Населението намалява, а гишетата се увеличават!

Как ставало това?, чуди се Бойко Борисов
Обновена: 16 апр 2011 07:59 | 16 апр 2011 07:54,
368
Населението намалява, а гишетата се увеличават!
Премиерът иска да реже още чиновници. Снимка: Булфото

Премиерът Бойко Борисов е възложил на финансовия министър Симеон Дянков да изготви анализ на база данните от преброяването на населението как се е увеличавала  държавната администрация през годините, както и за демографския профил във връзка с бъдещо планиране в различни сфери.

Това става ясно от стенограмата на последното заседание на МС.

„Ще видите, защото аз, разбира се не с голяма точност и не претендирам за това, но моят прочит върху тревожното намаляване на населението е, че примерно здравеопазването – населението е намаляло с 600 хиляди, болниците са се увеличили със 100. Или, да не говоря хипотетично, населението намалява, броят на гишетата и администраторите се увеличава. Най-малкото в такъв процент трябва, Дянков, тези всичките да намаляват, не да се увеличават, не виждам логика“, чуди се Борисов и казва, че експертите трябва да го обяснят.

„Мисля че ще е добре всеки министър да знае преди десет години при население с половин милион повече как е работило министерството му. Това касае, разбира се и Министерство на вътрешните работи. И сега като са намалели с толкова стотин хиляди, не трябва ли и с някаква реципрочна стойност…? Това е в подкрепа на Дянков, което ви казах преди малко.

Предложенията за нови бройки на фона на това, че населението намалява, няма логика. Министър Дянков, за сряда е задачата ми, тя ще ти помогне, когато иска някой бройки – да обясним защо се налага да ги дадем или съответно да искаме от министрите още съкращения“, продължава премиерът.

Реакцията му беше продиктувана, след като здравният министър поиска да бъде увеличена бройката на здравните медиатори от 109 на 130. Дянков го контрира, че ако увели тази бройка, ще трябва Константинов да му каже откъде другаде да съкрати.

Здравният министър настоява, че предложението му е икономически изгодно, подкрепен е и от министъра по еврофондовете Томислав Дончев. След това се намесва и икономическият министър Трайчо Трайков, който прави предложение, което се харесва на премиера.

„Ето, вие ме подкрепяте непрекъснато, което много ме радва. Това, което носи приход на държавата – усилвате, това, което носи чанти само – го махате. По-лесно от това няма“, отсича Борисов.

„Ако направите една социология навън сред хората, какво разбират под администрация, ще ви кажат – всичко това, което стои на гишета и ни губи времето. Това е в масовото съзнание разбирането за администрация. Така че в това отношение, Дянков, като правите всичките тези анализи е хубаво и да разграничим администрацията с обслужващите звена, които така или иначе ги има, но се водят по един или друг начин администрация“, съветва още премиерът.

„Разбирате ли, това преброяване ни дава големи възможности да планираме от днес нататък много от своите дейности и да ги аргументираме. Задачата е на Дянков, Министерският съвет ще се включи с всички експерти, които са необходим, но всеки един министър трябва да си направи този разчет и преброяване какво му носи в ресора.

Примерно, колко ще пътуват, Цветков, с влак, колко няма да пътуват? Това може от данните като ги четете, да почнете да се ориентирате. И на базата на това да си градим програмите, включително и бюджетите. Каква е преобладаващата маса от населението, какво ще ни струва това, накъде да акцентираме, колко да дадем, какво ще ни се случва като държава в следващите години“, мисли за бъдещето Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
337
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всъщност ако има нещо по страшно от намаляването на населението - това е намаляване на населението в трудоспособна възраст - хората умират преди да се пенсионират или просто емигирират. Като прибавим безработицата идва бруталната статистика че 2,3 милиона бачкатори хранят 7 милиона държава! А процента от тези 2,3 милиона работещи които дефакто също са на "хранилка" клони към 10... Нормалния процент е около 3,5 - 5 ( толкова % от работещите да са на бюджетна издръжка)
336
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей Боко, ще ти викам Пинокио вече! Нали вчера се биеше в гърдите че си ни удължил живота, днес какви ги говориш, а? "Ще видите, защото аз, разбира се не с голяма точност и не претендирам за това, но моят прочит върху тревожното намаляване на населението е, че примерно здравеопазването населението е намаляло с 600 хиляди
335
0
 
