Българите получават пенсии по-кратко време от другите европейци

Мъжете вземат пенсия средно 14 години, жените - 19
119
Българите получават пенсии по-кратко време от другите европейци
Снимка: БГНЕС

България е страната членка на Европейския съюз, в която пенсиите се получават за най-кратко време. Между 15 и 25 години средно продължават плащанията в страните членки, докато у нас мъжете вземат пенсия средно за период от 14 години, а жените почти 19 години.

Това обяви пред БНР управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов.

Той допълни, че близо 300 000 са хората, които от този месец плащат по-високи осигуровки, след като максималният осигурителен доход от 1-ви януари беше повишен до 3 750 лева. Само 20 процента от тази група са заети в сектора "Информационни технологии", останалите са работещи в държавната администрации, производството и хора на мениджърски позиции от частния сектор.

Иванов коментира, че максималният осигурителен доход трябва да се определя по формула, като е удачно ежегодно тази величина да се увеличава с ръста на средния осигурителен доход.

"Лицата имат интерес техният максимален осигурителен доход да е по-висок или поне съотношението му да нараства с темповете на нарастване на средния осигурителен доход, тъй като самите лица ще бъдат ощетени, а когато дойде денят, в който те трябва да се пенсионират, разликата или размерът ще им е по-нисък в пенсията. Техен личен интерес е да се осигуряват на по-голям максимален осигурителен доход", каза той.

Ивайло Иванов обяви, че от по-високия максимален осигурителен доход приходите в бюджета на Общественото осигуряване ще се увеличат с 212 милиона лева през тази година, а от ръста на минималната заплата ще се добавят допълнителни 214 милиона лева. Като цяло приходите са с 1,7 милиарда повече от миналогодишните. Разходите нарастват с 2,4 милиарда лева. Това са допълнителните пари за пенсии, включително увеличението на тези, отпуснати до края на миналата година с 11% от 1 юли 2024 г.

До края на тази година трябва да е готов анализът на пенсионната система у нас, но от НОИ смятат, че каквито и промени да се планират, хората с най-голям осигурителен принос трябва да взимат по-високи пенсии.

"Много от хората, които получават минимална пенсия, реално техният принос е по-малък. Затова и системата е солидарна, защото, когато се взимат тези решения, всички са наясно, че част от парите не достигат на хората, за да се издържат и затова политиците взеха решение за определяне на минималната пенсия. Солидарността на системата изисква все пак да бъдат отличени хората, които допринасят за нейното функциониране", каза Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: пенсияпенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
14
 
! Отговори
Лудия преди 4 месеца
Това е целта да се стопят пенсионерите да има по-малко разходи
28
2
 
10
 
! Отговори
също така.. преди 4 месеца
Също така доживотните присъди тук са по-кратки.
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Времето е в нас и ние сме във времето е казал Левски но кой го зачита и разчита. Ето дори и лева искат да ни вземат валутния борд им пречи , едничкото хубаво нещо което имаме.
26
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вместо лични сметки с натрупване за осигуряващите се, ни набутаха "солидарна" система, при която събираш цял живот парите, после се пенсионираш и след година умираш, а те ти ги конфискуват. С тях си развъждат мациннства, харчат си ги както им харесва. Напълно несправедлива система, която може да работи само насила и резултатите са жалки за пенсионерите - прикарват ги да работят до гроб и да им откраднат внасяните от тях цял живот осигуровки.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не само кратко време ,А и много ниски.
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В извратено време живеем !
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българското население беше подложено на геноцид и на автогеноцид без за второто да си дава сметка а и за първото понякога. Как да му помогне човек .
22
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 9 Пенсии плащат и на тези, които нито една минута не са работили през живота си (примерно индийците), когато навършат възраст. Елегантно я наричат "социална" пенсия. Има и огромен брой хора, работещи, за които не се внасят съответните вноски, които са задължение на държавата (примерно - на военните и държавната администрация), а те получават пенсии и то големи. Тези пари от къде ги взимат - от елегантно наречената "солидарна" пенсионна система - болен здрав носи.
21
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лошия ТЖ даваше не само пенсии но и работа. Знаете ли колко хора сега нямат необходимия стаж и не могат да се пенсионират дори и на 65 години.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Така е защото има много лоши хора които системно трровят живота на другите а и управлението е лошо даже много лошо. Сами си го правим.
19
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лошият Тодор Живков принуждаваше жените да се пенсионират на 55! Лош Тодор! Лош! И мъжете на 60 години, демек да получават пенсия във все още активна възраст и да имат време за децата и внуците си! А сега жените са еманципирани, ще бачкат до 65, ще се доказват, няма се занимават с глупости като деца, внуци и т.н. Добра демокрация, радвайте се жени, че го нямат Тодор насила да ви дава пенсия на 55!
18
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Имаме 500 000 на минималка :) Най-кратко се получава пенсия :) И пак пенсионната система е в крах. Да погледнем къде е проблемът: всички на социална пенсия и на минималка. Ако тези хора ги няма, онези които са си плащали добросъвестно вноските ще имат и за лекарства, и за лечение... и ще си я получават пенсийката по-дълго! Мързелът и липсата на образование убиват! Ей ви я и връзката!
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз имам 14г. и 11 м. втора категория и не мога да се пенсионирам!
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да ве , я попитайте управниците --- сто го-ди-ни !!!
15
1
 
15
 
! Отговори
тройчо преди 4 месеца
Хора, вие, сега ли чувате, има топла вода?
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
смятайте колко пари за пенсии се икономисват по този начин
13
2
 
8
 
! Отговори
Извод преди 4 месеца
Всички си стоите на топло и сте доволни !
12
5
 
9
 
! Отговори
Ихааа преди 4 месеца
Баба ще ми купи "Бентли"!
11
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ареее капиталистите, кой не скача е червен, ще бачкате до гроб, защото толкова ви е акъла
10
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тихо, тихо, разкрихте схемата на Кокорчо, бачкане до 70 години ако си жив.