Тв ветото на Първанов не мина

Опозицията обвини мнозинството в политика на силата
16 юни 2010 11:16,
67
Тв ветото на Първанов не мина
Снимка: БГНЕС

136 народни представители отхвърлиха ветото на президента върху Закона за радиото и телевизията. Държавният глава се противопостави на намаляването на състава на Съвета за електронни медии от 9 на 5 членове.

Квотата на Георги Първанов в настоящия СЕМ е от четирима представители. Новият закон обаче я намалява наполовина.

Преди седмици президентът мотивира ветото си с аргумента, че ако членовете на СЕМ са прекалено малко, може да не успяват да изпълняват задълженията си.

Голямото възражение на Първанов беше, че се правят „персонални закони”. Мотивите на президента срещу промените в закона дадоха старт и на другата, по-голяма тема – за свободата на медиите в България.

Още по темата

Нищо от това обаче не влезе в днешните дебати на Народното събрание. Председателят на медийната комисия Даниела Петрова изчете мотивите на президента и след това съобщи становището – препоръчва се на залата да го отхвърли.

Това даде основание на Лютви Местан от ДПС да говори 15 минути по тона, който е зададен на дебата.

„Нито един аргумент в защита на законопроекта, нито един аргумент срещу тезите на държавния глава”, посочи Местан. Според него мнозинството води политика на силата, знаейки, че има необходимите 121 гласа.

„Когато менталните съображения ги няма, ги замествате с физически”, обяви депутатът от ДПС от трибуната.

Петрова обаче му отговори, че ако е присъствал на заседанията на ресорната й комисия, е щял да се запознае с всички аргументи „за” и „против” ветото на президента.

„Не можем да търсим права там, където ние не си изпълняваме задълженията”, върна репликата депутатката от ГЕРБ.

Петър Курумбашев от "Коалиция за България" опита да засегне по-големия въпрос – за свободата на медиите. Според него управляващите се колебаят между два типа медийна демокрация.

Единият е тип Силвио Берлускони – имаше си медии, те те отразяват добре.

Вторият обаче бил тип Уго Чавес. Там няма нужда да имаш частни медии, защото държавните вършат същата работа.

Местан отново се намеси и определи отхвърлянето на президентското вето като недостойно и грозно. Според него се създава опасен прецедент всички следващи управляващи да сменят преди изтичането на мандата им членове на регулаторни органи. Единият от тях е назначен само преди 5 месеца, посочи депутатът.

В крайна сметка ветото подкрепиха само 39 народни представители, въпреки че опозицията разполага с почти два пъти повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
2
 
! Отговори
Хммм преди 13 години
Какво толкова лоши Ви е направил президента... Той ли приема смешни закони всеки ден, които правят живота Ви все по-мизерен?Тези, които сте писали "отиваш си", "долу Гоце" поне се обосновете и пишете защо сте стигнали до този извод?!
54
1
 
8
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 13 години
Е хубаво де айде избори до дупка от догодина почват:)))))) айде да ви видим прехваленото гоце каква ще я свърши..а и друго пише се "убедени" а не "obedeni".Ти драги не само че не си бил никога гербер ами съм почти сигурен че не си и българин.Познах ли?
53
6
 
18
 
! Отговори
ГЕРБаджия преди 13 години
Гоцееее, отиваш си!
52
13
 
3
 
! Отговори
BIVSH GERBER преди 13 години
samo parvanov naroda shte glasuva pak za nego badete obedeni shte se trashkate kato vi nakaje naroda i to zdravo naroda dava no i vzima vlast tova se kazva izbori do dupka ne moje da vdigat dvoino vsi4ko i pak da ne varvi da lapat samo a za naroda ku4eta go qli i samo sakrashteniq i biznesa e smazan i parite ot evropa nqma
51
3
 
21
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Ако Гоце имаше властта на *** - щеше да ни разкаже играта - себелюбиво, отмъстилно и злобно човече...
50
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
40 ти Ако ти пък си мислиш,че нещо си достоен излъгал си се мой човек, в две изречения имаш сто правописни грешки,оправи себе си после коментирай!
49
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цитат, като ти гледам правописа, можех и да не ти чета комантара. От години критиката се смята за комунистическа работа, а непогрешимостта за некомунистическа. Само дето непогрешими НЯМА, а критика всеки е ДЛЪЖЕН да прави. Е, за критика е нужно да можеш да мислиш - също както е нужно да мислиш, за да научиш, че се пише ***.
48
3
 
12
 
! Отговори
Спонги преди 13 години
48,Президентът на РъБъ - гОЦЕ иска да може да си отмъщава на всеки който го хване на тясно. Този път, управляващите са прави. Дано да не правят като него, защото случаят Милен Цветков мирише на лошо. Малката буква в името на Президента не е случайна.
47
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Долу бкп / бсп ! Долу Гоце козела !
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Наистина се чудя как при толкова умни и разбиращи хора как сме на това положени - най бедната и изостанала страна ...
45
3
 
27
 
! Отговори
цитат преди 13 години
Гледам комунистическите *** пак са се разпенили от страх и злоба.Това ми харесва
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
46, аз например съм икономист. И още в първи курс са ми преподавали някои неща, които Дянков или не знае, или нарочно прави в ущърб на българската икономика. И не са ми преподавани от наши иконимиски, а от гост-лектор от САЩ. Вдигането на акциза на цигарите например - няма как да не предизвика НАМАЛЯВАНЕ на приходите от този акциз. Намаляването на парите в бизнеса (дали с данъчна тежест, дали с неплащане на държавни задължения) няма как да не затрудни ЦЯЛАТА икономика.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще излезем от батака по лесно ако малко поне подкрепяме и помагаме и ние , а не само да демонстрираме вродените си балкански песимизъм и черногледство по форумите - ''нищо няма да стане вее ... , няма да се оправим вее ... ''
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всички сте големи икономисти и прависти.
41
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мястото на аргументите "за" и "протв" НЕ Е в заседанията на ресорна комисия, а в пленарна зала - пред ЦЯЛОТО наросно събрание и пред МЕДИИТЕ - т.е. пред целия народ - нещо, което ГЕРБ не смята че дължи на избирателите си. А е видно какви избиратели има - не им пука, че се приема НЕОБОСНОВАНА поправка в закон, важното е на Вуте да му е зле, т.е. Първанов да недоволства. А че се нарушава балансът на властите - няма значение. Как пък някой не си размърда мозъка да помисли малко...
40
13
 
5
 
! Отговори
l преди 13 години
Отново почти всички коментари тук не са по темата, а са просто мерене на кой може да надплюе другия! Факт е,че орган като СЕМ трябва да съществува, но трябва и да има промени,за да функционира качествено. Не съм убеден,че намаляването на бройката на членовете е удачно и каквото и да си говорим начинът по който в момента се прокарват закони е доста авторитарен. Аз не харесвам предишното управление, но да не забравяме чий бодигард е бил ББ и откъде идва, преди да се изказвате за комунизъм и БКП
39
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако не беше пицаря България щеше да е в тотален колапс. Ама тука всичките сте икономисти и ги разбирате доста нещата.
38
15
 
7
 
! Отговори
народец преди 13 години
Тук всички се дърляте,кой бил комунист кой бил по най. Истината ,че от батака няма да излезем скоро особенно с психясали пицари. Една е истината, смениха се крадците с некадърниците.Язък за големите надежди.
37
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То точно в това е проблема разлика с Тройната коализия НЯМА - и те така си правиха каквото им скимне и резултата е видим.
36
10
 
25
 
! Отговори
13 преди 13 години
БРАВО НА ГЕРБ