България е оазис на ниските лихви, рекордна година в кредитирането

Има опашки за бързи заеми за купуване на подаръци
29 дек 2023 09:11, Елка Василева
53

2023 г. може да бъде определена като годината с рекорд в кредитирането. Това показва статистиката на БНБ. В последните дни се забелязват и опашки от хора пред фирмите за бързи кредити.

"Противно на прогнозите ни от миналата година, когато очаквахме свиване на кредитния пазар, продължава да има ръст на кредитите. При жилищните кредити е около 18-19% към края на октомври спрямо 2022 г. Сега съобщават за бързите кредити и бързите потребителски кредити - това се отнася за сегмента хора, които теглят кредит, за да купуват подаръци, което е малко рисковано. Задлъжняването не е добро", коментира финансовият консултант Деян Василев в студиото на "България сутрин".

Още по темата
При пет поредни тримесечия има намаляване на броя на сделки за имоти. Въпреки това много от продавачите си държат имотите, а тези, които купуват, купуват на кредит, отбеляза Василев.

"Около 6% ръст на цените на имотите - парадоксално, това води до по-големи кредити. Теглят хората със средни и високи доходи. Има здравословно търсене в България и кредитирането, особено жилищното, минава през тясна пролука - намалява броят сделки, кредитите се увеличават, а лихвите у нас останаха ниски - за нов ипотечен кредит е средно 2,5-2,6%. Това се дължи на спестителя, има ръст на кредитите и ръст на депозитите в банките", обясни пред Bulgaria ON AIR консултантът.

Василев прогнозира, че през 2024 г. плавно ще наблюдаваме увеличаване на цената на привлечения ресурс.

"Все повече хора или договарят някаква фиксирана лихва, или банките предлагат на по-заможните клиенти. Ако се усети отлив на спестявания от банките, ще вдигнат цената на привлечения ресурс, ще плащат повече и това ще прелее към кредитополучателите", смята той.

По думите му при сегмента от населението с по-ниски доходи има по-висока невъзможност да се обслужват заемите.

"Ако повече от 30-40% от дохода на домакинството отива за обслужване на кредити, това подлага под натиск бюджета. Надценяването води до просрочия. Съветвам хората да внимават като теглят кредити. Цените на имотите в Западна Европа са на нулев растеж. При нас вълната идва бавно", каза още финансовият консултант.

България е оазис на ниските лихви и ако си изиграем добре картите, можем да влезем в Еврозоната, смята Василев.

"Българският държавен дълг не е толкова висок. Покриваме критериите за валутна стабилност. В бюджетния дефицит сме дисциплинирани. Ахилесовата пета е по-високата инфлация, която намаля. Колкото по-добре България се интегрира в Еврозоната, ще постигне добри ползи за безпрепятственото влизане и излизане на стоки", анализира консултантът.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
23
 
! Отговори
Много хубаво не е на преди 4 месеца
2007 имаше едни взимаха ипотеки в швейцарски франкове било много изгодно но изгоряха Сега лихвата била ниска ама фиксирана ли е или плаваща и потопяваща е?
23
0
 
16
 
! Отговори
ааааа преди 4 месеца
УЧЕТЕ и мислете с главите си - у БГ няма финансови експерти а някакви доморасли "консултанти" като този които нищо не разбират от монетарна политика , финанси , икономика и тн. най-вероятно са и с купени дипломи ! мислете !
22
0
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
мода днеска е бръз с гумичката ;) сигурно чака лихви от некоя ипотека
21
0
 
13
 
! Отговори
Петров преди 4 месеца
България е оазис на мизерията!
20
0
 
3
 
! Отговори
бг смешки 2 до БАЙ Х преди 4 месеца
ааа сега разжрахме защо ги говори такива ! иначе финансови консултАнти асе навъдиха много напоследък а пък нищо не разбира от ФИНАНСИ ...
19
0
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
значи ли че тоя лихвар си е издал диплома за финансов консултант от нпо-то на което е член?
18
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тези дето чакали да се спука имотния балон пак да прочетат, тук с лихви от 3-4 за жилища сме с един от най-ниските в цял свят!
17
1
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
те и при двете служебни и виденов после абсолютно същите така разправяха, само че тогава се печелеше от лихви, а сега е на далавера да си борчлия. иначе изреченията са си същите
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Раздават се неизработени пари на Сулльо и Пулльо , които незнаят как ще ги върнат ,ама нали живота е един сега ще живеем пък после ше му мислим . И харчат като луди как няма да има инфлация.
15
0
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 4 месеца
До Българияточно така ! и на про2сти хора !
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И тук възниква въпроса къде е БНБ .
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Икономист, не им трябват депозити :) С кредитите се генерират "нови пари". От депозитите не печелят. Изобщо онази старата икономика, в която депозитите се изпозлват за инвестиции и печалби вече не съществува. Отиди и прочети малко за банковия сектор в днешно време. изостанал си.
12
2
 
16
 
! Отговори
BG СМЕШКИ 2 преди 4 месеца
ot това което виждам БГ е оазис ама на про***Стите хора ! не на кредитирането ...
11
2
 
15
 
! Отговори
аааа преди 4 месеца
този " експерт " го казва все едно това е нещо добро ! НЕ Е ДОБРО а лошо ! хората живеят на кредит ! а той трябва да се връща ....като си купуваш неща които не са за тебе като СКЪПИ АЙФОНИ И КОЛИ на лизинг кво да стане друго ...
10
1
 
22
 
! Отговори
Българин007 преди 4 месеца
Накрая винаги идва сметката за плащане! Колкого и да плюскате сега, не го забравяйте !
9
0
 
17
 
! Отговори
Къде сме ние? преди 4 месеца
Този като го слушаш ще кажеш, че сме Швейцария на Блаканите. Всички искали да инвестират у нас. Лихвите били ниски, заради депозитарите? Спестителят у нас е крайно обезсърчен с нулеви лихви. На практика, в банката парите ти ги изяжда инфлацията. Нямаш никакъв стимул да ги държиш там. Основна причина за ниските ипотечни е факта, че без кредитиране, имотния пазар ще се срути. Банките нямат интерес от това. И строителите трябва да връщат. За еврозоната е прав, но там поне до '26 няма да ни пуснат.
8
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ей икономст, при тая инфлация ипотечен заем с лихва 3 % все едно си на плюс ве, кви бедни
7
0
 
18
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 4 месеца
много е просто бе иконмисте! целта на банките е да правят пари и надуват имотният балон ! а това става чрез опускането на повече кредити и и намаляването на лихвите по депозити за да се стимулира покупката на имоти а не спесравянето по банки ...
6
0
 
16
 
! Отговори
Икономист преди 4 месеца
Не разбирам защо тези се хвалят с ниски лихви и ръстове на кредитиранията. Ами, кредити и заеми вземат бедните. А лихвите за допозитите са наистина доста ниски. Банкерите и финансисте, работещи в банките ги интересуват само кредитите. Някои от тях дори се опитват да ми обясняват, че не им трябвали депозити. Като пояснение за такива и особено на тези от БНБ. депозитите са в банките, а не на банките. Честита 2024 г. на Митю Радев, все още гуверньор.
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вълната ще спадне преди да дойде тук.