Потребителите на мобилни услуги - крепостници на операторите

Николов: Трите кита все повече заприличват на олигархични структури
66
Потребителите на мобилни услуги - крепостници на операторите
Снимка: Pixabay

Този сектор се радва на огромен комфорт – и законодателен, и регулаторен, какъвто и да искате. В последните десетина години виждаме голямо окрупняване. Мобилните оператори се разрастват, завземайки и кабелните телевизии, и интернет доставчиците, коментира пред БНР Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители" по повод третото поредно индексиране на цените от страна на мобилните оператори.

"Оставени в такъв законодателен и регулаторен комфорт, те стават още по-силни и могат да си позволят да поглъщат конкурентите си, а това е най-лошата новина за всички нас", посочи той.

Накрая на пазара ще останат само трите кита – те все повече заприличват на олигархични структури, категоричен е Николов.

Трите мобилни оператори са били санкционирани 68 пъти за нелоялни практики пред последните три години, уточни Богомил Николов, но по думите му "такива санкции са една шега". Според него санкциите трябва да са "адекватни и възпиращи".

Не е нужно да има картел, за да може малко на брой конкуренти на един пазар да правят едно и също, коментира той в предаването "Преди всички" и добави, че картел се доказва най-трудно от всички конкурентни нарушения.

Според Николов в спешен порядък трябва да се прегледа законодателната рамка, като се започне от глобите. По думите му, ако те са обвързани с оборота на мобилния оператор, ще има по-голяма справедливост.
На второ място трябва да се прегледа статута на обвързаност, в който всички сме поставени – сега след изтичането на двете години на договора чрез юридически хитрини сме заставено отново да подпишем, защото иначе цената става двойна, подчерта Николов.

България е единствената в ЕС и една от много малкото в цяла Европа държави, в които няма виртуални мобилни оператори – такива, които наемат капацитета на съществуващите мрежи.

„Вероятността някой от тях да предлага отворени договори без обвързващ срок е много голяма, за да може да привлече клиенти, а това променя пазара. Конкуренцията е най-доброто лекарство“, обясни Богомил Николов.
В момента нито един от трите оператора не иска да има конкуренция, заяви той.

"Належащи са законодателни промени, които първо да върнат малко справедливост в тези отношения, в които потребителите са крепостници, и второ – да стимулират конкуренцията, за да имаме четвърти, пети, шести оператор. Към момента трябва да си изразим гнева!", отсече Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
15
 
! Отговори
ххх преди 3 месеца
Идеята е да се измисли нещо като алтернатива на разумна цена и народа да се откаже от тия монополи
39
0
 
14
 
! Отговори
до 37 преди 3 месеца
До Lebaraествено че не ни дерат защото народа е ЗЛЕ И ГО ДОПУСКА ! и си мълчи ! за това БГ е на тоя хал ! а българина изобщо не мисли !
38
0
 
25
 
! Отговори
Не само договорите преди 3 месеца
са проблем. Има и тормоз. Преди 4 г. започнаха да ми звънят през ден от моб. оператор и да ми предлагат нов план, който бил по-изгоден. Не приемаха отказа ми и накрая казах - добре, изпратете ми този новия да го видя! А онзи отсреща - ама ако ви го изпратим това означава, че вие сте се съгласили. Т.е. да си прочетеш договора било равносилно на подписването му?! Вдигнах голям скандал и ме оставиха на мира... докато си купих нов телефон. Условията за покупката са такива, че щеш - не щеш, подписваш
37
0
 
15
 
! Отговори
Крундел преди 3 месеца
картели и схеми навсякъде... така лесно се стрижат 80%-овите...
36
0
 
32
 
! Отговори
Тато преди 3 месеца
Егати робската страна наистина...Скокне леко минималната заплата и всичко скапа с нея..Тоест никога не се увеличават доходите. Имат си установена норма и над нея овчичките не трябва да живеят.
35
1
 
3
 
! Отговори
ааа до 35 преди 3 месеца
точно така !а "народа" е без коментар ! изобщо не мисли , не го интересува нищо , изобщо пълна трагедия !
34
0
 
9
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 3 месеца
До Анонименв БГ е така -всичкое сбъркано ! защото е народа е *** и не мисли ! иначе обслужването на е без коментар - надписват ти сметката . лъжат те удължават ти договора без да ти кажат , някакви услуги които не си ползвал ти слагат ...страхотия !
33
0
 
