Денков отчечте: Борбата с демографска криза е основен приоритет на кабинета

Постижение са безплатните детски градини и ясли, отчете премиерът
183
Денков отчечте: Борбата с демографска криза е основен приоритет на кабинета
Снимка: Пресслужба МС

"Борбата с демографска криза е основен приоритет на правителството", заяви премиерът акад. Николай Денков, който присъства на изписването на първото бебе за 2024 година в Монтана.

В словото си акад. Денков акцентира върху политиките, които правителството разработва за справяне с проблема, както на национално, така и на местно ниво.

"Постижение са безплатните детски градини и ясли. Междувременно увеличихме сумите, които се спестяват от данъци за деца десетократно", добави министър-председателят.

Сред другите важни политики по темата премиерът посочи, че в новия държавен бюджет с 50% е увеличен размерът на еднократната помощ за бременност - от 150 лв. на 225 лв. Двоен ръст има и при размера на еднократните помощи при раждане. За първо дете родителите ще получават по 375 лв., вместо досегашните 250 лв., а за второ – 900 лв., спрямо 600 лева досега.

Увеличен е и размерът на средномесечния доход на член от семейството, който дава право на бъдещите майки да получат еднократна помощ при бременност или месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година. Той нараства от 610 лв. за 2023 г. на 810 лв. за тази година. Отделят се 15 млн. лв. за неонатален скрининг и скрининг на злокачествени новообразувания на шийката на матката.

"Благодарение на тази програма младите жени ще могат да си правят прегледи, за да видят дали имат проблеми“, каза още акад. Денков. Той подчерта, че нарастват и средствата, с които се финансират инвитро процедурите.

Министър-председателят отбеляза, че за него е било изключително важно да присъства на събитието. "Днес на Деня на родилната помощ искам да поздравя всички хора, които са ангажирани с бременността, раждането, грижата за малките деца. Защото това са хората, които дават бъдещето на България. Това са хората, които се грижат децата да израснат здрави", обърна се акад. Денков към персонала МБАЛ "Д-р Стамен Илиев", Монтана.

Премиерът поздрави младите родители и отбеляза, че държавата ще направи всичко възможно, за да им помогне. "Всички знаем, че родителството е трудно. Дължим благодарност на тези хора и исках да я изкажа лично", посочи премиерът, цитиран от пресслужбата на кабинета.

Първото бебе в Монтана за 2024 г. се казва Александра, тежи 3870 грама и е с ръст 53 сантиметра. На нея и на нейното семейство акад. Денков подари златна монета "Света Богородица - Златна ябълка", която е пусната от Българската народна банка в деня на раждането на Александра - 2 януари 2024 г.

По време на визитата на премиера стана ясно, че МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“, гр. Монтана е получила 160 хил. лева за подготовка за изграждане на хеликоптерна площадка за транспортиране на тежко болни. До една година тя трябва да бъде изградена. „В страната са обособени шест бази за хеликоптери, от които на всяко едно място, на което стане инцидент, ще може да пристигне хеликоптер, да вземе нуждаещите се и да ги транспортира до най-близката болница“, припомни акад. Николай Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
1
 
! Отговори
до 97 преди 3 месеца
До Анонименнай-лощото е че народа е яко зле и се връзва на глупостите на политиците !
98
1
 
4
 
! Отговори
2 преди 3 месеца
В същото време 77-годишният демократ отрича да е знаел за нездравословните сексуални наклонности на своя приятел. В документите се казва, че Клинтън, напротив, се е опитал да забави разследването на престъпленията на Епщайн в разгара на скандала.
97
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
Портрет на Клинтън в рокля и обувки беше намерен в имението на Епщайн, обвинен в педофилия. 42-ият президент на Щатите не е позирал за тази картина - тя е дело на австралийско-американски художник. Но фактът, че Клинтън висеше в женски дрехи в къщата на Джефри Епщайн, потвърждава тяхното "странно приятелство". Клинтън се появява повече от 70 пъти в документи, публикувани наскоро от нюйоркския съдия Лорета Преска. Освен това е известно, че Епщайн е посещавал Белия дом 17 пъти и е возил президента с личния си самолет 26 пъти.
96
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ракетен удар в Кривой Рог по жп линията. Резултатите от днешните удари на руските въздушно-космически сили: това, което се нарича "точно в десятката". Украинците уж я били свалили, резултата е една от украинските ракети за противовъздушна отбрана беше свалена от нова зенитна ракета, наречена "Ж.п. линия". Харковски машиностроителен лицей: още един удар право в десетката.
95
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За всяко дете , и по едно укринско знаме !
94
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще има ли РОТАЦИЯ в семействата ?Тоя термин доста нашумя , за да няма виновни !
93
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Равносметката :При бай Тошо ---9 млн. , а сега при Баце и Денков -- 6 млн. !Ей , голям ''прираст'' на населението .
92
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Денков!''Безплатни детски градини и ясли'' , а как са ЦЕНИТЕ ?С една дума , не по врат а по шия . Даваме ви , ама после вземаме три пъти повече от народа ...
91
1
 
3
 
! Отговори
Денков преди 3 месеца
Академика ми се вижда че е стар да ражда но с Василев може и да пробват инвитро,ние плащаме
90
1
 
8
 
! Отговори
Ето как преди 3 месеца
Да се направят прeзeрвативите с рецепта и то електронна!
89
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вий затуй линиибети така ярусну?
88
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украински имена ли ще им слагаме , ако ни заповядат от посолството на Украйна в Бг !
87
2
 
13
 
! Отговори
sis преди 3 месеца
Правителството се бори с демографската криза като ни такова мамата ежедневно.
86
4
 
3
 
! Отговори
Денков преди 3 месеца
Първо трябва да се установи броят на рашистите, защото те не са българи и трябва да се планира поетапното им изселване към блатистите райони на Подмосковието. За да се предотвратят бъдещи кризи, рашистиките идолопоклонници трябва да бъдат обявени извън закона в България.
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Денков не се ли срамува , от толкова много издънки ?От кога се заинтересува за България и българите , явно му изтича мандаЛОТО ?
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Г-н Премиер , имахте ли съгласието на Зеленски , нали вече И до него се допитвате за щяло и не щяло ?От кога започна и украинското посолство да се налага на Парламента ?
83
1
 
15
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 месеца
Въобще не им се връзвайте! Толкова ги е еня за демографията и страната като цяло, колкото войната в Уранда Урунди! Всичките им деца и вече внуци са устроени на Запад, по САЩ и Канада, а целта на тия е да донапълнят гушите и след някоя друга година като се пенсионират и те там да разтягат кълки по шезлонгите около басейна на имението. Мислете логично - ако тук имаше хаир на тия децата им щяха да са в БГ, а не да учат навън и да се устройват там....близко е до акъла.
82
1
 
4
 
! Отговори
Шорош Денк0ФФ : преди 3 месеца
"Ето затова ще докараме виетнамски гурме готвачи,сирийски микробиолози и афганистански ракетни инджИнерита за успешно справяне с демографската криза!Останалите излишни местни българи ще ги изгоним от територията на ЕСССР и ОТАН,защото така е демократично! И евроатлантическо нек'си! "
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще има ли детска болница , гуСсин Премиер , или времето ти изтече ?
80
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е , и , забрави да допълни , ....... че резултати НЕ СА ГАРАНТИРАНИ !А нещо за ДЕТСКАТА БОЛНИЦА , ПАК ЛИ Я ОТСВИРИХТЕ ???