Двама българи се издирват за самолета беглец, кацнал на Божурище

Преди това наруши границите на 7 държави
Обновена: 12 фев 2024 08:30 | 12 фев 2024 08:08, Петър Бойчев
87
Двама българи се издирват за самолета беглец, кацнал на Божурище
Снимка БГНЕС

Двама българи са обявени за общодържавно издирване по делото за малкия самолет, който през юни 2022 г. наруши въздушното пространство на поне 7 държави и кацна на изоставеното летище Буховци край Търговище. Това съобщава "Сега" по информация от Софийската апелативна прокуратура. По делото работи Районната прокуратура във Видин, която е в апелативния район на София.

Макар и самолетът да беше изоставен край Търговище, той е влязъл в България през територията на видинската прокуратура и затова тя води делото. По разследването беше ангажирано и националното следствие, но вече по него работи Граничното полицейско управление в Брегово. Делото се води за влизане през границата на страната без разрешение на надлежните органи.

"На този етап на досъдебното производство са извършени разпити на свидетели и разпознавания на лица, назначени са и са изготвени дактилоскопни и ДНК експертизи, изпратени са Европейски заповеди за разследване до компетентните органи в Унгария и Литва, като същите са върнати изпълнени", информира Софийската апелативна прокуратура. И допълва, че са събрани доказателства за виновността на двама души, които са привлечени в качеството на обвиняеми и в момента са обявени за общодържавно издирване. Прокуратурата отказа да разкрие самоличността на тези хора, макар и те да са обявени за издирване, т.е. публичността би могла да помогне за откриването им. Уточнено беше само, че са "пълнолетни граждани на България".

Прокуратурата посочва още, че събраните на този етап доказателства сочат, че самолетът е законно придобит. Тъй като е веществено доказателство, той се съхранява от органите на полицията. Разследването продължава.

Известно е, че самолетът е навлязъл във въздушното пространство на България на 8 юни около 19,09 часа. Преди това е бил прехванат от унгарските военновъздушни сили, a в Румъния от румънски и американски самолети F-16, базирани в авиобаза Фетеш. 60-годишният Piper PA-23-250 Aztec е с литовска регистрация.

По обява в британски сайт за продажбата на самолета OFFnews успя да се свърже с предпоследния му собственик - 72-годишният летец капитан Брониус Заронскис, бивш командир на авиационната ескадрила в Паневежис, а впоследствие ръководител на аероклуба в града. Заронскис заяви пред изданието тогава, че е продал самолета на фирма от София.

"Категорично става дума за нарушаване на въздушното пространство. Дали има заплаха или не - това е предмет на нашето разследване. Ако такава действително се установи в зависимост от превозван товар, от превозвано гориво, дали самият самолет би могъл да застраши инфраструктурата или населението на нашата страна - това ще стане в хода на наказателното производство", обясни през юни 2022 г. Борислав Сарафов, който тогава ръководеше националното следствие. Дали има отговори на тези въпроси за публиката остава неизвестно и до момента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Граничните войски на 7 НАТОвски страни не са могли да свалят едно раздрънкано самолетче?! Ай, ай, аййй..... ((
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 52: ти пък си много умен бе. Ако нашите партньори от НАТО го бяха свалили, сега щеше новината да е че партньори в НАТО се самоубиват, въпреки че няма да е истина.Всеки трябва да спазва правилата във въздушното пространство на чужди страни и на собствената си страна. Само дето нашата България не е и разбрала, че безконтролно минава нашенски самолет - чуждите страни самки казали.
57
0
 
4
 
! Отговори
Нашия пилот преди 2 месеца
тогава къде е бил? Да му се провери алибито
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 49В САЩ е все по-трудно да се внасят наркотици чрез нисколетящи самолети.Изключенията са малко, хванаха им цакат визуален контрол от гранични нисколетящи самолети.
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 52"7 държави това е прелетяло. Не са само нашите за бой. 7 държави"))Само, че в Унгария и Румъния са го засекли, даже са вдигнали авиация която го е прихванала, но не са го свалили, ако е бил руски със сигурност е щял да бъде свален. За този таралясник не си заслужава да се хаби ракета която струва повече от него.
54
4
 