18
 
! Отговори
Lebara преди 3 месеца
Лебара е в Испания. От поне 7-8 години ползвам предплатен пакет и никога не ми свършват мобилните данни. А се натрупват - каквото не се ползва този месец (28 дни) го добавят следващия месец. Минутите също никога не свършвам, но, ако ги свършиш, просто предплащаш нови 28 дни и си готов. Сега в Correos - испанските пощи има някаква оферта за предплатен SIM и за 8.90 евро на месец за разговори и данни, но нямам нужда да сменям оператора за 1 евро 10 цента. Не ви се вярва? Дерат ви яко там!
32
6
 
19
 
! Отговори
Евростлантик преди 3 месеца
Какво искате,нали има банани и тоалетна хартия?!
31
0
 
29
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Когато липсва държава и народа е стадо,става така.
30
1
 
28
 
! Отговори
До българин преди 3 месеца
Май май нищо не помниш. Всяка година операторите ти вдигат цените. Също така и ВиК, ток, данъци и всичко. А помниш ли кой управляваше 12 години и разпространи безполезните си калинки по всички нива на всяка възможна администрация ?! Баце ти. Нищо не направи по въпроса. Той издигна на култ шуробаджанащината, корупцията, усвояването на европари от "наши фирми". Да не забравим и пътищата, където изчезнаха милиарди. Имитация на дейност само и единствено с цел да се вземат едни пари. Народа ***.
29
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Винаги съм се забавлявал с бай бугaр. Пие, пуши, харчи за глупoсти. Стрижат го като oфца, не получава нищо срещу данъците който плаща. Ноооо за 1-2лв срущу гаднитe kапиталисти скача цял месец. Ама като не ви изнася взимате предплатена карта и не говорите. То са спортни канали HBO-та и всякакви излишни добавки, интернет безкрай щото много му трябва да пуска сръбско през ютуба на cело, плаща 80лв минимум ама 2 лева го сабарят. Като се вдигне минималната всичко скача няма как....
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Чадър бабаит А за интернета колко плащаш?
27
0
 
17
 
! Отговори
Хан Торбалан преди 3 месеца
Тия всичките са г.адове...Лапнаха де що има по-малки доставчици и веднага взеха да извиват ръцете на хората. За всеки ТВ по 5 лева...все едно да плащам на енергото по 5 лева на контакт за всяка стая. Ей...ще ме накарат да се върна на ефирна ТВ, както бях преди 2г. и ше си закрия телефона и ше мина на предплатена карта. На мен заплатата ми не е бутната, а те ми пращат SMS че имало инфлация 4.7% и айде в гушката...Така нема да стане...аз ТВ няма да гледам и ще съм по-добре май. Едно радио ми стига
26
0
 
25
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 3 месеца
Както беше писал Тери Пратчет (лека му пръст) в "Пощоряване" - целта на бизнесмена не е да предоставя най-добрата услуга, целта му е да предоставя единствената услуга.
25
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Плюя на възраждане и на копейките.
24
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пп-ДБ до там ни докараха, другия път пак гласувайте за тях.Не разбрахте ли? ВЪЗРАЖДАНЕ Е ОПРАВИЯТА! няма друг избор ,бъдете умни.
23
1
 
9
 
! Отговори
0880 преди 3 месеца
.... сключих 2 годишен договор с Йе-ел. 36 лв.След 2 месеца бисквитката им ZTE се повреди.. Взеха я за ремонт. Но за тези 40 дни на ремонта на молбата ми да ми дадат друга бисквитка изтъкнаха такива "доводи", че ми идваше да ги застрелям..Опитах се да се свържа с техния централен офис, но и те излязоха хитреци. Отговориха ми, че такъв телефонен номер (моя) нямали!? Накрая платих неустойката (ок.200лв) и ги ритнах. Сега съм към Булсат-ом и за 10 лв на месец имам интернет. ТВ не гледам.
22
1
 
5
 
! Отговори
Чадър бабаит преди 3 месеца
Ползвам онлайн телевизия без договор, за 5.90 на месец гледам над 50 канала. Мога да се откажа когато ми скимне, мога да си сменям плана всеки месец.
21
3
 
6
 
! Отговори
пепи преди 3 месеца
До анонимен. Я дай оператора в Испания с тия условия. Digi ли е . Или lebara . Нещо послъгваш.