България ражда деца, но не ги ражда в България

За първи път у нас проплакаха по-малко от 50 хил. бебета
22 фев 2024 17:30, Нели Христова
168
България ражда деца, но не ги ражда в България
Снимка: Pixabay/Pexels

За първи път по-малко от 50 хиляди бебета са се родили у нас през 2023 г. В последното десетилетие броят на новородените е намалял с около 10 000.

49 610 са новородените за 2023 година, показват данни на Индекс на болниците. Това е с 2062 деца по-малко в сравнение с предходната 2022-а.

Според статистиката за последно бебета са били над 60 хил. на година през 2019 г., но още след 2010 г. тенденцията за намаляване на новородените е стабилна. През 2012 г. са проплакали 64 хил. новородени - с около 7000 по-малко от предходната година и със 17 хил. по-малко от годината на бейби бума – 2009 г.

Понижаването на раждаемостта и повишаването на средната възраст на населението е тенденция не само у нас, а в цяла Европа, коментира д-р Антон Тонев, съветник на здравния министър проф. Христо Хинков, пред “24 часа”.
Причините за все по-малко бебета са комплексни - условия на живот, социален статус на родителите, спокойствие са част от тях, категоричен е той.

Според д-р Юрий Хранов от “Майчин дом” това се дължи на променената социално-икономическа обстановка и на много международни фактори.

"Има голяма миграция и липса на трудова заетост и финансова обезпеченост при младите семейства. Отиват да работят в други страни и обикновено раждат там. България ражда деца, но не ги ражда в България", казва той.

За Тонев подобряването на живота у нас е най-силният фактор, който ще върне хората и ще ги мотивира да създават повече деца. А конкретната политика на здравното министерство е да повиши с 5 млн. лв. средствата за Центъра по асистирана репродукция. Тя е приета в държавния бюджет. "Целта ни е нито една двойка да не търси решение по частен начин", обясни съветникът.

В 100 болници са се извършвали раждания през миналата година. Сред лечебните заведения, където са се родили най-много бебета - над 2 хил., са "Майчин дом", "Шейново" и "Надежда" в София, както и "Селена" в Пловдив.

А най-малко са проплакали в Балчик, Ихтиман, Мадан, Луковит. Според статистиката на Индекса на болниците

през 2023 г. в Балчик са се родили 36 деца, в Ихтиман и Мадан - по 39, а в Луковит 48

Броят на новородените намалява, но делът на абортите в България продължава да бъде много висок в последните години и страната ни е начело по брой аборти на 1000 жени във фертилна възраст (15-49 г.) в Европейския съюз. Статистиката от 2022 г. отчита само легално регистрираните манипулации, което означава, че броят им може да бъде значително по-голям.

В България се запазва и тенденцията ражданията със секцио да са повече от естествените раждания. През 2023 г. естествените са под 50%, тези с цезарово сечение са достигнали 51% от всички раждания. Причините, поради които жените предпочитат секцио, са различни.

Все повече бъдещи майки поръчват хороскоп на нероденото си дете, според който, ако се появи на бял свят в конкретен ден, дата и час, ще има велик успех в живота. За това раждат планирано чрез цезарово сечение, разказват акушер-гинеколози пред "24 часа".

Секциото крие много рискове, категорични са експерти. Затова и препоръките на СЗО са максимум 10-15% от жените да раждат оперативно.

Тенденцията жените да раждат късно заради кариерата също влияе на броя на новородените. Докато обаче гони успех в работата, напредва възрастта и яйчниковият резерв на жената се изчерпва и забременяването става все по-трудно, казват експертите. Затова се наблюдава и повишаване на асистираната репродукция - инвитро”.

Добрата новина е, че процентът на ражданията с починали деца за 2023 г. се запазва - 0,5%

Новородените с тегло под 2500 грама, за които са полагани грижи са 12,32%. Това е повече в сравнение с предходната година, показват данните. За д-р Хранов причините са промененият двигателен и хранителен режим на майките, както и новите технологии оказват влияние.

