Вече няма пречки пред построяването на тунел под Шипка

В мотивите на съда има редица нарушения
2 апр 2024 19:52, Нели Христова
40
Вече няма пречки пред построяването на тунел под Шипка
Снимка: БГНЕС

Съдът премахна и последната пречка пред строителството на тунела под Шипка, след Върховният административен съд с окончателно решение отхвърли плана за управление на парк Българка на стойност 2.6 млн. лева, изготвен от екип еколози с ръководител бившият заместник министър на екологията - Тома Белев, който го беше включил в резерватна зона в плана за управление на природния парк, пише "24 часа".

На 30 декември 2021 година Министерският съвет на Кирил Петков одобри плана за управление на парк Българка, въпреки че блокираше строителството на тунела под Шипка. Това се случва само 7 дни след като Тома Белев стана заместник министър на околната среда и водите. Това бе и първото решение внесено от МОСВ в Министерски съвет от тогавашния министър Борислав Сандов. Причината е, че трябвало да се извърши доплащането на поръчката.

Съдът констатира и съществени нарушения от Министерски съвет при одобрението на плана. Не са спазени съгласувателните процедури и не са отразени забележките на останалите министерства, както изисква правилника за работа на МС. Според ВАС това е съществено нарушение. Друг сериозен порок на изработения от Тома Белев план, е че не е спазено изискването да бъде извършена задължителната преценка за необходимостта от екологична оценка. Също така не са взети предвид исканията на засегнатите общности, становищата на общините и местните хора. Освен това е нарушен принципът за достъпност. Съдът е констатирал, че изпълнителите не са уведомявали обществеността за забраните и ограниченията, които налагат. Тоест, работено е тайно, без публичност, в интерес на зелените неправителствени организации. В мотивите на съда има описани и още нарушения.

Важно е да се отбележи, че в консорциума на Тома Белев участва клона на швейцарската неправителствена организация WWF, който се управлява от Веселина Кавръкова, жена на Тома Белев и фирмата "Марсилеа", която е 100 % собственост на WWF.

Участието на швейцарското НПО е още по-смущаващо, предвид факта, че те са обжалвали пред ВАС оценката за въздействие върху околната среда на тунела под Шипка и обходният път на Габрово. Това е нагледен пример и доказателство как зелените НПО злоупотребяват с дадени им права и по този начин забавиха изграждането на тунела под Шипка с над 3 години. Това е един от многото случаи, когато еколозите, чрез различни хватки, обжалвания и доноси до наши и европейски институции, бавят и провалят големи инвестиционни проекти от национално значение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
9
 
! Отговори
Праведен преди 1 месец
До ПраведенЗеленият Бок..Лук !
16
4
 
9
 
! Отговори
Праведен преди 1 месец
Зеленият *** !
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Внимавайте за откритото злато, че съм се запасил с кирки. Който се сеща, да се сеща.
14
3
 
17
 
! Отговори
Влади преди 1 месец
Такава екоркетьори като Т.Белев отдавна плачат за затвора! Той, който разреши строителство в парк Ропотамо, а иначе спира всички важни проекти в БГ. Но няма кой да го подведе под отговорност.
13
5
 
6
 
! Отговори
Име преди 1 месец
Казанлък става ТИР паркинг!
12
3
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
Хубаво е че няма да оставиш поколение...
11
3
 
12
 
! Отговори
До Евроатлантик преди 1 месец
Мисленето НЕ Е от силните ти страни
10
30
 
5
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 месец
Ако ГЕРБ-ДПС не ни бяха пратили на избори, до края на мандата на ПП-ДБ, България щеше да има не само тунел под Шипка, но и трети мост над Дунав! Българите трябва масово да гласуват за ПП-ДБ за да има шанс тези проекти да се осъществят!
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доколкото си спомням началото на строежа на тунела под Шипка бе тържествено започнат от Виденов през 1996г. с репортаж по Канал 1.
8
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кво беше, по 2 моста и 5 тунела годишно при Кирцата и Кокора, ха ха ха ха
7
5
 
9
 
! Отговори
МАФИЯ преди 1 месец
Българския съд е КОРУМПИРАН. Няма нито един честен съдия. Всички служат на МАФИЯТА.
6
7
 
14
 
! Отговори
Бантустан България преди 1 месец
Е как да няма пречки. Има една много сериозна. Живеем в най-корумпираната страна в ЕС, затова никакъв тунел няма да има. И да има, ще е няква гротеска, колкото да се окрадат едни пари.
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 1. Денонощно само глупости ръсиш.
4
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В европейска България има хиляди НПО, затова си нямаме тунел под Шипка. Във варварска Русия си нямат НПО и си строят мостове и магистрали за милиарди, при това в съвсем кратки срокове. Но пък не са европейци!
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От 100 години го строят...
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Великото правителство НА Киро първото и сие със зелените спъваха години Тунелът под Шипка
1
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оле мале Копейкин като ревне сега няма млъкване. Сакън, ще му съборят Шипка няма да има къде да се прави на мъж с тия тънки ръчички и тесни дънки