Червените предлагат нов закон за СРС-тата

И журналисти да участват в контрола, искат социалистите
Обновена: 24 фев 2011 14:48 | 24 фев 2011 14:15,
117
Червените предлагат нов закон за СРС-тата
СРС-тата се използвали и за други нужди, твърди Станишев. Снимка: Булфото

Повече от месец в социалистическата централа трескаво се работи по нов закон за специалните разузнавателни средства.

"Вече два месеца държавата се тресе от един скандал, който е пряко свързан с начина, по който се използват и се злоупотребява със СРС-та", посочи лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той цитира данни на главния прокурор, според които броят на подслушванията е нараснал с 300%, докато в същото време оправдателните присъди по случаите, по които са използвани СРС-та са 49%.

Затова социалистите искат по-строг контрол – от искането за СРС, през прилагането му, до унищожаването им.

Инициирането на СРС не трябва да идва от прокурорите, а от техните административни ръководители, предлагат от БСП.

Съдиите пък, които слагат подписа си за подслушването, трябва да изискат разработката, на базата на която е постъпила заявка за СРС.

Причината е, че сега това се случа с „мъгляви” аргументи, смята Сергей Станишев. Той даде пример с прословутия разговор между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов.

Той бил описан като "разговор по служебни въпроси между господин Танов и неизвестно лице".

Огромен проблем бил и факта, че СРС-тата не се унищожават в законоустановения срок.

Още по темата

"Което означава, че се използват и за други нужди", посочи Станишев. Затова в контрола на тази последна фаза по унищожаването трябвало да се намеси специализиран съвет.

В него, според социалистите, трябва да участват експерти от неправителствените организации, представители на омбудсмана, на висшия адвокатски съвет и журналисти.

"Ние сме отворени и за други предложения", увери Станишев и допълни, че ще проведе консултации с другите опозиционни партии и гражданския сектор.

"Не сме отишли чисто популистки в крайности, които да пречат на борбата с престъпността", побърза да контрира бъдещите атака Михаил Миков. Според него обаче съдебният контрол е от изключителна важност.

"Да дадем шанс на съда, когато има смущение във вътрешното убеждение, да изиска документи", посочи бившият вътрешен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: Сергей СтанишевСРС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
sofeto преди 13 години
На другря Станишев момчето пак дига рейтинга на ГЕРБ. Не изкат комуняците да бъдат на власт по време на криза и това си е!!!
89
0
 
1
 
! Отговори
Дани преди 13 години
Някой знае ли каква е позицията на Позитано 20 за либийския проблем? Все пак братска е партията на Кадафито
88
0
 
0
 
! Отговори
GULETO преди 13 години
ABE SERGO TI PAK O6E KVO PREDLAGA6 BE. ABE TEBE VE4E I BABA MI TE MRAZI.ABE DAI NE6O MERDJANA DA NI PREDLOJI TI VE4E SE MAXNI 4E ME SRAM DA TE GLEDAM.
87
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прости, злоби и неуки герберасти по форумите.Какво? Не е ли истина, че мутрите са на власт?Не е ли истина, че СРС-тата са само за изнудване? (Колко са присъдите?)За вас затвор ! Ако има закон - да е за всички - и за Цеци, иза Боко, и за Цвети.Ама, не им стиска нали?! затова си затворете човките, бездарни простаци.Не е ли истина, че лели, лелинчовци и други били санали богати?
86
3
 
2
 
! Отговори
вилиан преди 13 години
*** умора няма . Давайте гърбавчета. Не четете . Не мислете. Говорете.
85
0
 
1
 
! Отговори
Гочо преди 13 години
вилиан, те за бизнес не подслушват за държавна сметка. Така че който не е поискал той не е подслушал. Само дето за публично изнудване не може да кажеш, че си ползвал услугите на еди-кой-си. За такива работи е ДАНС.
84
5
 