"Жените нямат физическа активност, искат кариерно развитие. Някои неглижират затлъстяването, както и храната, която съдържа неблагоприятни вещества. А това влияе на майката и бебето", уточни специалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 11 И сега има данъчни облекчения. 600лв на дете годишно. Предвид, че ДОД е 10%, това означава 500лв месечно без данъци на дете.
28
4
 
4
 
! Отговори
vs преди 2 месеца
Защо ли!?
27
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Цяло поколение си пожертва живота, за да си уреди децата на запад, а скоро ще се наложи да бяга назад. Най-обичам да чувам, когато някой завършил уж престижен университет на запад решил да се връща обратно, щото видите ли изведнъж се сетили че много обичали България. А истината е, че на запад сте нафиг ненужни. А и някакви семинари посещавали и викат завършихме там. Някой има ли на идея, колко струва образованието там и, че те го изплащат и след като се пенсионират? Дъвка за наивници.
26
5
 
17
 
! Отговори
Stalinista преди 2 месеца
В Испания най-ниската раждаемост откакто се води статистика, в Швеция най-ниска раждаемост от 22 години насам, раждаемостта в Китай е спаднала до рекордно ниско ниво, раждаемостта в САЩ е на най-ниското си ниво от 70-те години. Някой иска да редуцира населението, сега пък нямало кой да работи, ако няма раждаемост???
25
4
 
1
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 месеца
Тенгри, Тангра (Т) се изписва център с диагонални нагоре полугреди И две странични полугреди. Два нови стандарта се завеждат за пълна глаголица и фонетична глаголица! Фонетиката ще е сходна с пълната , но с повече от 30 символа! Забранява се новите стандарти да се използват с християнски или ислямистки контекст!
24
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 16 Лично познавам доста българи - мъже с по над 5000Е месечен доход, но без деца. Та твоите 1000Е няма да решат проблема.
23
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ражда предателите , с модерно име емигранти..
22
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 19 задружните и многолюдни семейства ги е имало в началото на миналия век по селата. После идва съветската армия, социализма, ТКЗСтата и панелките.
21
4
 
17
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 2 месеца
Важно е да има електорат от роми за ГЕРБ и ДПС!
20
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българката и в чужбина не ражда повече от едно дете, в много, ама в много редки случаи! - две!!! Живея в чужбина 24 години, обиколил съм почтти половината свят - Европа, двете Америки, Азия и страните от Бл. Изток - навсякъде където съм срещал българки е едно и също, изключение е Бл.Изток, там е 50/50 едно или две деца, тъй че, проверете си информацята.
19
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е следствие чалгаризацията на нацията.Изчезнаха изконните български ценности,задружните и многолюдни семейства.На преден план са печалбарството и удоволствията,като че ли утре свършва света.
18
7
 
12
 
! Отговори
Хасан преди 2 месеца
Вкарвай мигранти, глези ромския електорат-това е новата държава Чалгария
17
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Топим се като ланския сняг и на никой не му пука.Ще се усетим,ама ще бъде късно.
16
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това с насърчаването са глупости от Соца. Като взимат по-добри заплати, тъкмо ще имат по-голям шанс да изучат децата в чужбина и там ще си останат. Само 1 може да помогне и това са по-високи доходи. Мин. заплата 1000 евро, това е. Всичко друго е мижи да те лажем.
15
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Жените се праскат с който им падне и после ходят по гениколози да им чистят каналите от налипи, защото заради разюздания си живот са се напълнили с бактерии и не могат да имат деца. Не ползват презервативи, пускат отзад и после отпред и всички бактерии от здника се пренасят във влагалището и после оле мале защо не мога да забременея.
14
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще гласувам за тези политици,които успеят да върнат децата ни от чужбина.
13
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На жените първият им приоритет са парите, след това децата и най-накрая мъжът.
12
15
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 месеца
ПРАВЕТЕ ЛЮБОВ, А НЕ СОЦИАЛИЗЪМ.
11
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има сбъркана държавна политика за задържане на младите хора в страната и насърчаването им да отглеждат деца.Толкова ли е трудно да се направят данъчни облекчения на работодателите срещу по-високи заплати или майчински на служителките си,съответно на мъжете им.
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БЪЛГАРИЯ ДЕЦА НЕ РАЖДА.