ЕС остава разделен по въпроса за ГМО

Страните ще решават сами дали да позволят отглеждането на одобрени генетично модифицирани култури
15 юли 2010 10:58,
5
ЕС остава разделен по въпроса за ГМО
Снимка: БГНЕС

ЕК предлага да се даде на страните членки на ЕС свободата сами да решават дали да позволят отглеждането на генетичномодифицирани култури на своя територия – въпрос, който разделя Съюза от десетилетия.

ЕС ще продължи да одобрява генетичномодифицираните организми (ГМО), предназначени за отглеждане, въз основа на научни препоръки относно тяхната безопасност.

Отделните правителства обаче ще имат право да ограничават или забраняват отглеждането на някои или всички одобрени от ЕС генетичномодифицирани организми – на цялата си територия или в части от нея.

Комисарят по здравеопазване Джон Дали заяви, че опитът показва, че страните от Съюза се нуждаят от повече гъвкавост, когато решават къде и дали изобщо да се отглеждат генетичномодифицирани култури.

Страните от ЕС имат различни позиции по отношение на ГМО, което затруднява вземането на съвместни решения за разрешаването на продукти на генното инженерство.

Още по темата

Някои страни са положително настроени, като твърдят, че генетично модифицираните култури дават по-високи добиви и са по-устойчиви на вредители.

Други остават загрижени, че тези култури могат да представляват риск за човешкото здраве и околната среда. Много земеделски стопани се притесняват, че ГМО могат да замърсят традиционните и биологичните култури, което ще затрудни продажбата им като продукти, несъдържащи ГМО.

В Съюза се отглеждат малко генетичномодифицирани култури в сравнение с водещи производители като САЩ, Бразилия и Аржентина. В момента в ЕС за отглеждане се продават само два генетичномодифицирани продукта и само за един е позволено да се използва като храна – сорт царевица, наречен MON810.

Процедурата на ЕС за разрешаване на ГМО ще бъде подобрена както по отношение на защитата на потребителите, така и по отношение на функционирането на вътрешния пазар.

Предложението трябва да бъде одобрено от правителствата на страните членки и от Европейския парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: ГМО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
0
 
! Отговори
простия преди 13 години
Хората са *** и немогат да разберат че ГМО е неизбежно въпрос на време просто.Населението се увеличава а храна няма за това се прави ГМО или е по-добре да умрат няколко милиона от глад.Идва нова епоха разбира се много проблеми с ресурсите и нови видове болести но това е неизбежно и се нарича еволюция.
5
0
 
2
 
! Отговори
учуденият преди 13 години
ай стига глупости ако БГ не ще да ги въвежда да сложи блокираща квота на решениетоно си мисля да земем да внасяме ГМО за наште мангалибелки намалеят до поносими границите така и така са си ***
4
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 13 години
НИКАКВО ГМО 100% ЗАБРАНА!
3
0
 
0
 
! Отговори
Слънчице преди 13 години
"ЕК предлага да се даде на страните членки на ЕС свободата сами да решават дали да позволят отглеждането на генетичномодифицирани култури на своя територия въпрос, който разделя Съюза от десетилетия." Но не само отглеждане, но и внос, и вложени в храни, и опити, и т.н.
2
0
 
5
 
! Отговори
МоРсКи преди 13 години
Аз не вярвам да има някой Българин който да иска ГМО или процента ще е смешен...Те просто от вън искат ние да си имаме за да сме един вид опитни зайчета .Само, че не са отчели един факт ние сме Българи!Ние сме корави и ще издържим но техните китове и лоени топки ще се пукнат от тия ***.. дето ни ги набутват да ги ядем.
1
0
 
5
 
! Отговори
сакън преди 13 години
Как така ще решим сами - ми не можем - квото кажат колонизаторите тва шъ праим - ха,ха