България се топи, за 9 години населението на страната намаля с 800 хиляди души

Раждаемостта спада, броят на починалите се увеличава
709
България се топи, за 9 години населението на страната намаля с 800 хиляди души
Снимка: БГНЕС

С близо 800 хиляди души намалява населението на България за периода между 2013 и 2022 година, съобщи БНР като се позова на данни от Статистическия справочник "Демография, икономика и социално осигуряване" на Националния осигурителен институт за 2022 година.

Още по темата

През 2013 година живородените деца у нас са близо 66 600, през 2022 с 10 000 по-малко. Почти половината от децата са родени от майки на възраст между 25 и 34 години.

През 2013 починалите българи са 104 000. Броят им ежегодно се увеличава като при пика в разгара на Covid кризата - достига 149 000 през 2021, а в края на 2022 г. - 119 000.

За десетилетието естественият прираст расте от -37 700 до -62 200. Раждаемостта спада от 9.2 на 1000 души от населението до 8.8. Броят на осигурените нараства с 64 000 за периода. Броят на пенсионерите намалява с близо 160 000.

Близо 9 милиарда са били разходите в бюджета на Държавното обществено осигуряване през 2013 г. През 2022 вече надхвърлят 18 милиарда лева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


709
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
450
3
 
2
 
! Отговори
до 576 преди 2 месеца
определи какво е квалифициран, който не може дс си намери работа
449
3
 
12
 
! Отговори
емигрант преди 2 месеца
България се топи! Браво! Закривай комунистическата ***!
448
2
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
До 573: не си прав, защото масово бабите днес, които са възпитани по време на соца и продукт на него време си хвърлят *** през терасата. Младите които плюеш са възпитани от родители отгледани по време на соца, с манталитет и ценности заложени в тях времена, тоест днешното зле е продукт на същите тези хора. Тогава масово си бяха тарикати, да минат метър, да не си дава зор, нали бригадата ще изкара петилетката. А високият ви стандарт беше заради кредитите които държавата теглеше.
447
2
 
10
 
! Отговори
Мда преди 2 месеца
Във всяка държава има трудови роби, работата е там че в добре развитите държат робите на минимума да имат най-малкото нужно (приличен дом, кола не по стара от 10г, пари за качествена храна, 3-4 почивки на година, да не се притесняват за ежемесечните си битови сметки), от друга страна тук седиш на тръни и даже не може да си намериш работа дори и квалифициран да си, за да си покриеш тези нужди. Но пък татко Путин, голямо богопочитание кремълски п*лячовци, много го обичате.
446
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много мази са пълни с пирони! Но днес са малко чекмеджетата с кюлчета!
445
1
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
До търпелив: не съм казал, че 100% е било зле, но количеството брак в соц производство е изключително голямо, като се добави и нерентабилни производства като Кремиковци и други подобни, Отделно, че максимата: всеки да е на работа и да взима заплата също много стимулираше мързела, а и колко мази в България са пълни до пръсване с крадено от заводите не е истина. Шепа пирони всеки ден. Може да не му трябват, ама ей така, да има, да не е капо. Целият модел беше сбъркан.
444
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Радослав - по онова време хората бяха ХОРА! Не ми пука за соца! Получавахме малко, нямахме много, но се познавахме всички, помагахме си всички! Тогавашните тарикати са днешните демократи. Не се избивахме по пътища, за пари, от злоба. Всяка година бях на море, децата ни се образоваха. Който си казва истината си я казваше и тогава. Псувахме партийните за глупостите, гонехме ги от колективите, ако трябваше. Тези пропаганди са за такива като вас - модерните евроатлантици.
443
3
 
1
 
! Отговори
Търпелив преди 2 месеца
До До 568-личи си възпитанието ти...по американски-я кажи какво умееш да вършиш и работиш. Да видим какво си усвоил. Не да се звериш ***.
442
3
 
5
 
! Отговори
До 568 преди 2 месеца
Защото световната инфлация изяде парите, т*поумник такъв, не за да забогатяват. Но това не се случва, защото на власт е мафията и парите се въртят в едни и същи п*д*раси с много имоти в чужбина и скъпи коли
441
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А в здравеопазването се наливат около 10 млрд лева! Къде отиват? Явно не за здравето на пациентите, а на медиците! Добра обратна прогресия - едното намалява, но за негова сметка другото се увеличава! И пак събираме пари за да лекуваме децата си! За да има и за украина...
440
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мозало. Аз тая държава отдавна съм я отписал. Проста, диктаторска и агресорска държава. По модел на Кремъл.
439
6
 
10
 
! Отговори
Търпелив преди 2 месеца
Ми не е точно така Радо, в производство съм работил 6 години, в цехове. Не всичко беше лошо, добре е да сме обективни. Произвеждахме качествени обувки, дрехи. Уреди. В малки населени места имаше работа, днес някъде дори чушки няма кой да насади. От първия ден и искат големи заплати...и защо да им ги дадат?
438
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дерзайте краеарофили откак САЩ стъпи в Бг умре се.
437
3
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
До 569: трудно ще те разбере поколение откърмено с идеята, че количеството е качество само по себе си. За тях е важна бройката, затова все обясняват как по време на цоца се произвеждали Х броя от дадена стока, без да споменават,че 60% от произведеното е било технологичен брак или с толкова ниско качество, че дори в СИВ не са го искали. Важно е там да се запише в петилетката, че са направени бройки, а това,че са изхарчени 20 лева за да се произведе дефектна бройка никой не го смята.
436
3
 
11
 
! Отговори
Търпелив преди 2 месеца
уча малкия си син така: във всички епохи и власти са нужни хора, които да работят. Просто работи. Не се забърквай с политиката никога.
435
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Преди като са били в пъти по-малко, какво е станало? Да не би да е необходимо непрекъснато увеличаване до безкрай? Отсега започнаха да реват как изк. интелект ще ликвидира много работни места, какво ще настане, ако се увеличаваме непрекъснато? От бездействие най-вероятно ще се множат бандите, а читавите ще се крият като лалугери, затова обръшайте внимание на качеството, а не на чалгаджийска папппплач.......
434
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато колективния запад е определил територията за сметище , така се получава . Ние какво правим за родината ?
433
1
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
До 584: влизането някъде не гарантира нищо! Това, че си влезнал в училище не ти гарантира образование! Всичко си зависи само и единствено от хората. Който работи, има желание за развитие, върви напред. Който го мързи ако ще и в рая да влезем ще си остане на същото ниво и ще мрънка, че не получава мана небесна! Виж първо себе си и околните и се замисли дали проблема е в ЕС или в съседа ти който си хвърля *** през терасата и се скатава за да не разрива сняг зимата например?
432
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"естественият прираст расте от -37 700 до -62 200" . Когато температурата от -1 стане на - -5, тя пада, а не расте. Това са отрицателни стойности. Много ви е зле математиката в този сайт. 2-3 пъти чета, за да да се чудя как така повече умират отколкото се раждат пък естествения прираст расте. Чак накрая видях, че става въпрос за отрицателни числа.
431
3
 
12
 
! Отговори
555 преди 2 месеца
Даа , изобщо у нас направиха нещо псевдо преход -фалшив преди 34 годиниПо лошото е че успяха да ни разделят , а това не ни помага - постигнаха си целта , да вярно е и това че изобщо не го трогва нищо тези *** ! Удариха и младежта , това е за 100 години напред - пълна деморализация и култура на ниво нула !