Българите получават пенсии по-кратко време от другите европейци

Мъжете вземат пенсия средно 14 години, жените - 19
119
Българите получават пенсии по-кратко време от другите европейци
Снимка: БГНЕС

България е страната членка на Европейския съюз, в която пенсиите се получават за най-кратко време. Между 15 и 25 години средно продължават плащанията в страните членки, докато у нас мъжете вземат пенсия средно за период от 14 години, а жените почти 19 години.

Това обяви пред БНР управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов.

Той допълни, че близо 300 000 са хората, които от този месец плащат по-високи осигуровки, след като максималният осигурителен доход от 1-ви януари беше повишен до 3 750 лева. Само 20 процента от тази група са заети в сектора "Информационни технологии", останалите са работещи в държавната администрации, производството и хора на мениджърски позиции от частния сектор.

Иванов коментира, че максималният осигурителен доход трябва да се определя по формула, като е удачно ежегодно тази величина да се увеличава с ръста на средния осигурителен доход.

"Лицата имат интерес техният максимален осигурителен доход да е по-висок или поне съотношението му да нараства с темповете на нарастване на средния осигурителен доход, тъй като самите лица ще бъдат ощетени, а когато дойде денят, в който те трябва да се пенсионират, разликата или размерът ще им е по-нисък в пенсията. Техен личен интерес е да се осигуряват на по-голям максимален осигурителен доход", каза той.

Ивайло Иванов обяви, че от по-високия максимален осигурителен доход приходите в бюджета на Общественото осигуряване ще се увеличат с 212 милиона лева през тази година, а от ръста на минималната заплата ще се добавят допълнителни 214 милиона лева. Като цяло приходите са с 1,7 милиарда повече от миналогодишните. Разходите нарастват с 2,4 милиарда лева. Това са допълнителните пари за пенсии, включително увеличението на тези, отпуснати до края на миналата година с 11% от 1 юли 2024 г.

До края на тази година трябва да е готов анализът на пенсионната система у нас, но от НОИ смятат, че каквито и промени да се планират, хората с най-голям осигурителен принос трябва да взимат по-високи пенсии.

"Много от хората, които получават минимална пенсия, реално техният принос е по-малък. Затова и системата е солидарна, защото, когато се взимат тези решения, всички са наясно, че част от парите не достигат на хората, за да се издържат и затова политиците взеха решение за определяне на минималната пенсия. Солидарността на системата изисква все пак да бъдат отличени хората, които допринасят за нейното функциониране", каза Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: пенсияпенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До IQ 3.14, а бе кой ти говори за болните хора? Ти си поредния ***, който се чуди как да се изходи без да каже нещо смислено! Хайде обратно в дупката!
68
4
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
До Анонимен66 ycpo омазан, никой на тебе не ти е длъжен. има си хора в неравностойно положение спрямо които си длъжен и това е уредено със закон. явно си герест пред кварталната сервитутка, ама тва си е за там. по тая тема си рода на инж. балкански
67
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 69, и лична партида. Абсолютно! Солидарността не работи!
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пенсионното осигуряване трябва да е доброволно, в различни конкурентни продукти!
65
0
 
1
 
! Отговори
читалище заря преди 4 месеца
До Стъкмистика15 години е продължителността на живота при тежки хронични, след издаване на телк с процент, който разрешава пенсиониране. ако мъжете над 65 са 10 процента, се очаква процента да намалее, имайки предвид, че меджидийката и ко покриха имуносупресорите, инсулина и по аптеките почнаха да свършват антибиотиците. въпроса е колко са набутали държавата, да почнат да пестат от пенции
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 65, напротив. Те са виновни! Мисленето не боли! Освен това никъде не е казано, че трябва да имаш и това, и онова, и не знам си какво за да работиш! Сам си построяваш средата. Никой не ти е длъжен. Лява и дясна ръка и се избутваш сам. Никой на никого не е длъжен. Когато го осъзнаете животът ви ще стане много по-лесен! Стига чакахте някой да ви оправи!
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 61 Пълни глуупости! За да може човек да работи и да е полезен, да изкарва добра заплата, трябва да е добре обучен, да е здрав, да е защитен от закона, да разполага с добра храна и нормално жилище, да му е създадена работа и нормална социална среда. Всичко това е невъзможно в България сега. След като училището произвежда 50% функционално неграмотни и 50% от висшистите имат ненужни никому специалности, не са виновни те, че са негодни и безполезни, без заплата.
62
0
 