2
 
! Отговори
миро преди 13 години
Еми и вие от ГЕРБ ако бездействате и създавате *** закони още ще намалее!!!Народа мизерства и вие имате вина ,некомпетентни хора в политиката е имало и досега,а вие сте поредните новатори които затриват хората.
334
0
 
1
 
! Отговори
colobur преди 13 години
Попитали радио Ереван какъв е изхода от кризата в България... Радио Ереван отговаря: Летище София...
333
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А защо беше създаден тоя БорКор? Ами тая АнтиСпекула? А купищата други излишни агенцийки, комисийки и т.н.? Питам се, по времето на кой премиер бяха създадени?! А сега взел да дрънка за раздута администрация! Ами такава е, всички премиери преди тоя раздуваха щата на администрацията, а и този ги прави същите глупости!
332
0
 
1
 
! Отговори
до 360 преди 13 години
Прочети 363 и се осъзнай за кого се хабиш.
331
1
 
5
 
! Отговори
Дякона преди 13 години
Плана Ран се изпълнява дотука на 100 процента, предупреждавал съм и друг път, а вие си знаете Боко-Серго-Царя-Костов бля..бля. За оптимистите ще кажа, че ще става все по лошо, /не го мисля просто така е по план Ран-ът/.
330
0
 
9
 
! Отговори
ppancho преди 13 години
Населението намалява,ЗАЩОТО гишетата се увеличават.Увеличаването на армиятъа от чиновници смазва всяко плахо частно начинание.От години не познавам човек с желание да започне нов бизнес.А получавам постоянно "бизнес" предложения от:общински и държавни чиновници,полицаи,прокурор и съдия: ))).Пукат се да "работят" рушвети,като ме докопат ме таксуват,а най готините от тая пасмина са обикновените мързеливци-те поне не вредят...най изявените "чантаджии"както ги нарекоха в един култов филм
329
1
 
3
 
! Отговори
MOLQ ZA USLUGA преди 13 години
MOLQ KOITO IMA TAKAVA SNIMKA DA MI Q IZPRATI DA SI Q SLOJA V KUHNQTA. KAT SI HAPVAM PONQKOGA DA SI GLEDAM KRADECA NA KRADCITE I LUJECA NA LUJCITE V BULGARIQ. AMA VIJTE GO, INTELEKT, BUDEN I DULBOK POGLED, OBRAZOVAN, S 5-6 EZIKA, S 3-4 OBRAZOVANIQ, SMEL I SILEN, UNIKALEN KARATIST, NE6TO KA MASUTACU OAQMA, VELIK ..KRADEC NA IZDUHVA6TIQ NAROD. I LUJE, LUJE...I KRADE!!! VSEKI DEN POLU4AVA M/U 10 I 15 MILIONA LEVA. PULNI GU6A NO I DAVA NA GUZOMIINICITE MU. DA SLU6KAT. ISKAM SNIMKA. MOLQ!!!!
328
1
 
1
 
! Отговори
до №359 преди 13 години
Прочети коментар 355 ПОМИСЛИ...и най-после се осъзнай...
327
4
 
4
 
! Отговори
антикомунист преди 13 години
Абе хора какво става, от прочетеното до тук виждам, че червената армия много здраво е затегнала редиците си. Май се гласи пак да ни яхне. Та то е кал и помия по Боко то е чудо. Не че и той си няма кусури .
326
1
 
5
 
! Отговори
ГГ преди 13 години
Тия мъдри мисли от протоколите на МС още от сега някой трябва да ги подрежда и проготвя за издаване. Бай Тошо с неговите събрани съчинения ряпа да яде пред великия вожд от Банкя. И да се преведат на чужди езици, та да видят загубените европейци как се управлява държава!
325
1
 
