Денков отчечте: Борбата с демографска криза е основен приоритет на кабинета

Постижение са безплатните детски градини и ясли, отчете премиерът
183
Денков отчечте: Борбата с демографска криза е основен приоритет на кабинета
Снимка: Пресслужба МС

"Борбата с демографска криза е основен приоритет на правителството", заяви премиерът акад. Николай Денков, който присъства на изписването на първото бебе за 2024 година в Монтана.

В словото си акад. Денков акцентира върху политиките, които правителството разработва за справяне с проблема, както на национално, така и на местно ниво.

"Постижение са безплатните детски градини и ясли. Междувременно увеличихме сумите, които се спестяват от данъци за деца десетократно", добави министър-председателят.

Сред другите важни политики по темата премиерът посочи, че в новия държавен бюджет с 50% е увеличен размерът на еднократната помощ за бременност - от 150 лв. на 225 лв. Двоен ръст има и при размера на еднократните помощи при раждане. За първо дете родителите ще получават по 375 лв., вместо досегашните 250 лв., а за второ – 900 лв., спрямо 600 лева досега.

Увеличен е и размерът на средномесечния доход на член от семейството, който дава право на бъдещите майки да получат еднократна помощ при бременност или месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година. Той нараства от 610 лв. за 2023 г. на 810 лв. за тази година. Отделят се 15 млн. лв. за неонатален скрининг и скрининг на злокачествени новообразувания на шийката на матката.

"Благодарение на тази програма младите жени ще могат да си правят прегледи, за да видят дали имат проблеми“, каза още акад. Денков. Той подчерта, че нарастват и средствата, с които се финансират инвитро процедурите.

Министър-председателят отбеляза, че за него е било изключително важно да присъства на събитието. "Днес на Деня на родилната помощ искам да поздравя всички хора, които са ангажирани с бременността, раждането, грижата за малките деца. Защото това са хората, които дават бъдещето на България. Това са хората, които се грижат децата да израснат здрави", обърна се акад. Денков към персонала МБАЛ "Д-р Стамен Илиев", Монтана.

Премиерът поздрави младите родители и отбеляза, че държавата ще направи всичко възможно, за да им помогне. "Всички знаем, че родителството е трудно. Дължим благодарност на тези хора и исках да я изкажа лично", посочи премиерът, цитиран от пресслужбата на кабинета.

Първото бебе в Монтана за 2024 г. се казва Александра, тежи 3870 грама и е с ръст 53 сантиметра. На нея и на нейното семейство акад. Денков подари златна монета "Света Богородица - Златна ябълка", която е пусната от Българската народна банка в деня на раждането на Александра - 2 януари 2024 г.

По време на визитата на премиера стана ясно, че МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“, гр. Монтана е получила 160 хил. лева за подготовка за изграждане на хеликоптерна площадка за транспортиране на тежко болни. До една година тя трябва да бъде изградена. „В страната са обособени шест бази за хеликоптери, от които на всяко едно място, на което стане инцидент, ще може да пристигне хеликоптер, да вземе нуждаещите се и да ги транспортира до най-близката болница“, припомни акад. Николай Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А бе! Българите защо не могат да пътуват свободно в ЕС, бе? Българите не могат да пътуват свободно в Гърция, България защо не може да търгува свободно с Гърция! Нали ЕС е съюз на свободно придвижване на хора и на стоки. Ама за българите не може - ха ха хааа - вижте се, бе, маимyни, как ви правят на маимyни, ха ха хаааа...
78
2
 
9
 
! Отговори
Тодор Живков преди 4 месеца
Яжте банани!
77
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Герб се боРИха с корупцията 13г. , сега пък тоя се ''бори'' с демографската криза , ама само на теория !
76
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Борбата с демографска криза е основен приоритет на кабинета", e само един социалистически лозунг. Тоя го кара на юнашко доверие. Къде са реалните резултати?
75
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По времето на СОЦА , стихнахме 9 млн. , и отгоре , а сега колко сме !?Само където крадците по върховете в Бг , станаха повече от парите !
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Старо 20 !*** НС : И опозицията КРАДЕ от хазната !Народа не вярва на НИКОЙ ВЕЧЕ !
73
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако до сега чакахме на Денков , умряла работа .
72
2
 
