Всички скочиха срещу "Атака"

ГЕРБ: Преминахте границата. Това не е нашият път!
Обновена: 25 май 2011 15:05 | 25 май 2011 12:02,
692
Всички скочиха срещу "Атака"
Сблъсъците пред джамията. Снимка: Reuters

Всички парламентарни сили осъдиха петъчните действия на представителите на „Атака” пред софийската джамия.

Партиите поискаха прокуратурата да проведе разследване и да изправи пред съда провокаторите, предизвикали сблъсъците.

„Премиерът да изрита Атака от властта”, призова заместник-председателят на ДПС Лютви Местан. Представителите на ДПС призоваха министър-председателя Бойко Борисов да се разграничи от поведението на атакистите.

„Атака" е във властта и Волен Сидеров от тази трибуна е основният фронтмен на днешното управление”. Подценяването на опасността е най-голямата провокация за етническия мир", подчерта още Местан.

Той настоя главният прокурор да проведе разследване, включително ако това значи снемане на имунитета на депутати от „Атака”. ДПС се закани, ако молбата им остане без отговор, че ще се обърне към ЕС, НАТО, ООН и ще заяви, че в България нападат, бият и палят.

„Атака провокира религиозен и етнически сблъсък”, обяви и съпредседателят на „Синята Коалиция” Иван Костов.

Това е провокация срещу сигурността на страната, в днешния толкова сложен от гледна точка на напрежението свят, подчерта Костов.

Според него на провокацията трябва да отговорят политиците и българските институции. За това сините предлагат да бъдат освободени от ръководни позиции във вътрешната комисия на парламента и тази за контрол на ДАНС всички депутати на „Атака”, които са участвали в петъчните протести.

„Хора, които посягат на сигурността на страната, не могат да представляват в тези органи”, категоричен беше Костов. Прокуратурата да изправи пред съда провокаторите, призова още той.

Според лидера на ДСБ отговорност за резултата от протеста носят кметът на София Йорданка Фандъкова и вътрешният министър Цветан Цветанов, които не са реагирали адекватно в създалата се ситуация и не се прекратила протеста пред джамията.

На премиера и управляващите от ГЕРБ Костов зададе въпроса кой ще носи отговорност, ако допуснем друга страна да се меси във вътрешните работи на България?

Костов визираше Турция и изказване на турския премиер Ердоган по въпроса. „Кой ще носи отговорност, ако ескалират етническата и религиозната нетолерантност?”, попита още той.

„ГЕРБ не управлява в коалиционен съюз с „Атака”, отвърнаха на критиките управляващите.

Заместник-председателят на ГЕРБ в парламента Анастас Анастасов обяви от трибуната, че „Синята коалиция” и „Коалиция за България” използват случая, за да поизлъскат западналия си рейтинг.

А ДПС и „Атака” се опитвали да мобилизират своите избиратели за изборите. „ГЕРБ няма да позволи да бъде ползван за параван за изборите”, коментира Анастасов.

Сделка с „Атака” не е имало, няма и няма да има”, подчерта Анастасов. „Не подкрепихме декларациите за арменския геноцид и отпадането на новините на турски език по националната телевизия”, припомни юристът от ГЕРБ.

„Колеги от „Атака”, винаги сме били благодарни за подкрепата ви. Но този път мисля, че преминахте границата. Този път не е нашият. Ако за „Атака” е дошло време за самостоятелни ходове, които не кореспондират на демократичните принципи и толерантност, ние ще продължим сами. България се нуждае от достойнство, честност и морал”, каза още заместник-председателят на парламента.

След като лидерът на „Атака” взе думата, част от депутатите на левицата демонстративно напуснаха залата. На Иван Костов Волен Сидеров отговори, че въобще не държи на мястото си в парламентарната комисия за ДАНС. Подчерта, че сините се възползват от случая, за да прокарат свои хора на позиции в парламента.

Лидерът на „Атака“ беше категоричен, че сблъсъците били провокирани от хора, които били „поставени пред джамията“.

„Имаме и видеокадри, в които ясно се вижда, че те нападат нас“, заяви Сидеров и призова прокуратурата да установи виновните за деянието.

Още по темата

„Иначе всичко друго ми намирисва на комунизъм. А да бъде забранена (партия „Атака“ – бел. ред.), тези призиви да бъдат извадени членовете на „Атака“ от комисиите. На какво законово основание, г-н Костов, г-н Местан?“, попита Сидеров, който допълни, че от турското посолство плащат на мюфтийството да води ислямистка пропаганда.

Левицата поиска от своя страна наказателна отговорност за участниците в петъчните изстъпления, както и политическа отговорност за инициаторите на този тип поведение.

