Молдовци и македонци напират за БГ гражданство

Българите в бившата съветска република са 90 хиляди
22 юни 2010 21:46,
322
Молдовци и македонци напират за БГ гражданство
Снимка: БГНЕС

В последните години молдовските граждани се изравняват с тези на Македония по брой на получилите БГ паспорти. 

Това обяви пред журналисти безпортфейлният министър Божидар Димитров.

По думите му българската общност в Молдова по официални, силно занижени данни, е около 90 000 души.

От тях вече 20 хиляди са получили документи.

"В Молдова е най-голямото българско село в света – Аркани, което наброява 10 000 души. Градчета като Тараклия пък са изцяло населени с българи", каза той.

По думите му по-особен случай представляват т.нар. гагаузи, които се изселват след Руско-турската война от Варненско.

Гагаузите са ревностни християни, но говорят тюркски диалект. Те не само, че се смятат за българи, а настояват, че са "ески булгар", т.е. – стари българи, каза Божидар Димитров.

Някои от получилите българско гражданство вече са се заселили в България, завърши министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
3
 
1
 
! Отговори
Коснул преди 13 години
Тоя кратун не знае ли, че в Молдова нчма вече молдовци - всички са или румънци или сега искат да станат *** за да бачкат по европата. Всички вече са пропищяли от такива българи ама кратун си мисли, че се грижи за българите зад граница! Боже опази!!!
99
3
 
3
 
! Отговори
Tisho преди 13 години
Безспорно братята Кирил и Методий са от Солун, и връзката с България е доказана, Кажи каква е връзката с FYROM ?
98
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
от Дупница - Самоков - Кюстендил - до Кочеринци и Бараковци : - "Не ни забравяйте.Ние също сме македонци, македонски народ. Самоковската Епархия винаги е била към Охридсата Архиепископия.И ние се отделяме от България, отиваме си в майка Македония. Границата трябва да се сложи горе на Делян ."
97
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българина е беден, завистлив и злобен, стигащ чак до жестокост. Българина мрази турците, македонците, евреите, ***, и кой ли още не. Българина не обича никой и нищо. Българина е стигнал в своята злоба и завист дотам, че мрази дори самите българи. В цял свят, във всички държави, името българин е синоним на нещо лошо. Защо ли още съществува тази държава ? На кого е нужна ?
96
5
 
5
 
! Отговори
до 138 преди 13 години
Славянски език ли ?! Такъв език е нямало няма и да има. Езикът на който говорим днес и в България и в Македония е един модерен Тракийски език. От тук е огромната прилика между диалектите , говорени в България и Македония. Книжовните езици малко или много са изкуствено създадени на всякъде. Изворът е народният говор.Тракийският език /диалектите му/ се е говорил в древността от Егейско море до Балтийско море и за това има сходства в езиците, които говорят т.нар. "славянски" народи.
95
3
 
1
 
! Отговори
4 преди 13 години
оф тука пише само един *** тие глупости съм ги слушал много пъти от хора с различни псевдоними!
94
4
 
3
 
! Отговори
петрич преди 13 години
ке си направиме Република Пиринска Македония со столица Петрич
93
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Братовчедът на Димитър Бербатов който е шахматист и се казва Киприян Бербатов, също е македонец. Киприян Бербатов е син на отец Стоян Бербатов, който завърши Висшето си образование- Теология, в Македония, в град Скопие. Киприян Бербатов има сестра Мелания, и брат Климент. Дядото на Киприян Бербатов и баща на отец Стоян, също е от Марикостинево, и се казва Йордан Бербатов. Той е инженер минно-геалог и е македонец по националнос. Основател е на ОМО Илинден и Секретар на македондсата Организация.
92
4
 
5
 
! Отговори
Килгор преди 13 години
Българи, македонци, все тая. Който е искал да е част от България - да си е организирал въстания и да се е бунтувал. Македонските българи са чакали наготово (типично по български) да дойдем с войската да ги освободим, а те да си стоят на г*зовете. Еми прав им път, достатъчно *** си имаме в България, че и ония да приютяваме...оставете си ги да си правят каквито си искат бананови републики. Така или иначе за този регион на никого не му пука, реално погледнато.
91
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Aлооооо тук да не ви е омилената Кайгана....Немаме нужда од провокатори ,нито хомо-луди.....без пропаганда....20 луди и 30 *** от хомо и половината налазили тук да пишат...
90
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Горд съм, че съм българин, обаче искам внуците ми да са шведи !
89
5
 