0
 
! Отговори
do vsi4ki!!!!!!!!!!! преди 13 години
tapanari?bili li ste v istinska demokrati4na darjava?koito e bil,znae razlikite.yasno?
324
0
 
1
 
! Отговори
модератора преди 13 години
Много се отклонявате от темата, а тя е ; одобрявате ли гишетата да се увеличават, а с това и данъците Ви или не.
323
2
 
13
 
! Отговори
до ГЕРБЕРИТЕ преди 13 години
Не го ли разбрахте бе герберчета?! Боко не е алтернатива на Серго, а неговото продължение...)) А е генерал,защото агент Гоце го направи такъв за един ден по нареждане на ДОГАН. Преди това беше обикновен пикльо-лейтенант от БКП...)) Извод: ГЕРБ Е ПОРЕДНИЯ ПРОЕКТ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ!
322
5
 
10
 
! Отговори
до 335 преди 13 години
Предпочитам Гей - социалист , отколкото Мутра -Герберист !
321
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами то и за децата стана вече ясно, че сценаристите на Българския преход съвсем целенасочено са организирали едрата престъпност чрез техни кадри от ДС, МВР и чрез привличане на спортисти по бойни изкуства. Въпросът е, че след като истината лъсна за всички и след като изминаха повече от 20 години от началото на тоя сапунен сериал, крайно време е да се му се сложи ТОЧКА !!!
320
2
 