17
 
! Отговори
Стъкмистика преди 4 месеца
49 е прав при 68 години е средната продължителност живот за мъжете,пенсия на 65г. Това дето го обясняват за 14 години взимане на пенсия идва от ранно пенсиониране полицай и военни.А обикновеният човек не доживява, мъжете над 65 години са едва 10 % от населението, погледнете преброяването. Така че шанс за за пенсия 1 към 10 че и по малко.
61
0
 
10
 
! Отговори
читалище заря преди 4 месеца
преведено на български заглавието "продължителността на живота у нас съвпада с пенсионната възраст" ли ще да е , че книжовния ви е като на ефрейтор с тмт по милост
60
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До До 23 Абе ти не разбра ли, че цветните от "мнозинството" получават цял живот помощи и накрая и пенсии без да са работили официално и един ден. Чувал съм за индийка, "самотна майка" (те всички са се регистрирали като самотни майки) с Х броя деца ежемесечно получава помощи повече от колкото нормални хора скъсващи се от работа не могат да изкарат. Пълна подигравка
59
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 44, всъщност никой до никъде не е докаран. хайде малко да си признаят тези 500 000 какво е образованието им, какви са уменията им и какви са знанията им. В 99% от случаите говорим за посредствени хора. Такива, които 5 лв. не могат да изработят. За моите 30 години стаж видях достатъчно търтеи. Истински работещи хора виждам много малко. Всички устенцата им знаят за 100 000, ама 5 лв. не могат да изработят. Заслужено е! Така е честно!
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Може всяка добра банка да предлага пенсионен влог, който може по всяко време да изтеглиш, губейки лихвата!
57
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Как така ?! Е скачащите маймуни докараха робството и големия им кяр е времето, което освен, че е "наше" сега свършва. Набутаха всички комплект в калта, за да могат 3% да живеят царски, продавайки България
56
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пенсиония модел не може да бъде по-лош!
55
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 37 Ще изтеглиш дедовия. В който и от придворните пенсионни фондове да идеш все тая. Като изтеглиш парите, ще са максимум около 4000 лв. Тези фондове, всичките в България са фалшименто и без доохдност. Начисляват си всякакви разходи и накрая като идеш да си видиш парите там - сумата е смешна, ако не жалка. Обаче ако работиш официално, си длъжен поради тъпия закон все в една от така нагласените мишеловки да кацнеш. Аз бих внасял в печеливш пенсионен фонд в Чужбина, но е забранено.
54
2
 
7
 
! Отговори
Как така ?! преди 4 месеца
Нали времето е наше ??
53
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Около половината постъпления в НОИ отиват за издръжката на апарата!
52
4
 
10
 
! Отговори
До 23 преди 4 месеца
Щом завиждаш на социалната пенсия, не работи и ти. А, ако въобще доживееш 65 ще те питам 300 лева социална ще ти стигнат ли. А е мит, че хората на социална на са работоли. Те, ако не бяха работили пенсии не им трябват, като на далавераджиите. Прасто нямат 45 години стаж, за да се пенсионират.
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 49 правителството на наглите се говори, че работи за пенсиониране на 70 г, защото "след 10 г тяхно управление, продължителността на живота щяла драстично да нарасне, заради умелите им "реформи"". Като гледам как нагло променят конституция и бърникат с мръсни ръце в правовата ни система, ако се закрепят във властта, няма да ме изненадат и с закон за пенсиониране на 70 г.
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами с тия ниски пенсии живеят най-кратко и затова ги получават най-кратко.