Бисерите на вота – между Illusion и новите пролетарии

Почти 9 часа продължиха дебатите по последния вот на недоверие към кабинета на Станишев
25 фев 2009 22:42,
87
Бисерите на вота – между Illusion и новите пролетарии
Снимка: БГНЕС

Почти 9 часа продължиха дебатите по седмия вот на недоверие към кабинета на Сергей Станишев.

Вотът бе поискан от опозицията с мотива „провал на цялостната политика на правителството“.

На практика този вот на недоверие ще бъде и последният срещу правителството на тройната коалиция, защото само след няколко месеца трябва да се проведат парламентарни избори в страната.

Дебатът премина във взаимни нападки между представители на управляващите и на опозицията.

Ето и по-интересните моменти от нападките, изречени в сряда в пленарната зала:

Опозицията

Лидерът на ДСБ Иван КостовНе трябва да се крие, че българинът е най-бедният и най-кратко живеещият в най-корумпираната страна не само в ЕС, с най-ниско обществено доверие към институциите й.

Председателят на СДС Мартин Димитров: За малко повече от 3 години тройната коалиция успя да върне България и българските граждани там, откъдето те положиха толкова усилия да се измъкнат преди 20 години. Това управление на БСП и компания направи България синоним на безочие, корупция, престъпност и безпътица.

Председателят на "Атака" Волен Сидеров: Живеем в суров капитализъм, в който наемните работници са в същото положение както през 19 век.

Лидерът на "Атака" оспори данъчната политика на управляващите, благодарение на която в България "вече трябва да се говори за класи, защото има една голяма група от хора, които се страхуват, че няма да си намерят работа, а това са новите пролетарии".

Николай Свинаров: Ние от Българска нова демокрация смятаме, че за цялостна политическа реформа се налага да се свика Велико народно събрание (ВНС) и да се промени конституцията на страната. Българската политическа система е превърната от парламентарна демокрация в "министерска република".

Лидерът на БНД подчерта, че поради недостатъците на сегашната конституция България не е парламентарна република.

Управляващите

Заместник-председателят на ПГ на "Коалиция за България" Татяна Дончева: След този сърцераздирателен вот на недоверие, в който опозицията обяви, че е вот на отчаянието, за правителството не остана нищо друго, освен утре да подаде оставка в знак на съчувствие към опозицията. За съжаление песента "Illusion" спечели да бъде българската номинация за "Евровизия", но конкурсът мина онзиден. Днес вече сме в друг конкурс, песента "Illusion" не участва и на воплите се отговаря с известната народна поговорка за гладната кокошка, която сънувала просо.

Вицепремиерът Ивайло Калфин: Не лъжете, когато нямате аргументи да критикувате една политика, не използвайте клевети и заклинания. Те не са убедителни за никого, не се дръжте комплексарски, давайте алтернативи. Българските граждани имат нужда не от квартален патриотизъм, а от сериозни политици, които обичат страната си и работят за нея.

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова: В социалната политика чудеса за месец, седмица, ден, дори един мандат не се случват. В социалната политика трябва да има партньорство, традиция, качество, натрупване, стабилна икономическа база.

По време на дискусиите премиерът Станишев подчерта, че само който не работи, не греши. От НДСВ и ДПС са категорични, че вотът няма да мине.

Гласуването ще се проведе на 26 февруари в 18 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
аве ГЕРБ са заедно с ДПС,щом им строят джамийкипитаха по телевизията Борисов дали има вероятност за коалиция с ДПС - МЪЛЧИ.пак го питаха - ПАК МЪЛЧИ
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
abe older muter, towa opozicia li e? ne sym w te4enie, ama nali GERB sa nesto sila, zasto ne sa wzeli dumata w Parlamenta. W Statite na takawa opozicia biha ii kupili samoleten bilet za Hubana, da si 4etata 4erweni jurnalis s dedo im Fidi.abe kato niamash kakwo da re4esh, pa traj se be. Opiziciata s tzozi vot dade bez nikoj da gi e pital na trojnata koalicia parlamentarno vreme da si goworiat kolko sa dobri. Towa napravi Kostow i klikata okolo nego. i pak se 4udia zasto GERB ne sa vzeli dumata. Te w syiuz s BKP li otivat na sl izbori. Kazete niakoi koito 4ete pove4ko.Samo Berbatow me radva
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
и престъпните ***! Направиха така, че святото ни име - БЪЛГАРИЯ , да се произнася с погнуса и насмешка в Европа и другите нормалните страни! Дано Господ ги накаже най-жестоко и тях и техните потомци чак до 9-то коляно!
3
0
 
0
 
! Отговори
raylight.blog.bg преди 15 години
е Станишевата
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
МАЛКО ИМ ОСТАНА НА ТЕЯ,КАТО УДАВНИК ЗА СЛАМКА СЕ ДЪРЖАТ
1
0
 
0
 
! Отговори
chukundur преди 15 години
Ve4e dori ne sa i sme6ni :(((((