Българите получават пенсии по-кратко време от другите европейци

Мъжете вземат пенсия средно 14 години, жените - 19
119
Българите получават пенсии по-кратко време от другите европейци
Снимка: БГНЕС

България е страната членка на Европейския съюз, в която пенсиите се получават за най-кратко време. Между 15 и 25 години средно продължават плащанията в страните членки, докато у нас мъжете вземат пенсия средно за период от 14 години, а жените почти 19 години.

Това обяви пред БНР управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов.

Той допълни, че близо 300 000 са хората, които от този месец плащат по-високи осигуровки, след като максималният осигурителен доход от 1-ви януари беше повишен до 3 750 лева. Само 20 процента от тази група са заети в сектора "Информационни технологии", останалите са работещи в държавната администрации, производството и хора на мениджърски позиции от частния сектор.

Иванов коментира, че максималният осигурителен доход трябва да се определя по формула, като е удачно ежегодно тази величина да се увеличава с ръста на средния осигурителен доход.

"Лицата имат интерес техният максимален осигурителен доход да е по-висок или поне съотношението му да нараства с темповете на нарастване на средния осигурителен доход, тъй като самите лица ще бъдат ощетени, а когато дойде денят, в който те трябва да се пенсионират, разликата или размерът ще им е по-нисък в пенсията. Техен личен интерес е да се осигуряват на по-голям максимален осигурителен доход", каза той.

Ивайло Иванов обяви, че от по-високия максимален осигурителен доход приходите в бюджета на Общественото осигуряване ще се увеличат с 212 милиона лева през тази година, а от ръста на минималната заплата ще се добавят допълнителни 214 милиона лева. Като цяло приходите са с 1,7 милиарда повече от миналогодишните. Разходите нарастват с 2,4 милиарда лева. Това са допълнителните пари за пенсии, включително увеличението на тези, отпуснати до края на миналата година с 11% от 1 юли 2024 г.

До края на тази година трябва да е готов анализът на пенсионната система у нас, но от НОИ смятат, че каквито и промени да се планират, хората с най-голям осигурителен принос трябва да взимат по-високи пенсии.

"Много от хората, които получават минимална пенсия, реално техният принос е по-малък. Затова и системата е солидарна, защото, когато се взимат тези решения, всички са наясно, че част от парите не достигат на хората, за да се издържат и затова политиците взеха решение за определяне на минималната пенсия. Солидарността на системата изисква все пак да бъдат отличени хората, които допринасят за нейното функциониране", каза Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: пенсияпенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
96 война в чечня на корни и гоце родолюбците батисаха пенсионните фондове и туриха слаби трифонов да ни пита кой е ушил байряка. 2023 война в украйна, и колко повече излизат наяве неизпълнени ангажименти към ЕС и фалове с "насипни товари" на некви кораби в некви предимно миролюбиви зони, толко повече същите главанаци ни обясняват как с пенциите всичко е наред, просто много кратко време сме ги получавали. чисто съвпадение.
88
2
 
1
 
! Отговори
Няма как да си деля преди 4 месеца
парите с всезнайковци, които една пенсия не могат да си организират и пишат все още с ортографични грешки като третокласници повтарящи втори клас!
87
0
 
17
 
! Отговори
Никой не ти е длъжен преди 4 месеца
Е не мога да го разбера това,държавата ти взима 20% от заплата, 20 %ДДС ,на 1 литър бензин 1 лев акциз,други акцизите,за собствеността си плащаш данък.5 месеца от годината работиш за данъците. И после някой ти казва никой не ти е длъжен.
86
1
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
До Ко?колко беа комунистическите пенции? 13 долара ? я полека, казах ти. тва че дедо ти е бил партиец не означава че всички са яли корекомски яйца без леб
85
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Ко? Ха ха ха ха - България била "капиталистическа ПЪРВОКЛАСНА държава" Абе ти луд ли си или глуупав? Кое и е ПЪРВОКЛАСНОТО на тази поробена от посолството територия??? (Сигурно нулевото качество на законите, на правозащитата, на медицината, на образованието, на армията, на банките, на транспорта, на въздуха, на екологията, безнаказаността на престъпниците и ежемесечните милиардни заеми и т.н. ..., я правят ПЪРВОКЛАСНА?)
84
0
 
