Председателят на КЕВР: Да се въведе категория "водно беден"

Той се срещна с ВиК оператори
13 фев 2024 22:15, Стела Стоянова
87
Председателят на КЕВР: Да се въведе категория "водно беден"
Снимка БГНЕС

Председателят на КЕВР Иван Иванов предлага да се въведе категория "водно беден" заради очакваното повишаване на цената на водата. Иванов се срещна в Кюстендил с ВиК оператори от страната във връзка с проект "Сравнителен анализ на ВиК дружества", предаде БНР.

Поради повишените изисквания към качеството на водата, заради изграждането на модерни пречиствателни станции и други, цената на водата ще се почаква. Какво следва да се направи при такава ситуация, коментира шефът на КЕВР Иван Иванов:

"Така, както има енергийно бедни семейства, така трябва да се въведе такава категория и за семейства, които са със сериозни социални проблеми, които всъщност би трябвало да бъдат подпомогнати, и това трябва да стане чрез Министерството на труда и социалната политика. Второ, може да се въведе двутарифен модел, който извън питейната вода, която се ползва за хигиенни и домакински нужди, извън тази категория да има втора тарифа за водата - който иска с нея да си полива домати и краставици, друг да си пълни басейна, трети - джакузито".

Загубите на вода за 2022 г. за цялата страна са били 61% от общата вода, подадена от природата. Състоянието на ВиК мрежата в страната е лошо – мрежата е стара и около три четвърти от нея са етернитови тръби, чийто експлоатационен живот е изтекъл отдавна. По отношение на свързаността на водоснабдяването страната ни е в челните места в Европа, защото почти всички населени места са водоснабдени, но по отношение показателите за загубите на вода сме в дъното на таблицата, конкурирайки се с Албания, беше казано на форума. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: КЕВРводно беден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
6лв на кубик вода Варна..много бе
46
0
 
9
 
! Отговори
Като преди 2 месеца
Ни поставите и въздухомери, какви бедни ще ни наречете.
45
1
 
11
 
! Отговори
Тъй рече Ванга и хоп преди 2 месеца
Ще ядете с алуминиеви лъжици почти златни хранителни стоки . И водата златна ще стане. Всичко ще ви излиза златно . Такива времена ще настанат.
44
0
 
9
 
! Отговори
Еее преди 2 месеца
Да ви е п м
43
0
 
10
 
! Отговори
Кондьо преди 2 месеца
Тези монополисти и дръвници с тези цени,ще сложат на всеки трудов българин табелата-видимо беден! Явно вече,сопата е нужна за да не духане супата...студена!
42
0
 
11
 
! Отговори
Лукчо преди 2 месеца
"Двутарифен модел" да се въведял,че невмирисаните да станат по-малко от вмирисаните.Това ли ще е новото мото да не се къпем?Във Франция разходът на вода на човек за ден е 800 литра,за 30 дни прави 24 кубика.Нали уж се стремим да догоним страните основателки на ЕС,а не към Африка,където се къпят когато крокодилите са в средата на реката веднъж на три дни.
41
0
 
9
 
! Отговори
Мда преди 2 месеца
Никой не е безсмъртен, намислят ли те, рано или късно приключваш, така ще стане с диктатурата...бойковци, пеевски...толкова ще е...
40
0
 
7
 
! Отговори
Libre comme air преди 2 месеца
Нози е абсолютен. ***!!!
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой му подписа медицинското за работа :)))
38
0
 
13
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 месеца
Всичко се прави, за да ни се бърка колкото се може по-дълбоко в джоба. Ако човек е успял да скъта някакви пари - дай да му ги вземем! Аз например вече не мога да се ориентирам колко струва 1 киловатчас дневна и колко - нощна енергия. Вижте си фактурата. То не са преноси НН, то не са достъпи да разпределителни мрежи... Преди тези щуротии ги нямаше в сметките ни. Цялата работа е да ни грабят. Ама ние сме си виновни. Мълчим и търпим като овце. Докога ще търпим?
37
0
 
8
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 месеца
Но наистина с цената на водата ни се извиват ръцете. През 2016 един кубик вода беше 60 ст., сега е 2 и 60! Последната сметка за вода, която ми се връчи, беше 54 лева! За 18 кубика за 2 месеца. Е прекаляват най-после! В София водата е гравитачна, не се изразходва ток за нея! В други градове се добива с помпи, хайде там е логично да е по-скъпа. Но в София водата идва от Витоша или от яз. Искър. Измислиха глупости, като отвеждане на канални води. Както енергото си измисля глупости, като пренос НН.
36
0
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 месеца
Правото да имаш вода е закрепено в Конституцията. Никой няма право да те лишава от вода, да не можеш да си измиеш тоалетната след голяма нужда. Това значи освен страшни миризми да плъзнат и страшни епидемии. Преди години живеех в Обеля и там спряха водата на целио блок, защото 6-7 семейства системно не плащаха за вода. Стана страшно. Няколко дена не можех да си измия клозета. За миене на ръце да не говорим. Преживял съм го. Знам за какво става дума.Човек се нужда от поне 60 л чиста вода дневно.
35
0
 
5
 
! Отговори
Дам... преди 2 месеца
Някой много напира да влезне в категорията "умствено беден"! И при това няма да е само един, двама или трима! И дъртият комунист не смята ли, че е крайно време да се оттегли доброволно от този иначе сладък поста председател на безсмислена КЕВР???
34
7
 
2
 
! Отговори
до 45 преди 2 месеца
До Анонимен руска подпоркооо баси скапания план щом вече 40 г неможе да ни унищожи а напротив ставаме по-богати по-доволни и по заможни, нещастници
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мафията унищожава българите .Плана Ранът е почти изпълнен.
32
4
 
6
 
! Отговори
Бадните да го преди 2 месеца
Богатите да ги свържат към отделен водопровод . Бедните да ги свържат с канала за вода втора употреба . На половин цена само сега и екстра тъкмо като за вас .
31
0
 
6
 
! Отговори
България в ЕС 2024 преди 2 месеца
а в Комунистически Китай - Водата - Практически БезПлатна и 1.6 Милиарда Китаеца - вече са с развит Навик да се Къпят - Всеки Ден с новата Наредна за Хигиена на КомиПартията!
30
0
 
3
 
! Отговори
деди преди 2 месеца
гледай си пенцията наборе, дай път на младите
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На село имаме нужник . Вода не трябва . Само вестник някакъв .имаме още стари прашни вестници демокрация . Важното че не са гланцирани като рекламните брошури за намаления от веригите. Зимно време ползваме цукало.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къде водно беден, брат ми? Майка ми и баща ми имат един общ водомер за 4 къщи и индивидуален за всяка. Трите къщи не се обитават и имат нулево потребление. Техния водомер показва 10-12-14 кубика. Хубаво. Ама общия показва 50 за месеца. И познай дали начисляват по равно на всички? Не, те къщите били необитаеми, затова начисляват 50 на майка и баща ми. Всеки месец. Така, да си покрият загубите, милите.