6
 
! Отговори
гоце(ДС) и боце(ДС) преди 13 години
Банкерът Емил Кюлев Показно бе убит в центъра на София. Кариерата му тръгва от МВР до собственик на най-мощната родна финансова институция. Приживе го обявяваха за най-богатия човек в България и един от най-заможните в Източна Европа. Днес империята му е разбита и преразпределена между ненавиждащи се наследници, кредитори и бивши съдружници. Първанов упорито продължава да не отговаря на въпросите защо е разстрелян съветникът му и семеен другар? За този приятел на президента нещата са окончателно фатални.Манол Велев От четири години е в будна кома след неуспешен атентат. От сервитьор на Централна гара се превръща в крупен собственик на ресторанти, дискотеки, казина, хотел Плиска, пазара в Младост 4, инвестира в строителство. Велев бе обвиняван, че чрез съпругата си Весела Лечева е контролирал игрите в Спортния тотализатор.Боби Цанков го уличи, че е стоял зад измамите и игрите на щастието. Твърди се, че братът на Лечева Даниел, е поел бизнеса на зет си, но в семейството са категорични, че повечето от проектите са замразени, а конкуренти ги избутват. Първанов мълчи защо и този му съветник бе обект на килъри. За живия, но незнаещ това Манол Велев, нещата наистина вървят на зле. Според лекари състоянието му на будна кома може да продължи с години, а шансът да се оправи е нищожен.Георги Гергов Примката на късмета се стяга драматично за свинаря от Маноле. Олигархът се слави с личното с и приятелство с първата двойка на държавата. Вили и Георги Гергови и Зорка и Георги Първанови друсат заедно кючек под трелите на Ивана в чест на 50-годишнината на феодала. ГЕРБ стана трън за амииците му. Държавата иска да си върне дела в Пловдивския панаир, отказа да им подари ЦУМ за музей, притиснаха го да плати дивидент, общинска комисия проверява инвестиционната дейност на смесеното общинско-частно дружество Пълдин туринвест. Олигархът е натрупал дългове към контрагенти, а потокът на свежи пари е секнал. Той е в групата на президентските авери, за които прогнозата на Борисов ще се сбъдне.Николай БаневМасовата приватизация го превърна в един от най-крупните собственици.Качи се на частен самолет, а преди месеци призна с тъга, че кризата го е приземила на Майбах. Той е сред другарите и спонсори на президента. И при Тройната коалиция продължаваше да *** поръчки и заменки на имоти. ГЕРБ го притисна. Твърди се, че Банев е затънал в огромни дългове, много от приватизираните му компании са в необявен фалит, дължи заплати, вноски към държавата и кредитори. Властта го притисна за незаконно застрояване в защитената област Иракли и приватизирането на държавната плажна ивица, събори яхтеното му пристанище край комплекса Русалка. Твърди се, че за крупни далавери Банев ще бъде арестуван, той обачеплаши, че ще си търси правата и ще емигрира в Катар.8 лица пресичат интересите имХ р и с т о К о в а ч к и О л и г а р х ъ т от Самоков бе тайното оръжие на Първанов с партия ЛИДЕР за влизане в настоящия парламент и участие в изпълнителната власт. Днес босът има опасни дертове - прокуратурата го обвини за крупни измами, клиент е на Темида, натрупал е дългове за над милиард, неговият ТЕЦ Брикел има опасност да бъде спрян. Комисията Кушлев му наложи нечуван в историята на България запор на имущество и авоари в размер на повече от 143 милиона лв. Движи се с огромна охрана след заплаха за живота му. Твърди се, че заради апетити на приятелката на премиера Цветелина Бориславова към Общинска банка босът може да отърве затвора, но според анализатори по-вероятното е да загуби и трезора, и свободата си.Николай Гигове сред най- в е р н и т е на Първанов олигарси, оръжеен търговец номер едно. Твърдеше се, че е получил 75 млн.евро комисионна от кабинета Станишев за френските корвети, за военноморския ни флот. Фирмата му Делта-Г е посредник и в сделката за доставка на модерни хеликоптери за ВВ. Собственик на Локомотив София. Името му се свързва с фолк певицата Глория и други чалгаджийки. Контактува с политици от различни цветове. Обича да позира ниво и на общи снимки с премиера Борисов. Общата страст към тениса може да се окаже спасителната му сламка. Съмнения за Гигов обаче изплуваха и в разкритията на Уикилийкс.Л ю д м и л С т о й к о вЧовекът на ВИС е известен като собственик на курорта Дюни, Стомана Перник, но и като щедър спонсор на Първанов. Обвиниха го за далавери със 7,5 млн. евро европейски пари, изпрани от олигарха. Бе арестуван, но по-късно пуснат под парична гаранция. Темида призна Стойков за невинен, но ортакът му Марио Николов получи ефективна присъда. Появиха се съмнения, че е спазарил свободата си. Близки до олигарха твърдят, че се е свил, отказва показност и споменаване на името му, опитва се да не влиза в скандали и да опази позициите си. Кумецът му Богомил Гьорев бил застраховка пред управлението на ГЕРБ. Той е от групата на Котараците, набедена за авери на Борисов.