал да работиш, а не да пиеш.
35
3
 
7
 
! Отговори
Bond преди 4 месеца
Само като видях снимката на статията на либераста и майкопродавец дичев си сипах едно от кеф! Един грантаджийckи безродни по-малко! Наздраве!
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Съжалявам за Ивайло Дичев въпреки че не споделях вижданията му но той беше човечен. Не знаех че е починал. Защо за всички тия хора за известните композитори Андрей Дренников и останалите културтрегери медиите си мълчаха. За повечето чак сега разбрах. Съжалявам.
33
1
 
9
 
! Отговори
тренер преди 4 месеца
Тъжим особено много за трактора.Голям доцент беше,а като съветик в ДАНС беше незаменим.Честен човек ,бизнесмен с принципи.Никога не е поръчвал убийства и не е притискал никого.Никога не се е.Убиха го погрешка,некви занимавал с конбанда и рекет,абе светец.Отрепаа го погрешка,некви излезли на лов за прасенца и се припознали в нашию помаак та го отепали.
32
8
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 месеца
Бааааах мааа му. Комунист до комунист, един нормален няма. Тоя СССР ни съсипа като държава. Само такива като тия умрелите плазмодии вирееха
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Файзер благодари на всички знайни и незнайни участници в експеримента.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Деница Такева Германова - внезапно починала на 40г! Многократно вапцана. Поредната!
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Васил Захариев - внезапно починал, пропагандатор на ковид фа666изма. Поредният.
28
3
 
5
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 4 месеца
БОГ ДА ГИ ПРОСТИ НО НЯМА САС КАКВО ДА ГИ ЗАПОМНА.КАМО ЛИ ДЕЦАТА МИ.
27
6
 
5
 
! Отговори
КОВИД-Ваксините преди 4 месеца
Забавят, но НЕ Забравят! и така ще е през следващите поне 5 години, все пак Миокардита обикновено дава 100% смъртност между 5 и 10 години!!
26
1
 
7
 
! Отговори
Беше Добра Година преди 4 месеца
много ЮдеюСемитМасон Демони са вече при Създателя си - Люцифер!
25
3
 
2
 
! Отговори
divna преди 4 месеца
До Нане ***,дано и на теб се връщат негативни неща.
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Цветан Томчев - внезапно починал, виден жъъълтопаааветник, защитник на свободата на словото, но само одобрената от посолството. Поредният.
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
д-р Огнян Митев - внезапно починал, виден пропагандатор на експерименталките. Поредният!

Спонсорирани публикации