Парадокс: Евтините дрехи поскъпват най-много заради екотакса

Тя ще е по-висока за изкуствените дрешки
24 фев 2024 22:35, Стела Стоянова
106
Парадокс: Евтините дрехи поскъпват най-много заради екотакса
Снимка БГНЕС, архив

Евтините дрехи, които са с ниско качество и бързо се износват, ще поскъпнат най-значително заради въвеждане на нова екотакса върху текстила. Това коментира Сирма Желева, изпълнителен директор на Българската асоциация по кръгова икономика, пред „Телеграф“. Поводът е, че Европейският парламент подкрепи предложеното на Европейската комисия за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г. Новите правила имат за цел да намалят количеството на отпадъците, генерирани от текстилната индустрия, която е четвъртият най-голям замърсител след хранителната, строителната и мобилната. Желева коментира, че предстои директивата да бъде представена и обсъдена в Съвета към Европа, за да се реши финално как ще изглежда.

В обхвата на новите правила попадат текстилни изделия, дрехи и аксесоари, спално бельо, включително килими, матраци и продукти, съдържащи материали, свързани с текстила, като кожа, гума или пластмаса.

Целта е да се въведе разширена отговорност на производителя на текстил. Важното за потребителите е, че както в момента се събират отпадъци от пластмаса, стъкло, хартия, метал, по същия начин трябва да е и с текстила. Промяната, която предстои да настъпи от следващата година, е, че на определен брой население трябва да се събира определено количество текстил.

Тези, които пускат дрехи втора употреба, ще бъдат изключени от обхвата на задължените за разширена отговорност на производителя.

Ключовото е, че производителите или вносителите ще заплащат продуктова такса, както е с пластмасите, обясниха от асоциацията. Все още не е уточнено как точно ще се събира, тоест дали ще е на килограм стари дрехи или по-друг начин. Екотаксата ще бъде по-висока за изкуствените материали, които не подлежат на повторна употреба или рециклиране и дрехите са от най-ниския ценови клас. Ще има заложени изисквания към производителите относно качествата на материалите. На база тези екологични критерии таксите, които се заплащат, ще бъдат определени към определената категория. По-специфичното при текстила е, че трябва да се проследява по-детайлно какво се случва с отпадъка от контейнерите и каква част може да се рециклира и кое може да се използва повторно или кое трябва да се депонира или гори. Тази система трябва да бъде изградена и да се структурира на територията в ЕС и у нас от 1 януари следващата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: екотаксаевтини дрехи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 47 Изчистена синя тениска като на Марк обикновено е от няколкостотин до 2-3000 евро в зависимост от марката и материала. Не си мисли, че купува китайски по 5лв. Такива като него не ги боли за парите за дрехи грам. Целта им е ти да не си купуваш нови дрехи, щото им разваляш идилията.
41
0
 
7
 
! Отговори
Разбирач преди 2 месеца
Някой път попадам на супер дрехи - качество, стил, размер - абе като за мене правени. Но много рядко. Предния път като намерих такава тениска, дадох цифра пари, но мога да ви кажа че тая тениска е толкова добра, че се скъса и още си я нося вкъщи. Просто като обикнеш една дреха и ти става жал да я изхвърлиш. Все едно да изхвърлиш себе си. Имам и едни таквиз дънки - скъсани са на гъ3ъ, мисля да си ги правя къси панталонки. Жената ги ши един път но пак се разпраха, че ги носим вкъщи. Ко да прая
40
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Още ли не сте разбрали идеята е да се увеличават само доходите на най-бедните паралелно с минималната работна заплата докато в един момент всички се окажат на минимална с изключение на малкото предатели на родината. Едновременно с това да се вдигат цените като се премахват евтините коли, дрехи, опаковки, ток, отопление чрез измислени такси, а извън ЕС ще си живеят нормално докато тук ядете насекоми.
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 42 Мога да ти кажа, че скъпите дрехи при правилна подръжка- хубави препарати и да спазваш горе-долу етикета("не се пере на пералня"=пери на ръчна програма) не мърдат с куп години. За 10 години да съм оставил 2-3 купени ежедневни скъпи дрехи за домашни. Не щат да се износват и това е. Но.. Не са купени тук. Евтините като цяло излизат по-скъпо, защото след 2 пранета са като носени 2 години. И на това искат да сложат такси, защото хората трябва сигурно голи да ходят или да са модерни с кръпки.
38
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Важното за потребителите е, че както в момента се събират отпадъци от пластмаса, стъкло, хартия, метал, по същия начин трябва да е и с текстила"..............Аз спрях да ги събирам разделно още в първите месеци след като въведоха казаните за разделно изхвърляне след като видях, че камиона ги изпразва на едно и също място.
37
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В САЩ вече напредват с тормоза на хората. От тази година всяка нова кола трябва да има механизъм за спиране на двигателя при команда от полицията, за да предотвратели катастрофи от пияни и гонки с полицията. Скоро и тук ще дойде. "You will own nothing and will be happy."
36
0
 
