Денков отчечте: Борбата с демографска криза е основен приоритет на кабинета

Постижение са безплатните детски градини и ясли, отчете премиерът
183
Денков отчечте: Борбата с демографска криза е основен приоритет на кабинета
Снимка: Пресслужба МС

"Борбата с демографска криза е основен приоритет на правителството", заяви премиерът акад. Николай Денков, който присъства на изписването на първото бебе за 2024 година в Монтана.

В словото си акад. Денков акцентира върху политиките, които правителството разработва за справяне с проблема, както на национално, така и на местно ниво.

"Постижение са безплатните детски градини и ясли. Междувременно увеличихме сумите, които се спестяват от данъци за деца десетократно", добави министър-председателят.

Сред другите важни политики по темата премиерът посочи, че в новия държавен бюджет с 50% е увеличен размерът на еднократната помощ за бременност - от 150 лв. на 225 лв. Двоен ръст има и при размера на еднократните помощи при раждане. За първо дете родителите ще получават по 375 лв., вместо досегашните 250 лв., а за второ – 900 лв., спрямо 600 лева досега.

Увеличен е и размерът на средномесечния доход на член от семейството, който дава право на бъдещите майки да получат еднократна помощ при бременност или месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година. Той нараства от 610 лв. за 2023 г. на 810 лв. за тази година. Отделят се 15 млн. лв. за неонатален скрининг и скрининг на злокачествени новообразувания на шийката на матката.

"Благодарение на тази програма младите жени ще могат да си правят прегледи, за да видят дали имат проблеми“, каза още акад. Денков. Той подчерта, че нарастват и средствата, с които се финансират инвитро процедурите.

Министър-председателят отбеляза, че за него е било изключително важно да присъства на събитието. "Днес на Деня на родилната помощ искам да поздравя всички хора, които са ангажирани с бременността, раждането, грижата за малките деца. Защото това са хората, които дават бъдещето на България. Това са хората, които се грижат децата да израснат здрави", обърна се акад. Денков към персонала МБАЛ "Д-р Стамен Илиев", Монтана.

Премиерът поздрави младите родители и отбеляза, че държавата ще направи всичко възможно, за да им помогне. "Всички знаем, че родителството е трудно. Дължим благодарност на тези хора и исках да я изкажа лично", посочи премиерът, цитиран от пресслужбата на кабинета.

Първото бебе в Монтана за 2024 г. се казва Александра, тежи 3870 грама и е с ръст 53 сантиметра. На нея и на нейното семейство акад. Денков подари златна монета "Света Богородица - Златна ябълка", която е пусната от Българската народна банка в деня на раждането на Александра - 2 януари 2024 г.

По време на визитата на премиера стана ясно, че МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“, гр. Монтана е получила 160 хил. лева за подготовка за изграждане на хеликоптерна площадка за транспортиране на тежко болни. До една година тя трябва да бъде изградена. „В страната са обособени шест бази за хеликоптери, от които на всяко едно място, на което стане инцидент, ще може да пристигне хеликоптер, да вземе нуждаещите се и да ги транспортира до най-близката болница“, припомни акад. Николай Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
3
 
1
 
! Отговори
за едно преди 4 месеца
нищо и никкаво раждане 6 дни,къде го има това по света,колко пари са това,и после пак ще има наглеци дето ще се оплакват от българското здравеопазване,ще разправят небивалици как някой си след операция го изписали на втория ден и т.н.,че бил умрял и подобни фантаизии
118
2
 
4
 
! Отговори
Тангра преди 4 месеца
Добре, че беше Радев, иначе щяхме да гледаме хеликоптер само по филмите
117
2
 
6
 
! Отговори
Менков преди 4 месеца
За някакви си 300-400лв годишно много малко ще тръгнат да оправят демографията на България и то ще са такива, дето много не искаме да ни оправят демографията. Направете градовете и селата извън София обитаеми. Направете така, че да има работещи предприятия, а не само офиси с безмислени цъкачи. Така семействата ще си останат в България и ще си правят деца.
116
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Повече деца има там, къдет има повече семествО. не семействА. Повече семейство значи уважително отношение към всички поколения и способност за съвместно съжителство. Това е в противовес на широко натрапваното мнение, че мадите хора трябвало да се отделят възможно по-рано от родителите си, за да станели самостоятелни. Липсата на усещане за близък човек, за опора в труден момент е част от натрапването на "саностоятелност". И довежда до неуважение към околните, без което семесйство е невъзможно.
115
2
 
7
 
! Отговори
2 преди 4 месеца
"Реалността е, че вие ​​лъгахте за украинската победа две години, но фактите ви застигнаха и сега не знаете как да се отървете от ужасните си лъжи!" написа политикът. По-рано Филипо също призова за унищожаване на НАТО.Според него алиансът използва Украйна, за да срине европейската икономика.
114
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами защо не вдигнахте парите за втората година майчинство а е 780 лева?
113
3
 
