Денков отчечте: Борбата с демографска криза е основен приоритет на кабинета

Постижение са безплатните детски градини и ясли, отчете премиерът
183
Денков отчечте: Борбата с демографска криза е основен приоритет на кабинета
Снимка: Пресслужба МС

"Борбата с демографска криза е основен приоритет на правителството", заяви премиерът акад. Николай Денков, който присъства на изписването на първото бебе за 2024 година в Монтана.

В словото си акад. Денков акцентира върху политиките, които правителството разработва за справяне с проблема, както на национално, така и на местно ниво.

"Постижение са безплатните детски градини и ясли. Междувременно увеличихме сумите, които се спестяват от данъци за деца десетократно", добави министър-председателят.

Сред другите важни политики по темата премиерът посочи, че в новия държавен бюджет с 50% е увеличен размерът на еднократната помощ за бременност - от 150 лв. на 225 лв. Двоен ръст има и при размера на еднократните помощи при раждане. За първо дете родителите ще получават по 375 лв., вместо досегашните 250 лв., а за второ – 900 лв., спрямо 600 лева досега.

Увеличен е и размерът на средномесечния доход на член от семейството, който дава право на бъдещите майки да получат еднократна помощ при бременност или месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година. Той нараства от 610 лв. за 2023 г. на 810 лв. за тази година. Отделят се 15 млн. лв. за неонатален скрининг и скрининг на злокачествени новообразувания на шийката на матката.

"Благодарение на тази програма младите жени ще могат да си правят прегледи, за да видят дали имат проблеми“, каза още акад. Денков. Той подчерта, че нарастват и средствата, с които се финансират инвитро процедурите.

Министър-председателят отбеляза, че за него е било изключително важно да присъства на събитието. "Днес на Деня на родилната помощ искам да поздравя всички хора, които са ангажирани с бременността, раждането, грижата за малките деца. Защото това са хората, които дават бъдещето на България. Това са хората, които се грижат децата да израснат здрави", обърна се акад. Денков към персонала МБАЛ "Д-р Стамен Илиев", Монтана.

Премиерът поздрави младите родители и отбеляза, че държавата ще направи всичко възможно, за да им помогне. "Всички знаем, че родителството е трудно. Дължим благодарност на тези хора и исках да я изкажа лично", посочи премиерът, цитиран от пресслужбата на кабинета.

Първото бебе в Монтана за 2024 г. се казва Александра, тежи 3870 грама и е с ръст 53 сантиметра. На нея и на нейното семейство акад. Денков подари златна монета "Света Богородица - Златна ябълка", която е пусната от Българската народна банка в деня на раждането на Александра - 2 януари 2024 г.

По време на визитата на премиера стана ясно, че МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“, гр. Монтана е получила 160 хил. лева за подготовка за изграждане на хеликоптерна площадка за транспортиране на тежко болни. До една година тя трябва да бъде изградена. „В страната са обособени шест бази за хеликоптери, от които на всяко едно място, на което стане инцидент, ще може да пристигне хеликоптер, да вземе нуждаещите се и да ги транспортира до най-близката болница“, припомни акад. Николай Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
13
 
! Отговори
Накратко : преди 4 месеца
Бездетен поло8онеопределен неадекватен съсел ще бори демографската криза,баце...
138
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Видяхме кое е основен приоритет за кабинета- за американско оръжие пръснахте милиарди, за демографската криза- 0
137
0
 
19
 
! Отговори
Pen преди 4 месеца
Ще заселват чужденци ! Така ще се борят с демографската криза!
136
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Денков ни мисли за б***лъци и ни лънготи както си иска. Да да, ама не. Предател.
135
5
 
1
 
! Отговори
40-годишен преди 4 месеца
Ами аз нямам жена защото имам мъж :)) Какво лошо има в мъжката любов?
134
1
 
10
 
! Отговори
шокиращо преди 4 месеца
огромен размер на помощите, тия 375 лв стигат ли за пакет пелени? че то само таксите на GPто не може да се покрият сигурно от еднократната помощ за бременност. въпросът не е само в пари - трябва да има педиатри, място в детска градина, да има детето къде да играе и да се развива, а сега родителите са като таксита, понеже не можеш да си оставиш детето само до 12 годишно.
133
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 21: Няма да стане. Жената щезапочне да издевателства над мъжа и щеиска развод за всяка дерболия,защото знае, че къщата ще остане за нея. Такива са законите -мъжът в семейните отношения винаги е дискриминиран.
132
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ле ле мале тия двамате са решили да си продават спермантоидите за разплождане! Колко ли ще струват? И кой мадами ще искат да си ги купят?
131
0
 
9
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 4 месеца
разбратовал политики ....някой да е видял подобно нещо ?!!?? този още по-смешен и оТ БОЙКО !
130
0
 
10
 
! Отговори
........ преди 4 месеца
с 90 хиляди лева държавно финансиране за травестити в т.нар. Драг Куийн партита ?
129
0
 
14
 
! Отговори
........ преди 4 месеца
С внос на афганистанци ли ?
128
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако има предвид индийските братя и сестри, добре се справят. Другите зад граница от "хубаво".
127
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Основното на тази сглобка е войната в Украйна. Всичко останало е между другото и е прах в очите на народа. Видите ли статии с Денков, Габриел, Борисов, Петков, Христов, Атанасов и прочие пpogaжHuцu u 6e3pogHuцu не си струва да ги четете и коментирате за това дали са адекватни или не, всички решения, които се вземат по отношение на българският народ. Да знаете те 100% са антибългарски и представляват предателство срещу Българската държава и народ!
126
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Много пидале и лесбиа се навъдиа и нема оправия.
125
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аве не уцелихме и на русоФОБИ ,.. А !!!!
124
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ФЪФ Унгария , майчинството е ''само'' 6 /шест/ години !Ако имаш 3 и повече деца , то ДЪРЖАВАТА ПОДАРЯВА на семейството по-голям автомобил !Да не говорим за семейните ДЕТСКИ добавки , колко са .
123
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Основното на тази сглобка е войната в Украйна. Всичко останало е между другото и е прах в очите на народа. Видите ли статии с Денков, Габриел, орисов, Петков, Христов, Атанасов и прочие пpogaжHuцu u 6e3pogHuцu.
122
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Имаше реклама :Съд. система търси охранители , можело и със ОСНОВНО образование !
121
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Унгария Орбан дава по 30 000 евро за всяко трето родено дете в семейство (родителите да не са по-възрастни от 42г.). Това в България е прах в очите на слепите. Денков може да се бори само с някоя пържола. С нищо друго. Абсолютна мишkaa.
120
0
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
Много сбъркана "борба" с демографската катастрофа, а не криза. Наливат се пари към хората, които и без тези пари имат по много деца и не се дават никакви пари на хората, които не искат да имат деца поради ниските си доходи. На практика кабинета Денков, задълбочава демографската катастрофа.