Горан Благоев: Тежко и горко ни, ако Николай стане патриарх

Той има бизнес и политическо влияние, смята журналистът
15 мар 2024 13:23, Петър Бойчев
77
Горан Благоев: Тежко и горко ни, ако Николай стане патриарх
Снимка БГНЕС

"Бих искал да призова българския народ да се моли за един достоен патриарх, защото тежко и горко ни заради този, който се е задал от Пловдив". Това каза за "Евроком" журналистът и историк Горан Благоев.

"Забележете, той се опита два дни преди кончината на Неофит, да покаже каква власт се демонстрира пред Светия Синод, защото хората, които бяха от Сливенската епархия и подкрепяха протеста за каноничен избор за Сливенски митрополит, бяха наистина спонтанно организирани. А протестът от Пловдивската епархия беше под строй", каза още Благоев.

Още по темата
Според него демонстрацията на власт от митрополит Николай пред Светия синод е наистина много опасна. "Той разполага с бизнес и политическо влияние. Българската църква не я чака нищо добро, ако нещата тръгнат в посоката, в която той е тръгнал", предупреди Благоев, който е автор на единственото интервю на българския патриарх Неофит, дадено директно в ефир.

Според Благоев има малко кандидати, които биха били подходящи да заемат поста на новия български патриарх. "Един от тях е изключително балансиран, човек, който е добре приет, пази дискретен баланс по отношение на руската църква, което не е маловажно и има добри контакти с други поместни църкви. Мисля, че този човек е подходящия, но се опасявам, че понеже не е много в кръговете и няма много шансове“.

Благоев припомни предишния избор за партриарх. "Искам да припомня кои бяха тримата кандидати преди 11 години за български патриарх. Това беше митрополит Неофит – агент “Симеонов", Старозагорският митрополит Галактион, известен като агент "Мишо" и ловчанския митрополит Гавриил, за който се знаеше, че няма досие, но има някакви подозрения, че може би няма досие в България, защото е някъде в Москва. Казвам го като хипотеза, но представете си, ако този човек Гавриил, с неговата откровена русофилия, беше в момента български патриарх, какво щеше да се случи“, допълни той.

"Сега не знам дали има опция да стане патриарх, но определено Неофит беше подходящия патриарх, в подходящото време. Друг е въпросът, че очевидно не му стигна времето и силите да свърши много неща, като например да има куража да застане срещу една част от Светия Синод“, каза още журналистът и историк.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ПЛОВДИВСКИ ЛАИК Прав си и нормалните хора те разбират. Но ще станем свидетели на подмолни техники в борбата за власт. Тази статия е част от това. Цели се манипулиране на мнението на хората и настройването им в определена посока.
33
7
 
24
 
! Отговори
Токмаков преди 1 месец
Доколкото знам в едно предаване по СКАТ в биографията на този дявол пише че е завършил помощно училище. Погледнете очите му погледа му!!! Че лицето му говори всичко Сатана но не и божествен човек. В този е вложено всичкото зло.
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не може за отдела на ДС - БПЦ да сложат за шеф агента от КГБ с позивна "Лудото Коле"
31
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според огромното количество материали изписани през последните часове за смъртта на Патриарха и обявените дни на траур, човек би си помислил, че БГ се управлява от църквата и е силно религиозна държава....В действителност, според разбиранията си по-голямата част от населението са атеисти, а другите ходят на църква само на Коледа и Великден
30
7
 
11
 
! Отговори
Преди няма ден преди 1 месец
написах, че ще започнат гоненията на свещениците. Това вече е първата статия-атентат срещу неудобните за посолството кандидати. Чакаме сега и затварянето на църкви.
29
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слагйте Киро и направо го канонизирайте
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Меринджей с килимявка !
27
8
 
6
 
! Отговори
ПЛОВДИВСКИ ЛАИК преди 1 месец
Абе, хора, просто изказвам мнение, без да осъждам (за да не бъда съден). Кой според вас е идеалният вариант, т.е. съвременният Св. Иван Рилски??? Сега, това за "Ролексите" е факт, но самата организация на църквата дублира структурата на държавата. Един митрополит е със статут на министър: портфейл, правомощия, отговорности и изцяло в света на парите и лихвите. Колко близо можеш да си до Исус? Той така ли е правил? Но това малко или повече важи за всички. Не го персонализирайте. Това казах.
26
5
 
24
 
! Отговори
Стоко преди 1 месец
Ники ролекса за патриарх, ГонзоТъпoто за шеф на бфс и Шиши като фундамент на новата коалиция, това може да е съвсем реална картина в родната ни кoчина.
25
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русофоб и русофил са две крайно безполезни и вредни, както и примитивни политически идеологии. Откажете се от тях в името на утрешния ден. В името на общо бъдеще за България.
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
традицията в българия да сеобявяват брътвежите на от9реп8ките продължава
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За Николай ли.... дяволът отдавна се е настанил в самата църква....
22
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
горанчо е атеистичен християнин-евроатлантик. хи хи хи
21
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За Никата Бог е ролекси, коли, пари....той няма място даже и в обикновен църковен храм.
20
3
 
16
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Този е от армията на дявола. ***
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Пловдисвски лаик. Хайде не тръгвайте пак с опорките за десетите полове. Светът на този човек е феодалистически строй, подтисничество, налаге и мракобесие. Много добре си работи с мафиотите ограбващи държавата и народа? Ти, като искаш, бъди си пловдивски роб или бежгласна тъпкана от феодалите.
18
8
 
9
 
! Отговори
ПЛОВДИВСКИ ЛАИК преди 1 месец
Не мога да кажа дали и доколко Дядо Николай (П-в) е подходящ. Трябва човек да е в кухнята. Какво обаче се вижда отвън? Подредени, ремонтирани, ОТЛИЧНО поддържани църкви в Плодив. Факт. Ортодоксално мнение по спорни въпроси - ***, 3-и полове и пр. Факт. Добре работещ фонд "Капитално строителство". Факт. Има и някои не много добри неща (свързани с материалното), но те важат и за други митрополити, а и за БПЦ като цяло.
17
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отдавна не посещавам храмове. Църквата е в мен. Ники ролекса наистина е човек на ДПС Шиши и Б. Борисов и е мултимилионер. Как така с една митрополитска заплата забогатя?
16
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Николайчо не ближеше ли ръката на вожда от ГЕРБ? Сами си правете заключение.
15
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То, като цяло българската църква е лишена от право на собствено мнение. Руската църква излива лъжи и пумия по отношение на охридската патриаршия, и какво прави българската църква? Мълчи и си трае. Какзва ли нещо срещу крадците и феодалите на България, които ежедневно ограбват своя народ и строят палати и изнасят зад граница? Мълчат.