Обнародваната без президентски указ поправка - незаконна?

Цецка Цачева откри практика да се обнародват закони без указ на държавния глава
29 мар 2010 21:10,
53
Обнародваната без президентски указ поправка - незаконна?
Снимка: БГНЕС

Поправката на текста в Закона за наркотичните вещества, обнародвана в Държавен вестник без указ на президента, е направена в нарушение на Закона за нормативните актове.

Това се посочва в писмо, изпратено днес от председателя на парламента Цецка Цачева до президента Георги Първанов, съобщиха от пресслужбата на Народното събрание.

Писмото е във връзка с обнародвания в Държавен вестник закон, за който на 27 март Президентството поиска обяснение.

Председателят на НС уведомява държавния глава, че в случая не е извършвана и поправка на фактическа грешка в приетите вече актове от парламента.

Единствената подписана от нея стенограма е изпратената до Прездента за издаването на Указ за обнародване.

"В хода на проверката установих, че действията на служителите на Народното събрание и редакцията на Държавен вестник при обнародване на поправката се основават на установена практика през годините, която не е нормативно регламентирана, обратното - считам, че е в противоречие с чл. 42, ал. 2 от Закона за нормативните актове", пише Цачева.

Тя е изискала справка за извършването на подобни поправки в закони за периода от 2000 до 2010 г. Данните показали, че 11 промени в закони са обнародвани като поправки, без за това да е издаван указ на президента.

Цачева е внесла в Народното събрание проект за промяна на вече обнародвания „по грешка“ закон.

Още по темата

"Тъй като т. нар. поправка е влязла в сила, смятам за единствено юридически възможно коректният текст на разпоредбата да бъде възстановен, като народните представители гласуват и приемат законопроект за изменение на закона", посочва тя в писмото си до президента.

Освен това председателят на парламента се ангажира да инициира промени в Закона за нормативните актове и в Закона за Държавен вестник, а при необходимост - и в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

По-късно в понеделник от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че Главният секретар на президента Красимир Стоянов е изпратил писмо до председателя на парламента Цецка Цачева.

От прессекретариата уточняват, че писмото е във връзка с изясняването на въпроса с публикацията на поправка в Държавен вестник.

"Най-учтиво Ви моля да ни предоставите кореспонденцията между Народното събрание и редакцията на Държавен вестник във връзка с публикуваната в бр. 23 на Държавен вестник поправка на параграф 90, т. 6 в новосъздадената точка 30 от Закона за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите", пише в писмото.

Тя ни е необходима, за да извършим възложената ни от президента проверка за прилагането на неговото правомощие по чл. 98, т. 4 от конституцията на Република България, пише в писмото на главния секретар.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Само много елементарни хора повярваха че този човек има ресурс да управлява държавата. Сега да понасят последствията.
40
1
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 14 години
Е, че то по-голям комунист от ББ има ли?Отгледан, обучен от БКП, развил се под крилото на бай Тошо (лично, не метафорично). Но все тая, ако ще марсиански екстремист да е, ако беше умен човек, способен да управлява държава, за всички ни щеше да е чудесно.
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ДАЙ ВЛАСТ НА *** ЧОВЕК И МУ ГЛЕДАЙ СЕИРА
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ето още един мотив за импийчмънта на президента. Как така ще вижда грешките на Цецка и компания? На какво прилича това?
37
1
 
15
 
! Отговори
Студент преди 14 години
И аз съм на мнение като теб. Защо се задала една политика,че всеки,който не е за ГЕРБ е комунист и трябва да се разпъне. Има разлика между социалисти и комунисти,но малко хора могат да го разберат. Всички тези,които управляват днес едно време са целували партиините дупенца на големите тогава партиини секретари.В това число е даже ББ,Иван Костов и др управници. По вашата логика и те трябва да са комунисти
36
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
не ги разбирам бойкогъзоблизците.това на цецка престъпление ли е или не?без белетристики и без обяснения в любов, моля.простичък отговор - да или не.
35
2
 
25
 
! Отговори
Балин преди 14 години
Е да така е лесно да го кажеш, обаче президента като им каза че са некомпетентни, искат да го импийчнат, а сега, когато те са некомпетентни, това било правено и преди! Когато отправяш критики, бъди готов и да поемеш такива! Защото с оправдания работа не се върши!
34
2
 
24
 
! Отговори
Балин преди 14 години
А аз си правя извода, че ти си глупавичка герболтка, е то си личи за всички! И ще престанете ли да наричате всички, които не подкрепят *** правителство комунисти, това е доста хитлеристко исказване не мислиш ли? Моят извод е че трябва да мислиш преди да говориш!
33
5
 
34
 
! Отговори
ПРАВО преди 14 години
Тея май много почнаха да си позволяват!Май тази Конституция за нищо я нямат, поне за трети път я погазват както си искат! Бойко взе да се мисли за диктатор!
32
2
 
17
 
! Отговори
AIVANOV преди 14 години
Цецка е жив Любо Нейков с очила и грим , загледайте се :)
31
1
 
17
 
! Отговори
мислещ преди 14 години
"Поправката на текста в Закона за наркотичните вещества, обнародвана в Държавен вестник без указ на президента, е направена в нарушение на Закона за нормативните актове." Ц.ЦачеваТова е отговора на Цачева,която е юрист и е пледирала в съдебна зала за наказания при нарушение на Закона.Да видим сега още какви ще ги врътка?
30
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ДА си правя извод за какво? За това, че ти мислиш, че на следващите избори ГЕРБ няма да минат 4%, за това ли да си правя извод? Ами направих си го. Ти си просто един *** комунист, това е извода
29
8
 
21
 
! Отговори
Авесалом преди 14 години
Обаче герберите никога и за нищо не са виновни. Очудващо е как и тои път Станишев и тройната коалиция не бе обвинена в подривна дейност.
28
2
 
9
 
! Отговори
321 преди 14 години
абсолютно вярно!Интересуват се само от собствения си имидж и просперитет!
27
4
 
10
 
! Отговори
321 преди 14 години
До 22-искам да попитам Монтанско и Плевенско не бяха ли най тъмно червените бастиони от край време?Отде се пръкнаха точно от тези райони толкова гербери в народното събрание??Това не е ли поредния ход за заблуба и мимикрия?
26
8
 
19
 
! Отговори
Бивш ГЕРБ-ер преди 14 години
Гласувахме цялато семейство за ГЕРБ. Но си мисля, че на следващите избори няма да минат 4-рито %. Всеки да си прави извод.
25
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Божеееееее Тиквата тотално го обърнаха на цирк. Те си мислят, че всеки ден е купон и те са интересните. Ужас!
24
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
не ги разбирам бойкогъзоблизците.това на цецка престъпление ли е или не?без белетристики и без обяснения в любов, моля.простичък отговор - да или не.
23
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Вие видяхте ли тази поправка? Тя направо прави този член ***. Много удобно за наркобизнеса. За мен случайности няма!
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ха....тетка цецка вместо да подаде оставка, че извършва беззакония и позволява назначените от нея да извършват беззакония се и зъби на всичкото отгоре....верно по нагло нещо от гербер на света май няма....