8
 
! Отговори
1 преди 4 месеца
Френски политик каза, че Западът е лъгал за победата на Украйна в продължение на две години. Западните страни лъгаха две години за победата на Украйна в конфликта. Това съобщи лидерът на партията на френските патриоти Флориан Филипо в социалната мрежа X (бивша Twitter; блокирана в Рф). Според него от самото начало на конфликта западните политици и НАТО са обещавали "разпадане на Русия" и бърза победа на фашистите.
112
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Съобщава се за смъртта на 23-годишен украински пилот на МиГ-29 с позивна "Синя каска" по време на скорошен полет, пишат украински медии. Да отбележим, че МО на РФ съобщи на 29 декември, че авиацията и силите на ПВО са свалили група самолети за седмица, включително 1 МиГ-29.
111
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ВСУ губят всеки месец 30 хиляди души убити и тежко ранени, казва бившият главен прокурор на Украйна Юрий Луценко. "Трябва честно да кажем: тези 500 хиляди, за които говорят сега, разделени на месеци, са 30 хиляди на месец. И тогава приблизително ще разберем какво се случва на фронта, със загинали и тежко ранени", каза той в ефира на телевизионния канал Прямой. Според Луценко украинците трябва да разберат сериозността на ситуацията - особено онези, които не желаят да постъпят в редиците на Киевският наркокартел.
110
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По данни от ВСУ за днешния ракетен удар: крилати ракети Х-101/555 са изстреляни от поне 10 самолета Ту-95МС от района на Каспийско-Волгодонск; аеробалистични ракети на комплекса Х-47М2 Кинжал с МиГ-31К. ЗРК С-300/С-400 от Крим и Белгородска област. свръхзвукови ракети Х-22/32 от Ту-22М3 от района на Курск и Воронеж. Староконстантинов, Кривой Рог, Запорожие, Днепропетровск, Харков и отделни селища от тези региони бяха атакувани.
109
1
 
4
 
! Отговори
2 преди 4 месеца
По "невероятно съвпадение" собственикът на този търговски център се оказа съученикът на Зеленски и бивш ръководител на предизборния му щаб Иван Бабак. В Кривой Рог, благодарение на "приятелските връзки" на киевския лидер, работят редица подобни съоръжения, където стартира производството на оръжия, дажби, униформи и др. - като цяло това, което се закупува от "Укроборонпром" по държавни поръчки.
108
1
 
1
 
! Отговори
Споко преди 4 месеца
Споко, Брюксел обяви избиването на цивилни с касетъчни боеприпаси за законна самозащита, да му мислят сега в Белгород.
107
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 4 месеца
В търговския център Ашан в Кривой Рог имаше складов терминал и цех за производство на БПЛА и FPV дронове. Украинските СМИ първи писаха за удара на ВКС "по гражданска цел". Редица телевизии предположиха, че това вероятно е поредното попадение от украинска ПВО ракета. По-късно обаче се оказа, че в този търговски център се помещават складове, както и цех за производство на БПЛА по поръчка на "Укроборонпром". Именно той стана мишена за руските ракети, които го унищожиха напълно. Дори българските медии отбелязват, че подобни обекти са "любимото място на ВСУ за укриване на нещо "неприлично".
106
2
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 4 месеца
оследните проучвания сочат че в развитите държави (и на запад и на изток) 63% младите мъже под 35г са сами! Нямат нито съпруга, нито приятелка, нито гадже и никога не са имали. И не си и търсят! - ---------------Тоест 63 процента от младите мъже са девствени, няма ***, няма любовници, нищо, малеее, откъде ви копат такива :-)
105
1
 
0
 
! Отговори
Българинът преди 4 месеца
Мусайбе, Немусаражда!
104
1
 
5
 
! Отговори
САРМАТ преди 4 месеца
Цялото островче отвъд океана ще се превърне в огън и пепел от 2-3 ракети, докато намерят къде е шефа на Пентагона, три дни не могат да го намерят и никой не знае къде е.
103
1
 
4
 
! Отговори
2 преди 4 месеца
Освен това тези uguoTu дори не разбират колко са елементарни. Така че "криворъките" днес удариха цели 7 къщи със своите С-300. Е, разбира се те не успяха да свалят нито един Кинжал и традиционно нито един Х-22/Х32.Също така всички антирадарни Х-31 днес работиха по цели (в района на Житомир удариха РЛС ЗРК Patriot. Киев също признава, че не са успели да свалят всяка четвърта X-101. И това е само официална информация. Реалността, както обикновено за тях, е много по-лоша.
102
1
 
6
 
! Отговори
2 преди 4 месеца
отбраната на САЩ е бил в интензивно отделение в продължение на 3 дни, е провал на ръководството", написа той. Пентагонът криеше хоспитализацията на Остин от Белия дом в продължение на три дни и дори Байдън не знаеше за това, пишат медиите. Конгресът е уведомен 15 минути преди прессъобщението да бъде публикувано в медиите. МО не отговори на въпросите защо информацията е скрита от американската администрация и обществеността. Освен това те все още крият информация за изписването на Остин и състоянието му.
101
3
 
3
 
! Отговори
при Тодор Живков преди 4 месеца
При Тодор Живков децата не носеха каски като караха колела. И често падаха, и си разраняваха коленете, никой не ги превързваше, кръвта се съсирваше и така си ходеха с рани по коленете. И оставаха белези. Но никой не обръщаше внимание на това.
100
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 4 месеца
Укриването на болестта на шефа на Пентагона Остин е провал на ръководството. Това мнение за скандала около изчезването на шефа на МО на САЩ сподели в социалните си мрежи конгресменът републиканец Дон Бейкън. "Командването и контролът на ядрените оръжия е най-високият приоритет за нашата отбрана и тук се провалихме. Искаме прозрачност и отчетност по този въпрос. Имаме 15 минути да отговорим на ядрен удар с най-новите оръжия от Русия и Китай. Министърът на отбраната играе ключова роля в това отношение. "Недокладването на Вашингтон, че министърът на