К р а с и м и р ГерговБившият щатен служител на ДС днес е един от най-богатите и влиятелни хора. Призна, че е реалният собственик на Би Ти Ви, а името му се свързва с още редица електронни медии, монополист е на рекламния пазар. Връзките му с Първанов не са демонстративни, но ясно е, че от години пази гърба на държавния глава и му осигурява щедър медиен комфорт. Босът извлече огромни дивиденти през управлението на Тройната коалиция. Гергов обаче стои добре и в отношенията си с премиера, така че гневът на Борисов заради Първанов вероятно най-късно ще го застигне. Правителството има нужда от опората на магната и всяка друга волност може да отвори тежка медийна война на ГЕРБ.Цветелина Б о р и с л а воваЧар о в н а т а приятелка на премиера е сред личностите, които влияят най-силно върху него. Познавачи на двойката определят банкерката като опасния гений до Борисов. Твърди се, че тя се опитва максимално да налага позиц и и по всяка важна тема за държавата и бизнеса, да контролира решения на властта. На нейното желание да се бърка се приписват и много от фаловете в политиката на правителството и кадрови решения, коментират засегнатите министри. За Бориславова обаче е сигурно, че е там, където мирише на много и лесни пари. Няма проблеми да бъде с Ковачки, Людмил Стойков, Валентин Златев, медийния бос Гергов, Славчо Христов и Иво Прокопиев, та дори и с Първанов.В а л е н тин Златев Шефът на Л у ко й л е сред най-богатите и влиятелни хора в държавата. Твърди се, че е тайната трансмисия между Първанов и Борисов, ловува с тях, те пък му гостуват. Босът е там, където има руски капитали. Името на Лукойл попадна в разкритията на Уикилийкс, че представляват руските служби и мафията в България. Заканата, че проблеми очакват приятелите на Първанов, засега изглежда най-малко засягат Златев. Борисов е казвал: Вальо Златев ще е премиер на България в моя кабинет. Петролният бос направи Цветелина Бориславова милионерка,отстъпвайки й поста си в СиБанк. Златев може да се окаже застрашен само ако това поискат Русия, САЩ и ЕС.Котараците Така в Перник н а р и ч а т б и з н е с м е н и т е б р а т о в чеди Иван Асенов и Богомил Гьоров. Интересите им са в строителството, контролират над седем фирми с името Ибера,работят главно в София и по морето, печелят обществени поръчки, въртят милиони. Борисов е кум на Иван, а техен човек е роднина с депутата от ГЕРБ Ирена Соколова. Станишев пръв разбули кръга на Котараците, но хора от Перник твърдят, че те са преди всичко хора на Първанов, а впоследствие прилепени от Борисов, запознал ги Сашо Сталийски. Котараците са сред учредителите на съюза За Перник, издигнал Първанов за втори мандат, спонсорират президента и кампанията Българската Коледа.И в о Прокопиев Проваленият м е д и е н магнат е към кръг на Борисов, но се чувстваше комфортно и при Станишев, с подкрепата на президента. Използваше работодателите като лост за протекциониране на лични интереси с властта. Слухове го издигаха за премиер преди Борисов. Пробутваше неуспешно свои хора в сегашното правителство. Цветелина Бориславова е топлата връзка между Прокопиев и Борисов. ГЕРБ го короняса за почетен консул на Канада у нас. Това бе шансът му да се измъкне с дипломатически паспорт от страната, след като тука го разследват. Твърди се, че Първанов му е помогнал да мине без проверки през правителствения VIP на летището.Самотният електронМалкият Сталийски Синът на покойния военен министър от синьото управление Александър Сталийски баща е най- автентичният човек на премиера. Борисов отрича да са комбина, обяснявайки, че само ходел в заведението му Дианабад, да гледа мачове. Запознали след неправилно шофиране на малкия. За да го респектира, тогавашният главен секретар на МВР му забил един банан в главата. Сталийски обаче е сред основателите на ГЕРБ, но твърди, че не се облагодетелства от това. Опоненти обаче го нареждат сред неподозираните монополисти на развлекателни заведения и ресторанти в столицата, които придобивал с лекота. Въпреки това за него се знае, че е крайно десен и не може да играе с хора на Първанов. Така малкият Сталийски се оказва най- чистият сателит от приятелската орбита на Борисов.
319
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ГЕРБ не изпълни своите обещание-дори започна да играе като втория отбор на БСП по отношение на АЕЦ Белене.Доган,Станишев и царя-ченг си се чувстват много комфотно да ги управлява ББорисов.Предлагат ни и сагата " Дързост,Красота и Яне минета". Цялата държават впрегната не можа да вкара мутрата Алексей Петров в затвора-което показва,че Цветан Цветанов е слаб министър. Историите с апартаментите на Цветанов са несериозни,самия Цветанов колкото и да е симпатичен,не можа да събере потенциал да вкарат мутрите в затвора.Сега ББорисов завива към БСП...кой ли му е вярвал ???
318
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Днешна България е първата в Европейския съюз държава с ясно различими недемократични отношения и атмосфера, сиреч е първата бандитска държава, промъкнала се в една такава демократична и културна общност. Основата за този странен феномен е натрапения ни от властниците и от медиите модел на един по същество средноазиатски олигархичен политически модел. У нас сега управляват престъпни групировки на някогашната комунистическа номенклатура и нейните питомци, които получиха политически монопол тъкмо защото беше притъпено ценностното противопоставяне в името на така лелеяната олигархична безалтернативност.