7
 
! Отговори
стоян преди 13 години
Серж,бъди силен и здрав и бий врага с партиен билет,да се чете/Р.Овч. Р.Петков,Антон Кутев,*** Нинова,доносника Гоце,и Криси Вигенин....... опа за последния не.Още дълги години да си начело на БСП,само тогава не помиришете власт, още 20 години в опозиция до пълния разпад на тая шайка некъдърници,изчезването и ,и забрава че някога е имало такава партич.
83
3
 
8
 
! Отговори
Марк преди 13 години
Браво на "Днес"! И днес пуснаха снимка на Отвратителния!Тоя не чога да го гледам вече повече от 5 сек!Но нека и други да се отвратят като мен!
82
1
 
6
 
! Отговори
до 106 не от 98 преди 13 години
Ей го е първия гласоподавател за БКП! Баце, смени си гащите, че от тук вони....
81
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бойко Борисов е най-добрия премиер в най-новата история на България. Ако сега беше жив Стамболов, само той можеше да му опонира, но пък от друга страна Стамболов никога ни би оставил *** да рушат безнаказно държавата ни. Щеше да ги разчасти на съставните им части. *** да са благодарни, че Стамболов или Левски не са живи, тогава щяха да видят що е демокрация. Крадливите им ръчички и демагогските им устенца щяха да бъдат напълно безпомощни.
80
4
 
0
 
! Отговори
до 98 преди 13 години
Чичо Манчо, гледай си футбола, пий си ракията с египетски домати и къде не разбираш не си ври езика, че не знаеш какво ще полепне по него.
79
1
 
8
 
! Отговори
zzz преди 13 години
А петдесет години "контролно" ли подслушваха всичко червената ***???
78
1
 
3
 
! Отговори
до 102 преди 13 години
Браво вилиане, ела да те окича с една червена звезда! Квото и да каже другаря СтанишеФ винаги е прав! А до второ нареждане и КостоФ е прав! Кат каже Гоце ще седнат!
77
1
 
0
 
! Отговори
Сергей преди 13 години
Аз предлагам да напишем закон за спирането на заменките! Мчи тъй де, кат не заменяме ние.... Аз имам 2 деца за замяна...
76
8
 
2
 
! Отговори
вилиан преди 13 години
Днес много гербави *** се обаждат. Прочетете какво е казал Станишев и тогава лайте. Не може безконтролно и без основателна причина някой да пдслушва . Често става въпрос за бизнес а не за престъпления. Станишев е абсолютно прав.
75
4
 
0
 
! Отговори
Кочо преди 13 години
След дъжд качулка. Те тия, дето си заслужава да се подслушват отдавна са взели мерки. Сега най-многото да чуят некоя нова рецепта за лучена яхния. Харчат ни парите само. Парцали.
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Станишев нали беше бременен? Да си гледа бременността там и да не се занимава с глупости.
73
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИЧ
72
3
 
13
 
! Отговори
МАН. Ю. преди 13 години
НЕЗНАМ КОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК БИ ГЛАСУВАЛ ЗА БКП ОТНОВО,ОСВЕН БАБИЧКИТЕ И ДЯДОВЦИТЕ КОИТО СИ МИСЛЯТ ЧЕ КАТО ГЛАСУВАТ ЗА ТЯХ И "ЖИВКОВОТО" ВРЕМЕ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ ОТНОВО! СЛЕД МАНДАТ НА БСП,ДЪРЖАВАТА СЕ ВРЪЩА С ПОНЕ 10 ГОДИНИ НАЗАД,И СТАВАМЕ ПО ЗЛЕ ВЪВ ВСЯКО ЕДНО ОТНОШЕНИЕ,ТАКА ЧЕ НА ИЗБОРИТЕ СТОЛЕТНИЦАТА БКП ЩЕ БЪДЕ КРЕМИРАНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
71
2
 
13
 
! Отговори
Червеногъз преди 13 години
Изпущихме власта , сега яко ни дупе !Готови сме на всичко , само да има още лапане :-О