9
 
! Отговори
Споко преди 4 месеца
Ако се увеличат пенсионерите, па ще пуснат някой вирус!
83
4
 
1
 
! Отговори
Ко? преди 4 месеца
Тва да не ви е комунизъм бе никакви пенсии, кой колкото си е събрал. БГ вече е капиталистическа първокласна държава на който не му харесва да си заминава при *** и китай
82
0
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
До Цецопо същата причина според която голем процент от "известните български рок музиканти" са пенсионирани финландски и норвежки мотокаристи
81
4
 
9
 
! Отговори
Цецо преди 4 месеца
Аз съм на 44 години с общ трудов стаж 5 години и 2 месеца. Кога ще мога да се пенсионирам? Кой е мислил тази реформа? С какви сили ще работя до 65 години? В Германия се пенсионираш като направиш 5 години трудов стаж и от следващия ден почва държавата да ти плаща по 650 евро пенсия независимо на колко години си. Защо не ми плаща държавата по 650 лева като вече имам 5 години трудов стаж?
80
0
 
2
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 4 месеца
явно ковида не успя, въпреки самоубийствената мисия на гумен главев, да разболее щаба на нато. нито да освободи достатъчно пари за шахеди и чипове. сега на фона на дитрамби и социолози ни обясняват че можело да се живее и така. чекаме бай артик гошко алпиниста да обясни здравното министерство кви харабийки са.
79
0
 
10
 
! Отговори
Защото умират! преди 4 месеца
Българите получават пенсии по-кратко време от другите европейци. . . . . . Защото ограбиха касите, защото пенсиите станаха на пазарна основа, защото ги лъжат, защото българите се оставят да ги лъжат, защото не ходят на избори и ако отидат избират от десетилетия едни и същи и очакват промяна и още сто защото . . . .
78
4
 
9
 
! Отговори
Христо преди 4 месеца
На 40 съм с 22 години трудов стаж като 20 от 22 са на максималният осигурителен доход. Имам само 40 хиляди в универсалният пенсионен фонд и според НОИ прогнозната ми пенсия е 1400 лева. Това е доста демотивиращо за всеки човек, а едно време са се пенсионирали с 20 години стаж.
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До читалище заря Ти виждал ли си някой от индийците без документ за инвалидност и съответните предимства, а по-старите и с инвалидна пенсия? Аз не. Тези от тази група в обществото са предимно "инвалиди", "самотни майки", на помощи от нашия дожб, недосегаеми за закона и навсякъде с предимство. Как е възможно това, ти кажи, щом си навътре в нещата.
76
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ми те мъжете от моя випуск от гимназията от 60 години на миналия век, след като умовете им бяха избистрени от комунизма да се инжектират всяка година срещу грипни епидемии, след като се цапардосаха по два пъти с графен оксижена в Ковидовите инжекции всичките в продължение на две години измряха от сърдечни удари, на по 70, 71, 72 години... Останаха само няколко живи, които никога не са ходили ни да си удрят Грипни, ни Ковидови инжекции!
75
1
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
До Анонименнедей да клинчиш, кирпич. както казва любимия ти фюрер, "за базар надо отвечать"
74
3
 
1
 
! Отговори
Иван преди 4 месеца
По-кратко време, ама по-качествено.
73
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Спокойно моето поколение няма да доживее да види пенсия.
72
2
 
10
 
! Отговори
Балетмастер преди 4 месеца
А моята пенсия от къде! До 70 ли да ви танцувам
71
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ИТтата обраха народа И колко % са програмистите бе мой човек??? Дори и да е така, става дума за цялото население и те едвам свързват двата края, след като нито могат, нито са програмисти. Пък и ако всички 100% от населението бяха програмисти, веднага щеше да фалира тази държава без лекари, полицаи, пожарникари, учители и т.н. ... А какво ще кажеш за Хампръцкомян, който като шеф на банка си беше писал шестцифрена заплата
70
0
 
7
 
! Отговори
До 67 преди 4 месеца
Ама и аз това казвам ще изравнят години за пенсия и продължителност на живот и просто ще се плащат цял живот осигуровки и щом дойде време да взимаш чао.Ти си давал те не.А парите на плащали те ще се усвоят