КНСБ: Само кафето и водата ще поскъпнат като въведем еврото

Ръстът на заплатите е малък според Пламен Димитров
Обновена: 12 фев 2024 08:28 | 12 фев 2024 06:09, Петър Бойчев
99
КНСБ: Само кафето и водата ще поскъпнат като въведем еврото
Снимка БГНЕС

„Вероятно кафето и минералната вода ще поскъпнат в първите месеци след приемането на страната ни в еврото, но останалите стоки и услуги няма да поскъпнат ако бъдат взети мерки. Нека погледнем Естония и Латвия, които преминаха от валутен борд към прием на еврото. Там имаше мимолетна инфлация – от половин до 1% на стоки, които се виждат". Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров пред NOVA.

„Заплатите там растат с доста сериозни темпове. За десетте години след влизането им в еврозоната, в тези две страни има двуцифрено нарастване на възнагражденията", поясни той.

Димитров цитира изследване на КНСБ в България по методика, която е международно сертифицирана. „Сам човек има нужда от 1438 лева месечно, за да се издържа. Тричленно семейство се нуждае от около 2600 лева на месец", каза синдикалният лидер. От известно време КНСБ не изследва четиричленни семейства, защото те вече не са средностатистически, поясни той.

Според статистиката има поскъпване на издръжката на годишна база от 156 лв. за тричленно семейство и малко под 90 лева за едночленно домакинство. „Истината е, че през тези 2 години и половина, когато започна ръстът на инфлацията - в края на 2021 г, успяхме да компенсираме средната инфлация, която е около 30%", каза Димитров и обясни, че тяхната методика изследва как се живее прилично, а не богато.

Той призна, че ръстът на заплатите също не е малък. „Те са двуцифрени, компенсираме инфлацията, а оставаме по-бедни", заяви синдикалистът.

"Независимо от успокояване на енергийните фактори цените на производителите продължават да растат. Оттам инфлацията на много стоки и услуги бавно, но сигурно продължава да расте", каза синдикалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
20
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 49 'Контрол от ЕЦБ ще предотврати нови КТБ! " - поредните лъжи на проевропейските про'с'таци. В Холандия от 4 големи банки - 3 фалираха. ПП. КТБ беше одитирана от световната холандска KPMG и беше намерена за здрава.
49
19
 
1
 
! Отговори
копейки юруш преди 2 месеца
Руското посолство не спи! Вдигнало е всички копейки :)))))
48
2
 
16
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Бъдещето е на БРИКС, Г7 умира, а с него долар и евро.
47
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да правиш сравнение с прибалтийските е меко казано абсурдно. Ние сме с евро от години то няма разлика в курса. Разликата която ще стане е че нашата относително свободна централна банка ще стане фиктивна, централната европейска ще решава всичко, и то не само хубавото ами в тези тежки времена ще поемем товара от задължения на целият съюз. Затова и малко по-хитрите страни към момента си стоят с техните валути за да са независими доколкото могат в макро рамката
46
0
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Няма лошо - обслужва политиците, които го издържат.
45
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Безотговорно е така да се говори след като на Балканите сме известни като най-големите тарикати,които обичат да вдигат цените.За нас си е финансова дисциплина чрез валутен борд,а тези ни водят към поредната криза.Има си и някакви,които си точат зъбките да стават кредитни милионери както едно време и да бегат бъзро после по острови като за целта временно са си дошли от чужбина.
44
18
 
1
 
! Отговори
М Еврото е истината преди 2 месеца
Контрол от ЕЦБ ще предотврати нови КТБ! Искаме евро!
43
4
 
16
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Еврото ще е най-голямата грешка на жалките ни слуги. По-скоро да се насочваме навреме към юана.
42
1
 
16
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Ами аз пия много кафе и минерална вода...
41
6
 
23
 
! Отговори
аноним преди 2 месеца
Не само че всичко ще стане двойно и тройно,но и ще сложат ръка на банки те и ще разполагат със всички наши ресурси,за да изплащат глезотиите и задълженията на богатите страни,в това число и всичко,вложено във войните!!!!
40
2
 
25
 
! Отговори
поредния грантаджия преди 2 месеца
на които му е платено да ръси небивалици. ама никои не поема отговорност, че няма да има поскъпване, пак са си наточили зъбите за държавният резерв да го окрадат.
39
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Според договора с ЕС България има ангажимент евентуално за приемане на еврото, но никъде не се посочва кога това да стане. Зорлем искат по-бързо да ни оберат. После какво следва? Дигиталното евро и дигиталното робство, нали?
38
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Още колко такива платени *** ще ги убеждават какво щяло да стане. Професор Стив Ханке, топ икономист: НЕ ПРИЕМАЙТЕ ЕВРОТО, ЩЕ МИЗЕРСТВАТЕ. На него ли да вярвам или на Ристьо Иванов и този от снимката? Или на Кокорещия се?
37
2
 
24
 
! Отговори
..... преди 2 месеца
Лъжете като дърти лингури,всички стоки ще се закръглят към по-голямо.Един хляб средно е 1,5 лв. ,с еврото няма да е 0,75 евро,а ще стане направо 1 евро т.е. = 2 лв. и така с всички стоки.Какво се правите на луди вижте последните които го приеха какво стана...!
36
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С приемането на еврото, балутният борд автоматично пада и тогава започва инфлацията. България нищо не произвежда, внасяме дори фасул от Египет.
35
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Приемането на еврото е поредното ограбване на народа. Изгодата ще е само за шепа хора.
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ние си позлваме еврото от много години 1Евро = 1.95583 Лв., инфлацията ще дойде от закръглянето от продавачите на всички стоки и услуги, и спекула.Ако искате да видите истинска инфлация - да отвържем първо лева от еврото (като паунда и шв.франк ), да си дойде на реалната цена. Нали е силен.
33
0
 
24
 
! Отговори
А курса? преди 2 месеца
Ако денят преди да приемем еврото си купувам 3 стоки за 20 лева, на следващия ден ще мога ли да купя същите тези три стоки за 20/1.95583 , т.е. за 10.23 евро, а? Силно се съмнявам.
32
1
 
21
 
! Отговори
Айде НЕ, а? преди 2 месеца
Айде най-добре ДА НЕ ПРИЕМАМЕ ЕВРОТО, а? Вероятно това, вероятно онова. ВСИЧКО ще поскъпне, защото българина е цар на спекулата. Малко хора ще се облагодетелстват от приемането на еврото (евентуално). Всичко останали яко ще ги удари по джоба.
31
0
 
17
 
! Отговори
е преди 2 месеца
Назначените синдикати имитират деност за която държавата им плаща ,няна да е така ако се издържат от членски внос -те не защитават трудещите а тези които им плащат-но така е по план .........