Българите получават пенсии по-кратко време от другите европейци

Мъжете вземат пенсия средно 14 години, жените - 19
119
Българите получават пенсии по-кратко време от другите европейци
Снимка: БГНЕС

България е страната членка на Европейския съюз, в която пенсиите се получават за най-кратко време. Между 15 и 25 години средно продължават плащанията в страните членки, докато у нас мъжете вземат пенсия средно за период от 14 години, а жените почти 19 години.

Това обяви пред БНР управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов.

Той допълни, че близо 300 000 са хората, които от този месец плащат по-високи осигуровки, след като максималният осигурителен доход от 1-ви януари беше повишен до 3 750 лева. Само 20 процента от тази група са заети в сектора "Информационни технологии", останалите са работещи в държавната администрации, производството и хора на мениджърски позиции от частния сектор.

Иванов коментира, че максималният осигурителен доход трябва да се определя по формула, като е удачно ежегодно тази величина да се увеличава с ръста на средния осигурителен доход.

"Лицата имат интерес техният максимален осигурителен доход да е по-висок или поне съотношението му да нараства с темповете на нарастване на средния осигурителен доход, тъй като самите лица ще бъдат ощетени, а когато дойде денят, в който те трябва да се пенсионират, разликата или размерът ще им е по-нисък в пенсията. Техен личен интерес е да се осигуряват на по-голям максимален осигурителен доход", каза той.

Ивайло Иванов обяви, че от по-високия максимален осигурителен доход приходите в бюджета на Общественото осигуряване ще се увеличат с 212 милиона лева през тази година, а от ръста на минималната заплата ще се добавят допълнителни 214 милиона лева. Като цяло приходите са с 1,7 милиарда повече от миналогодишните. Разходите нарастват с 2,4 милиарда лева. Това са допълнителните пари за пенсии, включително увеличението на тези, отпуснати до края на миналата година с 11% от 1 юли 2024 г.

До края на тази година трябва да е готов анализът на пенсионната система у нас, но от НОИ смятат, че каквито и промени да се планират, хората с най-голям осигурителен принос трябва да взимат по-високи пенсии.

"Много от хората, които получават минимална пенсия, реално техният принос е по-малък. Затова и системата е солидарна, защото, когато се взимат тези решения, всички са наясно, че част от парите не достигат на хората, за да се издържат и затова политиците взеха решение за определяне на минималната пенсия. Солидарността на системата изисква все пак да бъдат отличени хората, които допринасят за нейното функциониране", каза Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: пенсияпенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Там искат да работиш. Той не е свикнал!
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 46 Освен ако не си сляп, трябва да си забелязал че около 30% заминаха и не се връщат. Защо ли???
47
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нещо са объркали. Мъжете в България живеят средно 69 години, според последните замервания, а се пенсионират вече на 65. Откъде ги взеха 14 години? Май става въпрос за 4.
46
1
 
6
 
! Отговори
До 46 преди 4 месеца
Служител на НОИ ли си?
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До до 27 Не позна! Производителната способност на българите е силно подценена. Плаща им се 1/3 от това, което при същите условия биха получавали за същото производство в нормалните държави. Всичко е нагласено така, че да бъдат ограбвани от бизнесмени и от държавата. Имаше един синкав, министър и дори министър председател после, който официално в Народното събрание обясняваше, че ако българите получават най-ниската заплата в Европа, ще цъфнем и вържем. При такива цели на държавата видим резултат
44
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Който не му харесва да ходи в Испания!
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Получават от трите, по-дългото....
42
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До до 3 Абе ти луууд ли си или на такъв се правиш? Над петстотин хиляди едвам получават минимална заплата. Това е защото държавата има по-важни приоритети - да внесе едни милиарди за оръжия, които няма да ни доставят в следващите 15 години от САЩ. Ако настояваш за цени и данъци като другаде, дай първо заплати като другаде. А не да пишеш глуупости. Основната маса от българите са докарани до просешка тояга и дори е чудно, че някак оцеляват все пак.
41
1
 
4
 
! Отговори
до 27 преди 4 месеца
До Анонимен,ако се въведе това,което предлагаш повечето пенсионери няма да получват повече от 50-60 лв,и да така би било справедливо,а не за награда за краденето и клатенето на крака да им се дават 20 пъти по-големи пенсии,във всяка друга страна и стотинка нямаше да получат,но нали са богоизбрани и гласуват никой управник няма топки да им даде това,което уж са заработили пенсионерските иззедници дето съсипаха една прилична държава,жалко че не изпукаха,ами живеят с орлите
40
1
 
5
 
! Отговори
ПъПъ..ДъБъ... преди 4 месеца
Е то това е целта.......
39
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако имаше как законно човек да си внася осигуровките в собствена банкова сметка, като се застрахова за тежки разходи като влизане в болница и операции на достатъчно добра сума към датата на пенсионирането щеше да разполага с тези пари в размер два до три пъти повече, от така наречената пенсия, на която си "греят ръцете" всякакви мошеници. Но хитро са го нагласили - система за безнаказано доене на всички работещи. Еманация на това е "втория стълб". Единствено в България е задължителен и неизгоден
38
1
 
15
 
! Отговори
гербави крадци преди 4 месеца
Едно време Дянков опоска сребърния фонд и Боко направи с него пътища еднодневки. После гербавите напираха на два пъти да национализират частните пенсионни фондове. Който е гласувал за гербавите си заслужава малката пенсия.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Програмисти ремонтаджии. Купят някъде па като почнат да хлопат да блъскат нямат равни на себе си да не ви се падат такива .Никаква добрина.
36
10
 
5
 
! Отговори
жените се пенсионира преди 4 месеца
Жените се пенсионират по-млади от мъжете ,въпреки ,че избират по-леки професии - флористки , магазинерки , фризьорки и т.н. Пенсионната възраст трябва да се изравни.
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Навсякъде може да си изтеглиш пенсиония фонд, по всяко време!
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В началото на деветдесетте години много българи загубиха живота си без вина станаха жертва от прехода към псевдодемокрация. Но ето депутатите които бяха безхаберни нищо им няма колко народ избиха а те си живеят...
33
5
 
1
 
! Отговори
Каракочев преди 4 месеца
Българите получават пенсии по-кратко време, но за сметка на това получават много по-високи пенсии. Ха-ха-ха!
32
8
 
5
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 4 месеца
Програмист взема средно 7хил лева и има над 2 апартамента. Ама програмиста се е изхитрил и се е регистрирал като ООД. Осигурява се на минимума , плаща само 10% корпоративен данък и прибира големите пари като дивидент. Така програмистите крият данъци и за пенсии няма.
31
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дойде време скачащите под "кой не скача е червен" да видят резултата от скачането - робия, плащане на осигуровки до гроб и нито пенсия, нито безплатна медицина, само цицане. Доволни ли сте от резултатите от скачането?????
30
2
 
14
 
! Отговори
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ преди 4 месеца
Значи: работиш 40 години, за да получаваш някаква пенсия за около 15 години (ако доживееш). Не казват обаче как ще се "спасява" пирамидата НОИ предвид демографската криза и пъстротата на етническия състав на младото население (понеже НОИ взема парите от младите, за да плаща пенсии, но от години парите не стигат и всяка година НОИ е на дефицит - т.е. "заема" пари, за да има за пенсии). Всеки да решава за кого и как ще работи - това "осигуряване" е ИЛЮЗОРНО. Има само едно реално осигуряване!