Почина българският патриарх Неофит

Главата на БПЦ страдаше от белодробно заболяване
Обновена: 14 мар 2024 00:36 | 13 мар 2024 23:03, Красимир Ангелов
187
Почина българският патриарх Неофит
Снимка: БГНЕС

На 78 години почина Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Българският патриарх бе приет в болница в края на ноември миналата година заради белодробно заболяване. От Рождество Христово насам бяха отслужени десетки молитви за негово здраве, а и в последните седмици множество патриаршии призоваваха за молитви за Неофит.

Тъжната новина бе потвърдена и от митрополит Антоний.

Негово Светейшество Неофит е роден на 15 октомври 1945 г. в София със светското име Симеон Димитров. След завършване на средното си образование е приет за ученик в Софийската духовна семенария, която завършва през 1965 г.

От септември 1967 г. е студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, която завършва през 1971 г.

От есента на 1971 до 1973 г. той е на богословска специализация в катедрата по "Църковно пение" при Московската духовна академия. От 1 септември 1973 г. е назначен за преподавател по източно-църковно пение и диригент на студентския хор при Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София.

През 1975 г. е постриган за монах в Троянския манастир с името Неофит от патриарх Максим. През 1977 г. в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ е възведен в архимандритско достойнство. От декември 1985 г. е протосингел на софийската митрополия и като такъв на 8 декември е хоротонисан в епископски сан с титлата Левкийски.

От декември 1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, а на 26 юли 1991 г. е избран и за пръв декан на възстановения Богословски факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Този пост той заема до януари 1992 г. През същата година е назначен за главен секретар на Св. Синод и председател на Църковното настоятелство при патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

През 1994 г. е избран за Доростолски и Червенски митрополит. През 2008 г. става „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет. Званието е връчено за цялостен принос в развитието на духовността в СУ и за активното му участие.

През 2010 г. е удостоен от президента с орден „Св. Кирил и Методий” – огърлие „за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия „Св. Климент Охридски”, за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод неговата 65-годишнина”.

На 24 февруари 2013 г., неделя, на Патриаршески избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит е избран за Български патриарх и Софийски митрополит.

Интронизацията на Негово Светейшество Неофит като патриарх Български е извършена още същия ден в „Св. Александър Невски“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още по темата: БПЦпатриарх Неофит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Определено не е Фит като Нео
88
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бог да го прости! Беше благ и смирен духовник. Дано наследникът му да бъде като него, а не парвеню демонстриращо лукс с ролекс и ауди!
87
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Патриарх Максим като не се ваксинира да не би да е още жив? Антиваксърите, трябва да разберете, че с или без ваксина все от нещо се умира. Ако искате да броим колко ваксинирани и неваксинирани са починали за 24 часа?
86
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И за Русия и украйна се отнася.
85
8
 
22
 
! Отговори
Стига лицемерие! преди 2 месеца
А демократът-ционист Соломон Паси в ефира пред цяла България каза: - Майната му на Православието! Юдеите ни унищожават като християни и като народ!
84
4
 
7
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
В чужбина съм няма да мога да дойда този път. Беше решителен и отзивчив с вярващите в делото Христово.
83
5
 
15
 
! Отговори
Сега у Сглобката преди 2 месеца
ще се Изядат наистина живи, кой ще е Следващият Агент на Чело на така наречената Българска Патриаршия! тука вече, ще е люто, окобено без Алексей, да прави Сбирки по Девически Манастири!!
82
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Както се казва - айде у Малашевци.
81
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ТВ се изложиха бая половин час криеха. Оставка на директора.
80
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Един по един вампирите отиват в пъкъла.
79
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зглобката работи яко факт.
78
4
 
7
 
! Отговори
Ех добри години преди 2 месеца
бяха, добре се напапкаха, златни ролекси и кво ли не!
77
5
 
3
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 2 месеца
Ковид 19 със 100%
76
3
 
19
 
! Отговори
House M.D. преди 2 месеца
В статията е пропуснато най-важното. От 1983 г. се подвизава под името "Симеонов".
75
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да го погребат в музея на комунизма
74
5
 
5
 
! Отговори
Дебел(O)(O)кият к0к0 преди 2 месеца
това ще е Плочата за Дни Наред, Пореден Фишек, Димна Завеса, докато Изпарявам Милиардите на Българският Народ, а Сглобката се Ротира!
73
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще наблюдавам с интерес дали ще напишете 200 статии по темата както за смъртта на британската кралица, или само 5-6 статии преди да смените плочата.
72
7
 
4
 
! Отговори
а Кажете преди 2 месеца
Кейт Мидълтън - Жива ли и тя или и нея 4 месеца ще я държите на Лед, докато дойде Удобният Момент да се Обяви?! а Бабата на Макрон се оказа, че била Мъж първите си 30 години от Живота, преди да стане Транс! рождено име Jean-Michel Trogneux!!
71
6
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
Боко идва на власт и го е отровил, за да инсталира сега русофила Николай с ролексите.
70
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Подкрепяше Жужака за Украйна. Посолството го елиминира!