„Проекцията на подобно поведение е насочена към изборите. Това поведение до голяма степен е рожба на езика на омразата и посочването на врагове, които присъстваха в езика на ГЕРБ и на министър-председателя. Отговорността трябва да търсим както при „Атака“, така и при ГЕРБ“, заяви Ангел Найденов от БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


692
Още по темата: Атакаджамия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
36
 
! Отговори
Марк преди 12 години
Да си припомним кой създаде ДПС - първата етническа партия !Защото Атака е следствие на ДПС!ДПС бе създадено от ДС по идея , конкретно на стратега на БСП - Александър Лилов, с цел да се дръпната турските гласове от СДС! 1990 г.Това е истината и комуноидите, които винаги са били предатерли неа България, да не се правят за пореден път на невинна мома, дето я ощипали по ***!Това са плодовете на тяхната дейност!
19
11
 
38
 
! Отговори
Schturm преди 12 години
Атака си е много наред че защитава България и националните интереси но вие предатели , които сте против тях на кой бог се кланяте и кого защитавате?
18
7
 
19
 
! Отговори
УГЗ преди 12 години
Поредния предизборен цирк!
17
6
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не съм привърженик на насилието, но след като от няколко години постоянно ни се натрапва чужда религия, построиха се вече над 2000 джамии, започнаха да се дупят и имитират молитви дори и в центъра на София, в градинката до джамията без да се съобразяват със страната ни, а тя е православна и за да остане такава са загинали хиляди храбри българи. И сега в чест на всички тези жертви, благодарение на които сега ни има и с гордост се наричаме българи, някакви имами вият от високоговорителите на джами
16
4
 
44
 
! Отговори
дантес преди 12 години
очертават се кьрвави избори.дпс отдавна тръабваше да ги забранят,сьщо така и постоянният вои които се надига от джамиите им
15
15
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Bravo na ATAKA samo tja protestira publi4no srestu voja na mueziina po visokogovoriteli v centara na sofia
14
29
 
46
 
! Отговори
електорат преди 12 години
ВСИЧКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУПОВЕ СЕ СТРАХУВАТ ОТ АТАКА , КОЯТО САМО ТЯ ОТСТОЯВА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ!!! ОСТАНАЛИТЕ СЕ БОРЯТ ЗА ПАРЛАМЕНТА СЪС СВАЛЕНИ *** ПРЕД ТАЛИБАНИТЕ И *** ЗА ГЛАСОВЕТЕ ИМ И ВИЕНЕТО ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ,ДАЖЕ ПО-СИЛНО!!!
13
20
 
35
 
! Отговори
na 21 преди 12 години
гласувах за герб но няма да повторя тази грешка явно и са те гадни турски ***
12
3
 
3
 
! Отговори
Педерулски преди 12 години
КоИ сте Вие и вашето Вас бе селинджър :)
11
9
 
19
 
! Отговори
IVo преди 12 години
Църквата и дворът се оказаха малки, за да поберат всички гости.Населението в Одрин се отнася много дружелюбно, турските власти помагат за охраната на българските православни храмове, за провеждането в атмосфера на спокойствие на нашите празници и това е израз на толерантност и уважение, за което сме особено благодарни, посочи Лиязе.Храмът "Свети Константин и Елена" е най-старата българска църква в Турция. Същевременно е една от двете представителни български църкви в пограничния град Одрин.
10
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Премиерът да изрита Атака от властта, призова заместник-председателят на ДПС Лютви Местан. Как да ги изрита бе, Местане?Та те не са във властта! Да не би да имат министри или зам. министри! Нещо бъркаш нещата май между парламентарна подкрепа и власт! Това не ти е тройната ламя!
9
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не всички са скочили. Медиите много обичат да изопъчават, защото са купени и слугинаж
8
23
 
35
 
! Отговори
Болен в луд ! преди 12 години
Заради болните амбиции на един ЛУД човек и родата му не си заслужава да избухне гражданска война ! Турците не са му любимци, но не това е начина да се оправим с този проблем.
7
17
 
19
 
! Отговори
tulski преди 12 години
И да скачат, и да не скачат нашето дело е право. Победата ще бъде за нас.
6
44
 
36
 
! Отговори
Ishmael преди 12 години
Атака прекалиха! То бива бива омраза и параноя, но това минава всякакви граници.Волене, никай не вярва на измислиците ти за "радикален ислям" и "турцизиране". Целият свят видя, че ВИЕ нападате молещите се, а не обратното! Лъжите ви ще лъснат накрая.
5
8
 
34
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
На Позитано не ви ли пускат обедна почивка бе?
4
10
 
37
 
! Отговори
rolen преди 12 години
само на мен ли ми писна покрай всички избори да се появяват двата типа *** - големите националисти и "ислямските радикалисти", които да правят циркове предизборно. И пак казвам, когато се създава впечатление, че Българина е нетолерантен към хората изповядващи исляма, ДПС и Доган ще имат причина да съществуват и лесен начин да печелят избори. С две думи Атака и ДПС не могат една без друга, вече отшумява този "възродителен процес", трябва да се създават клоуни, които да правят провокации и да
3
42
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Долу Герб и Атака!!!
2
5
 
17
 
! Отговори
IVo преди 12 години
Коментари (0) Неделя, 22 май 2011 10:20 Хоризонт Новини Любопитно Турция религия празникВ Одрин честваха Св. св. Константин и ЕленаАвтор: Нахиде Дениз - ***. на БНР в ИстанбулТържествено, в присъствието на стотици българи, в Одрин бе честван патронният празник на българската църква "Свети Констатин и Елена". Света литургия за празника отслужи Негово високопреосвещенство Велички епископ Сионий.Присъства и група от общността на българите в Истанбул начело с председателя Васил Лиязе. Църквата
1
34
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДОЛУ ГЕРБ!