Денков отчечте: Борбата с демографска криза е основен приоритет на кабинета

Постижение са безплатните детски градини и ясли, отчете премиерът
183
Денков отчечте: Борбата с демографска криза е основен приоритет на кабинета
Снимка: Пресслужба МС

"Борбата с демографска криза е основен приоритет на правителството", заяви премиерът акад. Николай Денков, който присъства на изписването на първото бебе за 2024 година в Монтана.

В словото си акад. Денков акцентира върху политиките, които правителството разработва за справяне с проблема, както на национално, така и на местно ниво.

"Постижение са безплатните детски градини и ясли. Междувременно увеличихме сумите, които се спестяват от данъци за деца десетократно", добави министър-председателят.

Сред другите важни политики по темата премиерът посочи, че в новия държавен бюджет с 50% е увеличен размерът на еднократната помощ за бременност - от 150 лв. на 225 лв. Двоен ръст има и при размера на еднократните помощи при раждане. За първо дете родителите ще получават по 375 лв., вместо досегашните 250 лв., а за второ – 900 лв., спрямо 600 лева досега.

Увеличен е и размерът на средномесечния доход на член от семейството, който дава право на бъдещите майки да получат еднократна помощ при бременност или месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година. Той нараства от 610 лв. за 2023 г. на 810 лв. за тази година. Отделят се 15 млн. лв. за неонатален скрининг и скрининг на злокачествени новообразувания на шийката на матката.

"Благодарение на тази програма младите жени ще могат да си правят прегледи, за да видят дали имат проблеми“, каза още акад. Денков. Той подчерта, че нарастват и средствата, с които се финансират инвитро процедурите.

Министър-председателят отбеляза, че за него е било изключително важно да присъства на събитието. "Днес на Деня на родилната помощ искам да поздравя всички хора, които са ангажирани с бременността, раждането, грижата за малките деца. Защото това са хората, които дават бъдещето на България. Това са хората, които се грижат децата да израснат здрави", обърна се акад. Денков към персонала МБАЛ "Д-р Стамен Илиев", Монтана.

Премиерът поздрави младите родители и отбеляза, че държавата ще направи всичко възможно, за да им помогне. "Всички знаем, че родителството е трудно. Дължим благодарност на тези хора и исках да я изкажа лично", посочи премиерът, цитиран от пресслужбата на кабинета.

Първото бебе в Монтана за 2024 г. се казва Александра, тежи 3870 грама и е с ръст 53 сантиметра. На нея и на нейното семейство акад. Денков подари златна монета "Света Богородица - Златна ябълка", която е пусната от Българската народна банка в деня на раждането на Александра - 2 януари 2024 г.

По време на визитата на премиера стана ясно, че МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“, гр. Монтана е получила 160 хил. лева за подготовка за изграждане на хеликоптерна площадка за транспортиране на тежко болни. До една година тя трябва да бъде изградена. „В страната са обособени шест бази за хеликоптери, от които на всяко едно място, на което стане инцидент, ще може да пристигне хеликоптер, да вземе нуждаещите се и да ги транспортира до най-близката болница“, припомни акад. Николай Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като се върнат всички комунистически отрочета от чужбина, ще се избавим и от демографската криза.
158
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
При Айшетата няма криза там раждат по девет павета.
157
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Watch - На тези, за които пишеш, не бива да се дават никакви помощи, а точно обратното - да им се налагат глоби, ако създават дете, но нямат декларирани доходи и не плащат данъци. Кой е длъжен да им хрантути децата? Никой! Такъв създаде ли дете, то веднага да му бъде отнемано и давано в социален дом, поне ще се научи да говори там и след време ще го ограмотят. А създателите му - веднага на принудителен труд, за да отработват издръжката на детето си в соц.дом. Рано или късно ще се справим
156
0
 
4
 
! Отговори
Дано преди 3 месеца
Дано, че.не знам кой ще плаща пенсиите на депутатите
155
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Не знам дали е академичен, но точно виждам 1 брой плъх на снимката.
154
4
 
2
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 3 месеца
До ИТтата обраха народа, не те държи дълго ремисията, а? Смятай колко си отхвърлен от обществото за да злобееш тук всеки ден. Споко, никога няма да печелиш и половината от програмистите :) Просто си неудачник :) пропаднал при това.
153
1
 
5
 
! Отговори
Боко с дупето широко преди 3 месеца
Кмета на Симитли и Боко опитаха да оправят демографията ама Боко Банкянски се оказа ялова булка.
152
1
 
5
 
! Отговори
Аceнka Василева преди 3 месеца
А аз кога най-накрая ще родя?! Може ли да участвам в някоя ин-витро процедура в Анадола?! Чувала съм че там са най-добрите!
151
2
 
10
 
! Отговори
Изтървахте влака! преди 3 месеца
Ако на времето бяхте приели закон за лустрацията, сега нямаше да ви се наложи да внасяте виетнамци! Оставихте комунистите да изграждат капитализъм!
150
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До За едно /126/ - Предлагам ти да се опиташ да родиш поне веднъж и после да ни кажеш как се чувстваш на шестия ден след раждането. И запомни, на такъв като теб Господ дете няма да даде и добре ще направи!
149
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ИТтата обраха народа /153/ - Кой ти каза, че програмистите не могат да правят деца? Аман от въздишащи по безобразията на соца - щом е интелигентен, знаещ и можещ, дай да му направим живота колкото е възможно по-труден, а на неможещите, мързеливите и некадърните връзкари да даваме с пълни шепи! Е, соца приключи. Ще хванете на босия ц.
148
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще правят Бг огромен терминал за бежанци от Африка и Азия така казал Сорос то убао ама нема солияли трябва някой да работи и да плаща осигуровки и от там да им дават социяли нали ши карат Кучеяди от Виетнам нека те да работят и внасят осигуровки и от там да раздават социяли за бежанците
147
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е, той преди няколко дни заяви, че сме се преборили, имаме положителен прираст, сега друга песен... Явно опорките от Банкя се менят като кърпички. Не е изненадващо все пак.
146
7
 
4
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 3 месеца
Истината е ,че в момента всички жени налитат на програмисти заради парите. Ама програмистите са немощни защото седят по цял ден. И това е факт - натрупва им се много кръв xeмopougите и не стига за други места и не се справят много много с правенето на деца. За да се оправи България трябва ергенски данък за програмисти и парите да се дават на такива дето могат да правят деца.
145
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Академичен плъх .
144
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Денку е поредния демократичен статистик който само отчита че страната се затрива но после си върви пак така. Ако сса бесплатни училища и градини държавата само харчи за бъдещи емигранти и децата им които после напускат страната и бедна бг финансира така население за САЩ и ЕС
143
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Отиват в градската баня трима: работник, директор и депутат. Събличат се и какво да видят - на всекиму е до коленете: на работника - ръцете, на директора - корема, на депутата - езика!
142
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това го слушаме вече 20 г. но населението си се топи, И защо трябва да се бесплатни ясли като нали беше комунизма не е на печалби и трябваще да се закрие преди 40 г.
141
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да, от пп лично ще се опитват да забременеят...
140
0
 
29
 
! Отговори
Ванката преди 3 месеца
Да, виждаме приоритетите ви - ДДС за хазарт и кръчми е 9%, за детски стоки и лекарства 20%. Каде са ви детските лекари, детските градини, ясли, извънкласните школи, спортове и пр.?