6
 
! Отговори
ти да видиш преди 2 месеца
Нищо общо няма с наркотици или каквито и да е фантасмагории.. *** тест за реакциите на "нато" и държавите в този алианс... резултата е - всички спят зимен сън
53
7
 
2
 
! Отговори
до 53 преди 2 месеца
а ти льо-льо, си стотинка глупава щом вярваш на скапаното нато! видя се как го трошат като орехи братушките в украйнината
52
1
 
10
 
! Отговори
Бай Чеп преди 2 месеца
"Призракът на 7-те небета" ? Да Ви имам ПВО-тата. То тази дърта щайга и с въздушна пушка можеш да я свалиш.
51
2
 
14
 
! Отговори
До 50 - да преди 2 месеца
НА ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД КАЦНА САМОЛЕТ ПИЛОТИРАН ОТ ГЕРМАНЕЦ БЕ БАХУР... НА ПЛОЩАДА НА МОСКВА ...ЗАЩО НЕ КАЖЕШ КАК СПИ КГБ-то, КОПЕЙКА ПРОSTA ?
50
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
7 държави това е прелетяло. Не са само нашите за бой. 7 държави. Не 7 пияни тиквеника - държави са това. Ами ако се беше думнало в някое училище? Какво? И за какво ни е тая армия като не могат нищо да направят? То нашите зеленясали дебалаци ги знаем, ама ОЩЕ 6 държави са гледали тъпо??!
49
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако сега след година и 8 месеца са се сетили да ги "издирват", то май по-добре да минем и без прокуратура...
48
6
 
9
 
! Отговори
да преди 2 месеца
ето това е голямата подигравка с НАТО! къде е НАТО? спи! едно малко самолетче прелетя европа, прекараха дрогата, завиха го с брезент и спокойно изчезнаха!....ще им хванете дядовия!
47
0
 
9
 
! Отговори
До 46 преди 2 месеца
Не става с дипломатически полет, защо говориш глупости ? Ако ставаше така колумбийските ли мексикански картели отдавна да са си купили влиятелни дипломати ! Дрогата се пренася точно по този начин с такива полети ! Има документални поредици по ТВ каналите гледай поне тях, не разсъждавай грешно !
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Некадърни до доказване на противното, другия път ще кацнат на Батенберг, няма и да разберете.
45
2
 
9
 
! Отговори
До 42 преди 2 месеца
Абе какви глупости дрънкаш, този полет е държавна поръчка за какво прихващане говориш ? Явно се е транспортирала пратка наркотик за да се помогне на "хазната" нали трябва да се пълни ?
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Няма начин, тази щайга с 1т. няма да излети, посмали малко. И да, БГ е мафиотска държава, такава каквато я напрвиха другарете к0мммунета, ДС, Луканов и сие. Едва ли обаче не го търсят, просто толкова си могат милиционерите. Ако беше от "наште" нямаше да има новини за това и нямаше да рискуват с щайга, а с дипломатически полет. Даже сме им купили самолет за това.
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първите бежанци по Шенген пристигат утре от Виена!
42
0
 
7
 
! Отговори
Някой преди 2 месеца
Последно къде е кацнал този самолет
41
0
 
12
 
! Отговори
до "журналистът преди 2 месеца
Бойчев намери си друга работа, тази не е за теб.
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България е пробита държава нали уж имаме ВВС, защо не е прихванат, поне от радарите на ПВО да го бяха засекли. Часове е стоял на изоставеното летище край Видин, ако е бил засечен на влизане в България са щели още там, да прекъснат полета му. Излиза, че сърбежите могат да нахлуят с нисколетяща авиация и да избомбят безнаказано цяла северна България!