3
 
! Отговори
петрич преди 13 години
нанаво ке си туриме границата на кочериново и збогум на кенефска бугария
88
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бугарската историографиа во однос на Македониа отсекогаш била во служба на бугарската државна политика. Таа постоано се прирамнувала на потребите на државната политика, а секогаш кога било потребно, отстапувала од научноста и се претварала во пропаганден сервис на бугарската политика. Дека е тоа така одамна вее нема спор. То факт не го оспоруваат ни некои бугарски политичари, ниту историчари, се разбира повремено и во зависност од потребите на дневната политика.Шта вам е *** сви сте ви луди.Шта су ви Србиа и Македониа криви када сте губитници.
87
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стани Стани юнак Балкански и удари турците и македонците и бъди българин
86
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В Северозападна Гърция до преди само 60-70 години са живеели македонци, които са били зверски избити и насилствено асимилирани (малкото останали) от гръцкия режим. От Солун на север никога не са живеели племена различни от славянския етнос (македонци и българи). Гърците са друг етнос нямащ нищо общо със споменатите два. Затова е тази злоба към Македония, заради заграбените територии. В тези територии е имало и десетки български села. Поради тази причина не мога да разбера защо днешните български патриоти, дават рамо на Гърция, в спора и с Македония. Македонците са един род с нас, а гърците са ... те просто са си едни миризливи и хитри византийци. Така че помислете, преди да бълвате змии и гущери срещу Скопие.
85
6
 
3
 
! Отговори
петрич преди 13 години
на вас ганчовците бугаротатари само руска чезма да ве гази и мачка и тодор живков да ве управува за нищо друго не ве бидува
84
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В целия свят единствено българските езиковеди твърдят нелепата измислица, че българите били създали славянската азбука. И вие мултиплицирате тази измислица! С лъжи не се прави история! Светите братя Кирил и Методий не са създали българска азбука, а славянска? СЛАВЯНСКАТА АЗБУКА Е СЪЗДАДЕНА НА ОСНОВАТА НА СОЛУНСКИЯ СЛАВЯНСКИ ДИАЛЕКТ, А ЗНАЕ СЕ, ЧЕ ОБЛАСТТА НА СОЛУН НИКОГА НЕ Е БИЛА В ПРЕДЕЛИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА. Св. Климет Охридски пише следното: "Случи се в онези дни, че славянският княз Ростислав и Светополк изпратиха от Моравия пратеници до цар Михаила, говорейки така: С божия милост здрави сме, ала между нас са дошли мнозина учители, християни от Италия, Гръцко и Немско, които ни учат различно. А ние, славяните, сме *** народ и нямаме кой да ни напъти към истината и да ни научи на разум. Та, добри господарю, изпрати такъв мъж, който ще ни разясни всяка истина! Тогава цар Михаил рече на Константина философ: Философе, чуваш ли тези думи? Освен тебе друг не може да свърши това. На ти много дарове и ***, като вземеш брата си, игумена Методия. ВИЕ СТЕ СОЛУНЯНИ, А ВСИЧКИ СОЛУНЯНИ ГОВОРЯТ ЧИСТО СЛАВЯНСКИ. Някой от патриотите в този форум може ли да даде смислено обяснение на въпроса: ЗАЩО ЛИ ТИЯ ЗАГУБЕНИ СОЛУНЧАНИ НЕ СА ЧУВАЛИ ДОРИ РОДНИЯ СИ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК?
83
3
 
5
 
! Отговори
БГ преди 13 години
Какво ще вземете бе *** цял свят се обединява тия щели да взимат абе *** ти в кои век живееш бе
82
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По-скоро омразата е от страна на българите към македонците. Не съм забелязал обратното въпреки че пътувам почти всяка седмица за Македония и имам много приятели там. Един от най-големите митове, разпространявани в България е че македонците ни мразят, а другият такъв е че македонците били с българско самосъзнание, но ги било страх да си го признаят. Това е повече от смешно, вярвайте. Още не съм срещал македонец, който да ми каже че се чувства българин. Тези които доскоро правеха опашките за български паспорти са водени от коренно различни причини, да речем икономически, но в никакъв случай историко-патриотични. Бъдете здрави и по-малко омраза към македонците, защото те са наши приятели и братя. Това е най-близката до българите нация. По-близка дори от руснаците и сърбите.
81
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не разбирам защо България и българите винаги изхождат от някакво високомерие в отношението си към Македония и македонците. Македония е доста по-развита страна от България и хората са с доста по-висок морал, близък до Европейския. Сигурен съм че след като Македония бъде приета в ЕС, което надявам се да е съвсем скоро, те ще дръпнат доста по-бързо от корупционното блато България. Тогава ще си говорим пак. Вие така се присмивахте и на румънците, но сега румънците идват да си харчат парите тук, а вие им слугувате и услужливо слагате табели и етикети на румънски в бълграски магазни (Силистра, Добрич, Варна, Русе, Видин). Та кое точно казвахте слугинаж и ибрикчийство.