Горан Благоев: Тежко и горко ни, ако Николай стане патриарх

Той има бизнес и политическо влияние, смята журналистът
15 мар 2024 13:23, Петър Бойчев
77
Горан Благоев: Тежко и горко ни, ако Николай стане патриарх
Снимка БГНЕС

"Бих искал да призова българския народ да се моли за един достоен патриарх, защото тежко и горко ни заради този, който се е задал от Пловдив". Това каза за "Евроком" журналистът и историк Горан Благоев.

"Забележете, той се опита два дни преди кончината на Неофит, да покаже каква власт се демонстрира пред Светия Синод, защото хората, които бяха от Сливенската епархия и подкрепяха протеста за каноничен избор за Сливенски митрополит, бяха наистина спонтанно организирани. А протестът от Пловдивската епархия беше под строй", каза още Благоев.

Още по темата
Според него демонстрацията на власт от митрополит Николай пред Светия синод е наистина много опасна. "Той разполага с бизнес и политическо влияние. Българската църква не я чака нищо добро, ако нещата тръгнат в посоката, в която той е тръгнал", предупреди Благоев, който е автор на единственото интервю на българския патриарх Неофит, дадено директно в ефир.

Според Благоев има малко кандидати, които биха били подходящи да заемат поста на новия български патриарх. "Един от тях е изключително балансиран, човек, който е добре приет, пази дискретен баланс по отношение на руската църква, което не е маловажно и има добри контакти с други поместни църкви. Мисля, че този човек е подходящия, но се опасявам, че понеже не е много в кръговете и няма много шансове“.

Благоев припомни предишния избор за партриарх. "Искам да припомня кои бяха тримата кандидати преди 11 години за български патриарх. Това беше митрополит Неофит – агент “Симеонов", Старозагорският митрополит Галактион, известен като агент "Мишо" и ловчанския митрополит Гавриил, за който се знаеше, че няма досие, но има някакви подозрения, че може би няма досие в България, защото е някъде в Москва. Казвам го като хипотеза, но представете си, ако този човек Гавриил, с неговата откровена русофилия, беше в момента български патриарх, какво щеше да се случи“, допълни той.

"Сега не знам дали има опция да стане патриарх, но определено Неофит беше подходящия патриарх, в подходящото време. Друг е въпросът, че очевидно не му стигна времето и силите да свърши много неща, като например да има куража да застане срещу една част от Светия Синод“, каза още журналистът и историк.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първо на Благоевците им пречеха агентите на ДС...., а сега им пречат просто всичките, защото са християни.Кога ли ще си покажат ислямския вид.
53
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тежко и горко на Горан Благоев.Николай ще бъде силен патриарх с обществена позиция и там номера на *** няма да мине както с Гешев.
52
4
 
4
 
! Отговори
Роб Халфорд преди 1 месец
Аз съм новият патриарх на БПЦ, защото винаги съм бил джудишш прийст! Е, не съм чрист прийст, *** то се, таа;))) Ва, кво да ви каа и на мойте 73 години съм в отлична форма, подходящо съм облечен, брадата ми е дълга и бела, държа високите октави, мога ви изпея сичку, квот кайте, само на ДАНС нема ви пея, щот съм стабиляга, но ша ви клопам на МИ 6. Е, да, ама тва е партнерска служба. Само не слагайте Удо Диркшнайдер, защото е русофил, пее руски песни и е рисков за ваш патриарх;)))
51
0
 
30
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
Дядо Тапетко (Николай) определено е най-лошият вариант за патриарх.
50
29
 
2
 
! Отговори
dmx преди 1 месец
Дядо Николай е най-достоен да стане Патриарх, а после да се надяваме и Вселенски Патриарх. Огън гори в очите му и тежъки са неговите думи. Няма неверник, който да издържи на суровия му взор. Анатемосва грешниците от амвона и клейми отклонилите се от праведния път. Той духовен пастир и надежда за миряните
49
14
 
11
 
! Отговори
С различен аршин преди 1 месец
Ами ти бре, Горанчо? Беше на 46-о място преди години в конкурса за телевизионен водещ, но след събеседването изведнъж предпочели теб въпреки тогавашния ти подчертан граовски акцент, който и до днес не успяваш напълно да преодолееш, въпреки че толкова се стараеш! Как стават такива неща? Или за теб изключения може да се правят, защото си нечие "наше" момче? И сега вече са ти казали кой следва да буде предпочетен за патриарх и кой - не?
48
22
 
13
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 месец
Горан Благоев може да говори само от името на комитета на болните от Карлуково, а също от общността на сатанистката църква в САЩ.
47
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашата църква Не извършва Никаква полезна дейност ! Не проповядват из народа Божието слово, не приобщават младите,няма социална ,благотворителна инициатива ! Някакво затворено о-во, с чувство за собственост на Храмовете,суетни ,сърдити ,гиздави несговорчиви , никога не кръщават ,опяват,венчават без пари .Влезеш в Храма и няма кого да питаш ,само свещи се Продават !
46
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евроком е лаборатория за подставени лица!
45
6
 
6
 
! Отговори
пенчо преди 1 месец
Така да ме боли Дедовияя за светия синод, че не се трае!
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Самоудавеният варненски митрополит знае най-добре.
43
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този Горан някакъв висш служител на църковния клир ли е? Някой знае ли?
42
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Николай остана единствения учил в Москва..
41
31
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно Николай трябва да е патриарх.. Щом ЦРУ и Сорос не го искат.. Значи той е точния човек.
40
9
 
9
 
! Отговори
Горан преди 1 месец
хващай гората или на цв.цв. шлифера и не ни занимай със себе си. Жалка картинка си.
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо?
38
4
 
5
 
! Отговори
езичница преди 1 месец
Ако официалната църква имаше нещо общо с Бога, Той сам щеше да посочва "наместниците" си. Нямаше да допусне десарските доносници в храма. Но Исус Христос никога не е казвал да се строят храмове. А е казал: "Отдавайте кесаревото кесарю и Божието - Богу".
37
16
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Вероятно Николай и ще стане патриарх - та нали юдео-ционистите трябва напълно да овладеят и държавата, и църквата ни...
36
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Видов ден, още един агент и комунист гушна букета
35
4
 
7
 
! Отговори
ПЛОВДИВСКИ ЛАИК преди 1 месец
До Анонимен"Не може за отдела на ДС - БПЦ да сложат за шеф агента от КГБ с позивна "Лудото Коле". Ще сложат когото ТЕ искат и няма да питат НИТО ТЕБ, НИТО МЕН!!! Не е наша работа. Ако поискаш, можеш да намереи бог и сам - Той е навсякъде!!! Не се престаравайте чак толко! Чунким по цял ден все за Църквата мислите :)