8
 
! Отговори
Богат Мъж преди 2 месеца
Евтиното винаги излиза скъпо. Но и не трябва да купувате твърде скъпи неща. Много често дрехи с нормални цени (40-50-100лв) траят години наред, а маркови вейки (по 400-500-1000лв) траят за един сезон. Просто човек трябва да може да разбира от дрехи - може да е евтина или скъпа, но като я носи човек правилно, демек - той си е решил, че тази дреха му пасва - те тогава се превръща в мода. Виждал съм ора с втора употреба изглеждат кат модели и дизайнерски бият на клoшари. Така че много зависи.
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 14 За митници да си чувал? Отиваш в пощата, плащаш такси и мита и освобождаваш пакета. Не го мисли. Официалната програма на ООН за 2030 е да имаш право на 2 чифта дрехи на година, 1 пътуване със самолет на 2-3 години, 50гр месо на седмица с тенденция да стане 0, кола да караш най-много до работа в града заради квота колко ток може да ползваш, да се грееш малко(вече пробутват такси за енергия над Х месечно), дигитална валута и 0 кеш, като така ти спират парите на мига, ако решат...
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези от ЕС не се спряха с техните еко такси.
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Отиваш да плащаш такса за брачна церемония, а на касовата бележка пише:- "Заповядайте отново".
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 32 В Китай всичко е фасада и всъщност много хора са на ръба да умрат от глад заради липса на работа или нищожни заплати за 12 и нагоре часа работа. Масово работниците им спят по улиците и нямат и за храна. А свободата там е на топ ниво- ако кажеш нещо срещу правителството, ти режат социалния кредит и в магазина не можеш да купиш 1 хляб, защото кеш не приемат. Това същото сега ни пробутват на нас, но подмолно чрез създаване на хаос, в който да влязат с шутове и да наложат диктатура.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това не е малък парадокс на фона на огромния парадокс в България - още при раждането ти пишат акт за раждане.
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 34 Целта на цялото това с "екологията"(Ще пазим земята, като сечем растенията и избиваме животните, че пръцкали), полове, емигранти и т.н. е хората да се разбунтуват. Тези горе искат хаос, за да могат да влязат с твърда ръка и да наложат диктатура. Ако няма този повод, хората не биха допуснали да станат роби. Тактиката е като на комунистите преди има-няма век.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 24 *** Какво точно се опитваш да кажеш и на какъв се правиш? Темата е, че дрехите на обикновените хора поскъпват. Велик ли си? Богат ли нещо? Имам само като тениски 15ина плейн от магазина им купени, още десетки dg, sl и т.н. Това не ме прави велик като г..ци като теб, които не могат да оценят, че всички сме хора и не трябна да се величаем. На мен политики за правене на хората на роби не ми харесват. Съветът ми е малко да слезеш на земята.
28
0
 
12
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 месеца
до 31. Имаш право. Лошото е, че светът тръгва по спиралата на анархията. Хората ще започнат да се бунтуват. Някой скришом, други открито.
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какви екотакси,бре? Само на еко такса ще ми стане баба Урсулка. Има късмет, че я пазят. До сега перушината щеше да и хвръкне. Има да я скубят милиони хора. Екотакса! Ама-ха! Тръгнала с екологично палто, а не знае, че 600 години ще се разгражда, докато животинската кожа заминава за 6 месеца.
26
3
 
12
 
! Отговори
а в Китайски Градове преди 2 месеца
вече всеки 10ти е Милионер в Зелено, благодарения на Брюкселската Зелена Сделка и Войната на НАТО срещу Путин - вижте снимки от произволен Китайски град, дори от набеденият Ухан - каква Архитектура, каква Инфраструктура!
25
2
 
14
 
! Отговори
до дедо Ташунко преди 2 месеца
Целта е да се пълнят хазните понеже Европа обещава милиарди на Украйна. На Полша вчера обеща 137 милиарда или нещо такова- може да се провери по статиите. Та, целта е да се получи свръх инфлация, за да приберат парите на хората. Нямат от къде да ги напечатат. Всичко заминава за снаряди.
24
0
 
10
 
! Отговори
Докога Ще преди 2 месеца
ги Търпиме?! просто така си Питам!
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Честит ви евроатлантизъм.