КНСБ: Само кафето и водата ще поскъпнат като въведем еврото

Ръстът на заплатите е малък според Пламен Димитров
Обновена: 12 фев 2024 08:28 | 12 фев 2024 06:09, Петър Бойчев
99
КНСБ: Само кафето и водата ще поскъпнат като въведем еврото
Снимка БГНЕС

„Вероятно кафето и минералната вода ще поскъпнат в първите месеци след приемането на страната ни в еврото, но останалите стоки и услуги няма да поскъпнат ако бъдат взети мерки. Нека погледнем Естония и Латвия, които преминаха от валутен борд към прием на еврото. Там имаше мимолетна инфлация – от половин до 1% на стоки, които се виждат". Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров пред NOVA.

„Заплатите там растат с доста сериозни темпове. За десетте години след влизането им в еврозоната, в тези две страни има двуцифрено нарастване на възнагражденията", поясни той.

Димитров цитира изследване на КНСБ в България по методика, която е международно сертифицирана. „Сам човек има нужда от 1438 лева месечно, за да се издържа. Тричленно семейство се нуждае от около 2600 лева на месец", каза синдикалният лидер. От известно време КНСБ не изследва четиричленни семейства, защото те вече не са средностатистически, поясни той.

Според статистиката има поскъпване на издръжката на годишна база от 156 лв. за тричленно семейство и малко под 90 лева за едночленно домакинство. „Истината е, че през тези 2 години и половина, когато започна ръстът на инфлацията - в края на 2021 г, успяхме да компенсираме средната инфлация, която е около 30%", каза Димитров и обясни, че тяхната методика изследва как се живее прилично, а не богато.

Той призна, че ръстът на заплатите също не е малък. „Те са двуцифрени, компенсираме инфлацията, а оставаме по-бедни", заяви синдикалистът.

"Независимо от успокояване на енергийните фактори цените на производителите продължават да растат. Оттам инфлацията на много стоки и услуги бавно, но сигурно продължава да расте", каза синдикалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
23
 
! Отговори
Лупи преди 2 месеца
Хм, доста съмнително да е само кафето и водата. Жилищата ще поскъпнат, бензина ще поскъпне, а от там и превозите. Ресторанта ще стане лукс, както е на запад. Масово хората ще ходят да ядат *** в Макдоналдс и КФС.
69
7
 
24
 
! Отговори
да преди 2 месеца
кво ли ще каже тоя като всичко поскъпне? Цена 1,50 лева става 1,50 евро, а запалта от 2000 лева става 1000 евро
68
5
 
26
 
! Отговори
Потулиха набързо преди 2 месеца
Референдумът. Мотивите на КС са нищожни. Да кажат "кой международен договор и кой член" нарушава искането за отлагане на прием евро с още 9 държави в ЕС. Освен ако местен политик еднолично е подписал подобен договор. Цитирайте Договорът, и името на Подписалият го? Това не е игра на дама, а касае бъдещето във всяка една сфера от живота ни. Пример, знаем че Василев, ББ и Пеевски ни изпратиха на борса ток, и на тях ще дължим Шоково Поскъпване на цените от януари 2026 г.
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Еврозоната 2 Пълни глупости си написал. Какво общо има еврозоната с политиката?
66
2
 
21
 
! Отговори
Сашо преди 2 месеца
Тоя няма ли да млъкне, най-накрая ?През има-няма 3 месеца изкача по всички студиа, събира пари и после пак се покрива. Още преди години, когато беше протеста на учителите, работих в хотел, където имаше конференция-тоя дойде с мерцедес за 450 000 Евро, да обяснява, колко е загрижен учителите да вземат заплати с 200 лв. повече.***
65
24
 
7
 
! Отговори
Еврозоната 2 преди 2 месеца
След влизането ще се наблюдават няколко феномена. Първо, растеж на стандарта на живот. Второ, изчезване на мимолетни политици и партии за нештастници като Възраждане и какви ли не политически проекти подобни на онези водени от Яне Янев, Бареков, Стефан Янев, Славчо и кой ли още не. Контрола на банките ще се затегне и ще се намалят корпоративните политически зависимости. Промяната ще е завършена! Копейки, ще си кажем довиждане веднъж влезем ли в Еврозоната.
64
20
 
9
 
! Отговори
Еврозоната 1 преди 2 месеца
Литва и Латвия вече имат двойно по-висок стандарт от нашия, а Естония тройно по-висок. Причината за това е една единствена - Еврозона и Шенген. България моментално ще започне да си вдига стандарта като приемем еврото, но това не е ОК за копейките затова си организират прищевки за референдуми и кво ли още не. Реално половината че и повечето от политическата класа искат да сме извън Еврозоната и бедни защото на тях им е по-удобно така. Но ще влезем и нещата ще се променят драстично навсякъдъде.
63
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко па да поскъпне минералната вода ? 1,5 литра в еврозоната са 0,17 евро.
62
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БСП и Възраждане създадоха поколение от компаньонки чрез слухове по пиянски кръчми коя се друса и те се предадоха дамите и почнаха да правят компании...
61
2
 
17
 
! Отговори
Zеленски V преди 2 месеца
що не казвате Ве-"Мис Силикон", шофирала с над 250 км/ч, кара депутатска кола? На предното стъкло на автомобила има стикер Република България - Народно събрание"
60
1
 
15
 
! Отговори
КНСБ преди 2 месеца
Хей хабиби, вас като камила ли ви яздят ..?КНСБ е едно ведомство което отдавна трябваше да бъде изтрито като повръщано в софийски Блоков вход.. Гнусотия.
59
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В заглавието пише, че ръстът на заплатите е малък, а в статията, че НЕ е малък. Понякога имам чувството, че никакъв контрол не минава от редактор. Като ми говорите за двуцифрен ръст/на две места/, какво да разбирам - в проценти или с две цифри повече е стана заплатата. Така и никога не става ясно, в тези сметки за издръжка включен ли е наем или ипотека или само ядене се смята.
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А водката !
57
1
 
28
 
! Отговори
Ъхъ ! преди 2 месеца
Кого лъжеш , бе , пършивецо ? Ами бензина , ами тока ???? Нали след като поскъпнат те, всичко друго ще поскъпне поне 3 пъти ???? Ти можеш ли да мислиш изобщо или толкова си вързан за властта, че взорът ти стига само до върха на носа ти ? Жалък лакей и гъзилизец ! Аааа , не, променен !
56
0
 
19
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Пичове, снимайте цените сега, да може да сравняваме след година . Да видим кой ще е прав.
55
0
 
13
 
! Отговори
... преди 2 месеца
Ми не е баш така! Реално ще се вдигнат лихвите по всички кредити и заеми за жилище! В европа са от 3.5 до 5.5% Това ще удари силно строителната мафия у нас! Понеже в наши дни пари в БГ се перът чрез строителство! Отделно ще се повишат и цените от закръгление! Но това ще е минимално!
54
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И като поскъпне водата, това с колко производства е свързано??? Айде стига глупости, водата ще повлече и много други цени, по същия начин, както и с горивата!!!
53
3
 
28
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Приемането на еврото означава приемане и дълга на Гърция като наш.
52
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
54, какви копейки те гонят, бе! Всеки, който мисли различно от политическата из мет начело на държавата трябва да е копейка ли? Е, не си познал!
51
1
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Аз съм от руското посолство, само ми кажи къде се намираше, че почнах и аз като дядо ти Байдън да забравям