"Дръзки" влиза в операцията "Обединен защитник"

Правителството разреши изпращането на фрегатата най-рано от 15 април
Обновена: 30 мар 2011 15:03 | 30 мар 2011 12:48,
228
"Дръзки" влиза в операцията "Обединен защитник"
Фрегатата "Дръзки". Снимка: Булфото

Правителството разреши изпращането на фрегатата "Дръзки" за участие в операцията на НАТО "Обединен защитник".

Операцията е в подкрепа на оръжейното ембарго срещу Либия.

На борда на кораба ще има до 160 човека, включително група за специални операции до 12 военнослужещи.

Фрегатата ще бъде изпратена най-рано на 15 април тази година.

Срокът за участие според правителственото решение е до три месеца, но всъщност се предвижда "Дръзки" да се включи в операцията в Либия за един месец плюс 10 дни за отиване и връщане на фрегатата, обясни военният министър Аню Ангелов.

Всички средства за участието в операцията са от бюджета на Министерството на отбраната.

Според разчетите за периода от един месец плюс необходимите 10 дни за отиване и връщане ще са необходими 1,5 млн. лева.

Още по темата

Фрегатата ще патрулира, ще извършва наблюдение, ще има право да проверява съмнителни плавателни съдове и по решение на командващия операцията да ги задържа в определено пристанище, където да им бъдат извършени допълнителни проверки, посочи Ангелов.

Рискът за нашите военни се оценява като нисък. Те няма да влизат в преки бойни действия. Може да се наложи само самоотбрана, ако бъдат нападнати, поясни военният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
4
 
5
 
! Отговори
Митко преди 13 години
Да я пратят тази фрегата на Охридското езеро да превозва туристи
179
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 176Фрегата е боен кораб. Терминът се използва за кораби с различни размери и тип, в зависимост от епохата. За класически тип фрегата се смята тримачтовият боен кораб. През 18 век са отнасяли термина към най-здравите кораби, които в морска битка са били на първия ред, а също и за такива, които са имали пълна система от платна и такелаж на три мачти, но същевременно били по-бързи и с по-леко въоръжение, така че да са подходящи за патрулиране и ескортиране. Като боен кораб фрегатата се е използвала като разузнавателен кораб за ескадра от линейни кораби, като конвоиращ кораб и за нападения над вражески търговски кораби. По-късно фрегатите се използват за учебни цели
178
3
 
9
 
! Отговори
Bianconero преди 13 години
Правителството май не прави разлика между военна операция и музейна изложба ...
177
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Коко, фрегата е малка гемийка, която е страшна колкото 6-ти американски флот и могъщият Съветски съюз взети заедно!:)
176
4
 
9
 
! Отговори
Sugga преди 13 години
"Фрегатата ще патрулира" - ще се повъртят като мухи без глави, ще изхарчат само 1,5млн и ще се върнат, какво толкова..... "правителството" щом е разрешило..... СМЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯХХХХХ
175
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мани,мани срам!Ще снимат този експонат и ще ни качат в интернет и по новините.Ще кажат:''Българите се подиграха с НАТО,пращат музеен експонат на война''Даже някой колекционер може да се заинтересува от този екземпляр.То това бутафория от на хан Крум сватбата бе!
174
1
 
4
 
! Отговори
KOKO преди 13 години
Не съм на ясно,но какъво означава фрегата?1 кораб или няколко?Благодаря ви за отговорите
173
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво ще прави сега Боко без Мишо-бирата ?
172
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На гол корем "чифте" пищови.-българска поговорка
171
3
 
9
 
! Отговори
Темерут преди 13 години
По-добре да бяха пратили кораба "Радецки" Поне щеше да заглавичка либийците, и докато се питат: "Какво по дяволите е това?" НАТО все щеше да свърши нещо. Те, и на това корито има да му се чудят, де... И, то е, като за парад на ретро съдовете, кашмер!
170
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЦЯЛОТА ПРАВИТЕЛСТВО ДА СА МЯТА НА ''ДРЪЗКИ'' И ДА ОДИ НА РИБОЛОВ.
169
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 170"Тоя гюм бадява ще погуби моряците ни та ще има да ги четат като геройски загинали по тържествените проверки заря на 6ти май и на 3ти март..."То ако скоро не свалим ГЕРБ , ще започнат да ги четат и на 9-ти септември...
168
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тоя гюм бадява ще погуби моряците ни та ще има да ги четат като геройски загинали по тържествените проверки заря на 6ти май и на 3ти март...
167
2
 
6
 
! Отговори
до новобранците преди 13 години
Тия неща не зависят от Бай ви Аню. Участието ни във войната зависи от премиера. Той кара влака.
166
1
 
7
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 13 години
браво!колкото и скъпо да струва, да товари боко-бирата, цецо - крадецо, маджо, а.петров, галеви, маргени и останалите от "правителството" и да се не връща!
165
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До *** Ангелов "Но поне отвътре да си помагаме,а не разни анювци да ни смучат парите!"... Прав си, брат, ама дали вече не ни е твърде късно да започнем да си поматаме след като векове са ни клали и сме се спасявали поединично?:(
164
2
 
21
 
! Отговори
Смели преди 13 години
Те германците понеже са "голи и боси" отказаха да участват в тази акция, а ние нали сме богати и доволни и на гол тумбак не чифте пищове а сме запасали белгийска фрегата от 1977, ще я пращаме на принципа "Барабар Петко с мъжете"!
163
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бабет отива на война!Тая катафалка като я целне някоя ракета и ще се цепне на две.Има да ни се смеят от НАТО....То бива дърто бива ама чак па това корито музейно ли намериха да пратят.
162
3
 
3
 
! Отговори
horus преди 13 години
А бе хинки, ти не разбра ли че парите не са от нашите данъци, те са от бюджета на военното министерство! Така каза министъро !Пък и не се плаши - ние сме богата държава, кво ти пука за някакви си милион и половина, нали героите на България трябва да отидат да натрупат опит, че после като ни нападне Турция - да ни спасяват и отбраняват, ти да не искаш почнем да храним турската или либийската армия !
161
2
 
14
 
! Отговори
суматоха преди 13 години
Турските военни са в бойна тревога. След като са получилил съобщението, че нашата фрегата ще минава през Босфора, цялата турска армия е вдигната на крак в бойна готовност. Елитни части на турската армия се дислоцират и окопават по бреговете на Босфора. Турците си връзват гащите да не речем случайно да им направим десант с "Дръзки" и да ги превземем, ужким че ще пътуваме до Либия.