13
 
! Отговори
Сметката показва преди 4 месеца
При сегашната демографска структура на населението в България за да обърнем тренда и да се върнем към нарастващо население трябва младите семейства да имат средно по 4 деца! Икономическият ефект от нарастващото население ще дойде 20 години след като почнат да раждат по толкова. Тоест ако почнат от днес, ефекта ще го усетим някъде 2044г. Толкова години са нужни да се създаде и да се образова едно ново поколение което да излезе на пазара на труда.
71
2
 
7
 
! Отговори
Костадин Костадинов преди 4 месеца
Мъжът на Денков се снима с Денков и рожбата им...А ОТЗАД ГОРДО ГРЕЕ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ЗВЕЗДА НА ПП-ДБ !!!..ЯШАААААА !!
70
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Денков, защо при твоето корумпирано управление България намалява все повече!
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Че кой днес се занимава със сключване на остарелите заробващи бракове?
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До aaaa /69/ Минало му е времето да поведе лична борба за справяне с демографската криза. Досега трябваше да е създал три деца и всяко едно от тях да го е дарило с по три внучета. Тогава щеше да е успешен борец на демографския фронт.
67
2
 
9
 
! Отговори
смешнА ДЪРЖАВА преди 4 месеца
държавата няма икономика ! как ще я спасиш ДЕНКОВ я ни кажи точно ?!?!!??
66
2
 
11
 
! Отговори
Хората са го казали преди 4 месеца
Когато единствения инструмент с който разполагаш е ЧУК, тогава всички проблеми започват да ти приличат на пирони. Ta и с нашите съвременни политици и ръководители е същото. Мислят си че всички проблеми могат да се решат с пари. Да вземем от едните и да дадем на другите и междувременно да си вземем и процент от тия пари за нас......ето до това се свежда цялата съвременна политическа тъпотия. Няма ПОЛИТИКИ! Политиките напълно отсъстват от дневния ред на парламента.
65
2
 
11
 
! Отговори
aaaa преди 4 месеца
Кандидатът за премиер на ПП-ДБ Николай Денков няма сключен граждански брак с жена си Славка Чолакова и гледа като свои нейните две деца Станислав и Диана. Младежите са от предишен брак на Чолакова и носят същата фамилия като нейната, а не тази на спрягания за министър-председател. Това вероятно е една от причините Денков да не говори за личния си живот и да не се появява със семейството си публично.Денков ,Денков лошо се бориш Денков.
64
2
 
18
 
! Отговори
демо преди 4 месеца
Приоритет била! Късно е Денков, България е обречена да стане *** нация, българите се топят и бягат
63
1
 
14
 
! Отговори
AXE преди 4 месеца
БРАВО на ДНЕС.БГ за избраната снимка!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ОЛИЦЕТВОРЯВА ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ!!!!!!
62
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На снимката : щастлива хей двойка с осиновено китайче .
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
56 и 60 - И откъм гърба да се пукнеш от злобичка, няма да оставим да се плодите до безкрай за наша сметка. И ще намерим начин да изчистим родината си от навлеци.
60
2
 
14
 
! Отговори
Да ви светне лампата преди 4 месеца
Последните проучвания сочат че в развитите държави (и на запад и на изток) 63% младите мъже под 35г са сами! Нямат нито съпруга, нито приятелка, нито гадже и никога не са имали. И не си и търсят! Ако следите внимателно социалните мрежи на запад може да се забележат много интересни и страшни тенденции. Мисля че в следващите 10 години ще станем свидетели на невероятни събития защото това което се случва в момента е прецедент в човешката история.