Горан Благоев: Тежко и горко ни, ако Николай стане патриарх

Той има бизнес и политическо влияние, смята журналистът
15 мар 2024 13:23, Петър Бойчев
77
Горан Благоев: Тежко и горко ни, ако Николай стане патриарх
Снимка БГНЕС

"Бих искал да призова българския народ да се моли за един достоен патриарх, защото тежко и горко ни заради този, който се е задал от Пловдив". Това каза за "Евроком" журналистът и историк Горан Благоев.

"Забележете, той се опита два дни преди кончината на Неофит, да покаже каква власт се демонстрира пред Светия Синод, защото хората, които бяха от Сливенската епархия и подкрепяха протеста за каноничен избор за Сливенски митрополит, бяха наистина спонтанно организирани. А протестът от Пловдивската епархия беше под строй", каза още Благоев.

Още по темата
Според него демонстрацията на власт от митрополит Николай пред Светия синод е наистина много опасна. "Той разполага с бизнес и политическо влияние. Българската църква не я чака нищо добро, ако нещата тръгнат в посоката, в която той е тръгнал", предупреди Благоев, който е автор на единственото интервю на българския патриарх Неофит, дадено директно в ефир.

Според Благоев има малко кандидати, които биха били подходящи да заемат поста на новия български патриарх. "Един от тях е изключително балансиран, човек, който е добре приет, пази дискретен баланс по отношение на руската църква, което не е маловажно и има добри контакти с други поместни църкви. Мисля, че този човек е подходящия, но се опасявам, че понеже не е много в кръговете и няма много шансове“.

Благоев припомни предишния избор за партриарх. "Искам да припомня кои бяха тримата кандидати преди 11 години за български патриарх. Това беше митрополит Неофит – агент “Симеонов", Старозагорският митрополит Галактион, известен като агент "Мишо" и ловчанския митрополит Гавриил, за който се знаеше, че няма досие, но има някакви подозрения, че може би няма досие в България, защото е някъде в Москва. Казвам го като хипотеза, но представете си, ако този човек Гавриил, с неговата откровена русофилия, беше в момента български патриарх, какво щеше да се случи“, допълни той.

"Сега не знам дали има опция да стане патриарх, но определено Неофит беше подходящия патриарх, в подходящото време. Друг е въпросът, че очевидно не му стигна времето и силите да свърши много неща, като например да има куража да застане срещу една част от Светия Синод“, каза още журналистът и историк.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Страха е голям защото за такива хрантутници кранпето ще бъде затворено
73
2
 
0
 
! Отговори
Георги преди 1 месец
Тоя господин никой кои му дава трибуна въобще той ще коментира кои е подходящ и кои не за него ще е най-добре християнство да няма
72
5
 
3
 
! Отговори
S. преди 1 месец
Горян Благоев има вид на човек, който излъчва силна злоба и неприязан. Не знам изобщо кой го интересува мнението на това злобно русофобско човече. Да си гледа там политиката този "набожен" човек и да гори той знае къде.
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То ли най богатит корумпиран ,ами поповете знаят кой кое)
70
0
 
3
 
! Отговори
тоти преди 1 месец
Тези с мерцедесите ,,да се наредят на опашката''!!
69
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не трябва да забравяме, че всеки един Българин е Бог! Българската култура е Божествена. Когато ние Българите се изкачим на Седемте Рилски Езера, ние се превръщаме в Богове. Какво означава това? Примерно Аз става Бог и те уважам и ти си Бог и ти ме уважаваш и това е нашата култура - уважение един към друг понеже сме Богове. По време на социализма въведоха завистта, понеже този е комунист и стои високо горе, а ти си никой и стоиш долу. Та спомнете си за Бялото Братство на Беинка Дуно - Петър Дънов
68
3
 
2
 
! Отговори
&~~ преди 1 месец
Хайде, щатните църковни клюкарки отново се включиха в плюенето. Хайде, малко имайте срама - в траур сме.
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма как да си служител на ДС/КГБ и на Христа едновременно. "Не можеш да служиш на Бога и на мамона" е казал Господ. Тия са християни, колкото Медведев е трезвеник.
66
3
 
7
 
! Отговори
Дб/ПП Роми преди 1 месец
Всички евроантлантици да се строят на жълтите павета Утре в 10 часа Украйна има нужда от вас , да се биете на Фронта, не бъдете Мишлета без .ишлета а бъдете мъже и елате да се биете в окопите с вашите украински братя
65
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За патриарх е добре да се избере изкуствен интелект.
64
12
 
3
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Кой го пита този балък ? Да не се меси където не му е работа и да си гледа телевизията. Голям специалист се изкара този евро-атлантик!
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наскоро в интернет попаднах на стар запос от предаванео за религия на Горан Благоев по БНТ. Интересуваше ме плачещата икона на Богородица при смъртта на патриарх Максим, но попаднах на друга, в Северозападна България. И Горан Благоев каза, че иконата е плачела през цялото време на бомбардироеките над България през зимата и пролетта на 1944 г. и изброи по дати кога и кои градове са бомбадирани, НО ! не каза нито веднъж от кого са бомбардирани, за да плаче. Иконата е плакала и през 1923.
62
1
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
какъв патриарх тои тичаше по митингите на сдс и със свещ палеше полите на червенитебабички затова му викаха светулката това не е божи човек това е политическо лицезамесено в скандали това е позор за църквата
61
6
 
8
 
! Отговори
свинята преди 1 месец
този се изкара голяма светиня-не каза една добра дума за неофит
60
1
 
7
 
! Отговори
Лудото Коле преди 1 месец
Изберете мене и ще налепя с тапети всички църкви и манастири!
59
4
 
21
 
! Отговори
Чобан Ходжа PhD преди 1 месец
Прав е Горан Благоев, Пловдивския поп ще облепи с тапети де що църква има и ще ги обикаля с мерцедеса да му снасят гювеч да има за ролекси.
58
0
 
5
 
! Отговори
нека има нов преди 1 месец
то навсякъде е еднакво , ами ген Танев преди края му е с 165 обвинения за влияние, 30 процента, отворил фирми за складовете, лабораториите , там мутафчията нарочно не отвори 80-90 лаборатории , та тест за дрога да се прави за 6 м до 3 години . 500 кинта беше . Шефа влачи големите торби вкъщи, а клисарадопива винцето и дояжда от питките .
57
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво ще се случи ако патриархът е русофил?
56
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Достойна позиция.
55
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи на Благоев му пречи Гавраил щото бил русофил, ама пречи му и Николай щото не е русофил и е за Украйна.Е какво искаш Благоев, ти и оня сатана Калин Янакиев.Накрая приемете исляма и всичко ще си дойде по местата.ДБ е лобито на исляма в 21 век за България.