Председателят на КЕВР: Да се въведе категория "водно беден"

Той се срещна с ВиК оператори
13 фев 2024 22:15, Стела Стоянова
87
Председателят на КЕВР: Да се въведе категория "водно беден"
Снимка БГНЕС

Председателят на КЕВР Иван Иванов предлага да се въведе категория "водно беден" заради очакваното повишаване на цената на водата. Иванов се срещна в Кюстендил с ВиК оператори от страната във връзка с проект "Сравнителен анализ на ВиК дружества", предаде БНР.

Поради повишените изисквания към качеството на водата, заради изграждането на модерни пречиствателни станции и други, цената на водата ще се почаква. Какво следва да се направи при такава ситуация, коментира шефът на КЕВР Иван Иванов:

"Така, както има енергийно бедни семейства, така трябва да се въведе такава категория и за семейства, които са със сериозни социални проблеми, които всъщност би трябвало да бъдат подпомогнати, и това трябва да стане чрез Министерството на труда и социалната политика. Второ, може да се въведе двутарифен модел, който извън питейната вода, която се ползва за хигиенни и домакински нужди, извън тази категория да има втора тарифа за водата - който иска с нея да си полива домати и краставици, друг да си пълни басейна, трети - джакузито".

Загубите на вода за 2022 г. за цялата страна са били 61% от общата вода, подадена от природата. Състоянието на ВиК мрежата в страната е лошо – мрежата е стара и около три четвърти от нея са етернитови тръби, чийто експлоатационен живот е изтекъл отдавна. По отношение на свързаността на водоснабдяването страната ни е в челните места в Европа, защото почти всички населени места са водоснабдени, но по отношение показателите за загубите на вода сме в дъното на таблицата, конкурирайки се с Албания, беше казано на форума. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: КЕВРводно беден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От Египет ли ще внасяте водата?Не стига,че от износители на ток ни направихте вносители ами сега и изкуствено завишавате цените на водата,за да ограничите потреблението и така Камилата Харис на другия край на света да пие чиста вода и да диша чист въздух.Само че тя тъне в разкош,а вие до просешка тояга искате да ни докарате...Е,бива ли да сте чак такива ***?
26
2
 
4
 
! Отговори
Директивата преди 2 месеца
Бедни . Не се къпете и готово . Ще станете екологично чисти . Ще се намали въглеродният ви отпечатък и полезните бактерии ще възстановят баланса на природата като ви ядат от вън и от вътре. На природата и трябва тор .
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Предлагам да се въведе категория Умствено Беден, Киро Петков да я оглави, цялото ПП да са там по презумпция и да е забранено на такъв екарисаж да управлява не само държавата, но и входове на кооперации.
24
3
 
7
 
! Отговори
Българ преди 2 месеца
Спешна нужда от 9 септемри 1944-та, втора част!
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дърт комунист на 80 години и пенция и заплата влачи :)))
22
0
 
8
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 месеца
ток, вода, вишу, медицина без пари... що ли ми се струва че тия промоции са етнически ориентирани
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Докога ще ги търпим, питам?!!!!
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Държавата, която беше в топ 3 по хидроинженери и по строеж на язовири и канализации сме се превърнали в държава от 5-тия свят без вода и липса на каквито и да е тръби! Срам!!!
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Готвят овцете за зверско увеличение на водата, а бедните с подпомагане както винаги ще са мypгавите братчеди.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Индииците с луксозните къщи от ало измами,но иначе безработни и социално бедни,а сега и водно бедни,аз ли да им плащам и водата?Тогава няма да плащам данъци,защото ще стана по-беден от тях.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Водата е национална ценност, и капка не трябва да минава през частни крадливи рачички.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И тоя е изплискал легена.Водно беден?Аз да плащам и на тия,които за нищо не плащат,и на дружествата,които не правят ремонти,затова има загуби от 61%,и за по-висок ток,парно,мобилни услуги?Докога ще ни стрижете,бе?
15
1
 
4
 
! Отговори
Въздушно също преди 2 месеца
Също и въздушно бедни. За всички в замърсените градове пари, за да лекуваме децата от астми и кашлици, както и самите нас.
14
5
 
3
 
! Отговори
Не само цигани преди 2 месеца
Възрастни хора си прехвърлят имотите на роднини. А после се пишат бедни и самотни, а с тях живеят няколко човека и нищо не плащат.
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Иванчо Цайса услужливо е пропуснал да спомене за уродливата система на ценообразуване на ВиК-тата, според която, колкото по-големи са загубите на вода по мрежата, които обикновено са кражбите на бойковия хиликторат, толкова по-голяма възможност им се дава да повишават цената на водата.
12
0
 
11
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
Не познавам водно богат всички сме бедни заради сметки.
11
0
 
8
 
! Отговори
Сума преди 2 месеца
Като са бедни що харчат толко вода?
10
0
 
13
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
ВИК-тата имат 60+% загуби по системата на фона на милиардите европомощи по водни цикли и незнам си какво още! Намалете цената двойно защото в момента с високата цена ние плащаме загубите на ВИК, а те нямат стимул да си сменят тръбите защото знаят, че цената винаги ще си я вдигнат! Ако трябва загубите да си ги покриват от фонд работна заплата знаете ли колко бързо ще започнат да сменят тръби като хората?
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Който има джакузи и басейн да плаща на друга цена водата! Какво значи водно беден? Обезводнен ли е, че е водно беден? На човек от семейство по 5 кубика на ниска цена, над 10 кубика на човек от семейство да се плаща по-скъпо и над 30 кубика на човек от семейство да се плаща двойно водата! От къде накъде водно беден? Да продължим да плащаме на Столипиново водата ли? Идете да видите как всеки се перат килими в махалата! Значи ние да работим, а други да чакат наготово?
8
1
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
Вместо сто категории беден, защо най накрая не съкратите разходите като уволните половината персонал които и без това нищо не прави, не намалите цената като започнете да следите дали ВИК-тата си изпълняват инвестиционните проекти и не на последно място, не намалите цената като спрете кражбите на родата на бойко и Пеевски от махалите? Мисля, че това ще е в пъти по смислено решение!