Няма единодушие по въпроса за ГМО в ЕС

Франция е скептично настроена към предложението на Еврокомисията за ГМО
13 юли 2010 14:16,
2
Няма единодушие по въпроса за ГМО в ЕС
Снимка: БГНЕС

Френският министър на селското стопанство Бруно льо Мер в понеделник отново изрази резервите на неговата страна към предложението на Европейската комисия, свързано с отглеждането на генно модифицирани растения в ЕС, предаде АФП.

Очаква се предложението да бъде представено от Комисията днес. "Искаме решенията да продължат да се взимат на общоевропейско равнище," заяви Бруно льо Мер пред журналисти в Брюксел, където участва в среща на министрите на земеделието от ЕС.

Целта на Брюксел от една страна е да даде свобода на държавите членки, които са против генно модифицираните организми (ГМО), да забранят тези култури на своя територия, дори и те да са разрешени на общоевропейско равнище.

Повече няма да бъде необходимо тези страни да започват сложната европейска процедура за предпазна клауза, която се изисква да бъде оправдана със санитарни и екологични критерии.

Още по темата

В замяна Европейската комисията ще поиска от тези страни да не блокират, както е в момента, разрешенията за отглеждането на такива култури на общоевропейско равнище.

Тази нова политика, която рано или късно ще разреши на всяка страна да подхожда към ГМО според собствените си виждания, не допада на много от европейските страни и на редица неправителствени организации, отбелязва АФП.

Европа, за разлика от САЩ и Бразилия, остава твърде сдържана към отглеждането на генно модифицирани растения на своя територия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: ГМО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Гъбарко преди 13 години
Сега Нона Караджова ще се възползва от скандалите и тихо по терлици ще ни пробута ГМО. ГМО културите не са евтини. Те убиват конкуренцията, не са вкусни и са опасни за биоразнообразието. Да не говорим за опасността за здравето на хората. Виж напомпаните американци. Дебели са само по-бедните, защото не могат да си купят качествени не ГМО храни.Нашият износ трябва да е от биоземеделие.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
запознат си, ама друг път!
3
2
 
0
 
! Отговори
запознат преди 13 години
ГМО не е вредно, това си е същото растение но му трябва по- малко вода дава по- голям добив и е доста по-издръжливо на неблагоприятен климат. Като ядеш ГМО краставица няма как да ти се прехвърлят гени от краставицата както доста *** народ си мисли. МЕЖДУВИДОВОТО ОСЕМЕНЯВАНЕ ПРИ ХРАНЕНЕ Е НЕВЪЗМОЖНО спете спокойно децаЕдинствената причина една държава да не произвежда ГМО е да не моцже да произвежда евтини култури за износ, защо мислите Белене го строим 30 години и ни затвориха половината АЕЦ
2
0
 
1
 
! Отговори
? преди 13 години
Интересно. Не мисля, че ЕС изпитва нужда от невъобразимо количество реколти и животни. Климатът, релефът и природните дадености като цяло са достатъчни, за да задоволят нуждите на населението на ЕС с храна. Каква е тази неистова "страст" към ГМО? Тези хора явно не разбират проблема и/или са финансово заинтересовани. Не можеш да гласуваш за нещо, което вреди пряко на 1/2 от човечеството, а косвено на цялото.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма да се повтаряме до бекрайност. НЕ НА ГМО-тата!!! Да си ги ядат американците и бразилците, стига сте ни ги бутали !?! Може и на африканците да ги предложите, какво чакате?...А ааа, те май нямат пари и скоро не се очаква да забогатеят.